Det stormar om det mesta

Har ni hängt med i nyhetsflödet de senaste dagarna så vet ni att det är kaos lite varstans och inte minst i norra England och södra Skottland där stormen Desmond ställt till det rejält. Värst är situationen i nordväst och inte minst i Carlisle som vi sett bilder på i svensk media (men ovanligt få nu när vi själva har så många nyheter) och övriga Cumbria. Även längre österut är det krisartat. Varje februari svämmar York över eftersom floden Ouse som rinner genom staden har så många tillflöden som möts från bergen innan floden når just York. Nu svämmar den över i november också tack vare Desmond och ännu jobbigare har de det i den lilla staden Boroughbridge en bit uppströms. Bland bergen i Yorkshire Dales har bilar fastnat i vattenmassor i Hawes och Englands högsta vattenfall har de senaste dagarna inte varit Hardraw Force utan Malham Cove som visserligen ligger i samma område men brukar vara helt torrlagt. BBC visar hur det ser ut just vid Malham Cove där invånarna knappt tror sina ögon. I både Cornwall och på Irland har våghalsar kastat sig från pirar ner i vågorna i den hårda blåsten och allt detta passande nog medan klimatmötet fortsätter i Paris.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pooley Bridge nära Ullswater innan stormen.

Även här hemma har det ju stormat och jag hoppas sommarstugan är hel för det har vält en hel del träd och flugit tak uppe i Sörmland. Malmö kom lindrigare undan jämfört med Helsingborg men här stormar det om Öresundsbron istället och även om den nu inte längre hotas med stängning så blir det ID-kontroller på Kastrup som kommer att förhindra ett normalt vardagsliv för oss Öresundspendlare så jag följer nyheterna med spänning. Visst kan du kalla det ett ilandsproblem att pendla en och en halv timme i varje riktning plötsligt istället för bara en men det ställer onekligen till det rejält i vardagen för den som har barn att hämta på dagis, följer en kurs eller som bara vill hem. Just nu är jag ganska glad att jag drog ner på inläggen lite för jag sitter som klistrad vid pendlargrupper och annat i sociala medier och hänger med i turerna nu när Danmark också börjar prata om kontroller och DSB om att de inte kan köra tåg över gränserna alls om det blir av. Hur det blir på Kastrup undrar jag också. Kommer barn och gamla att springas ner av stressade pendlare när vi ska tvingas av tågen och upp i flygplatsterminalen som inte alls är dimensionerad för fyrahundra passagerare vilket vi är per tåg i rusningstid. Köpenhamns brandförsvar kommer garanterat att stänga terminalen om det blir för kaotiskt och det hela känns som ett skämt för CPH, flygplatsen som är Köpenhamnsregionens största arbetsgivare. Nej, det blev visst inte så mycket brittiskt i detta men jag måste helt enkelt skriva av mig. Skånetrafiken och därmed Skånes skattebetalare kommer att förlora miljoner på uteblivet tågåkande över bron och inget av detta finns det någon förståelse för i Stockholm. Inte kan de berätta vem som ska kontrollera oss heller. Vad kan en inhyrd vakt om olika pass äkthet? Hur stoppar detta de som verkligen är desperata och vill in i Sverige?

Om jag återgår till Desmonds framfart i England så tycker jag lite mindre synd om oss pendlare trots allt och inte minst när jag ser filmerna från BBC. Har du bilat eller vandrat i Lake District kommer du bli ledsen av att se  bortspolade vägar och inte minst de strandsatta fåren som ser helt förvirrade ut i den första filmen från en helikopter. Där finns också andra filmer från till exempel Keswick och Appleby som får mig att bli nästan gråtfärdig när jag ser förstörelsen av människors hem men också den gamla stenbron från 1700-talet i Pooley vilken nu är bortspolad av vattenmassorna. Vilka oerhörda krafter.

 

2 kommentarer

 1. Ja, det är inget vidare kul! Vi har klarat oss i Sheffield denna gång men jag var med om den stora översvämningen 2007. Folks hem som blir förstörda, fruktansvärt. Vi tänkte en hel del på det när vi köpte hus på en mycket brant kulle! Har en vän uppe i Yorkshire Dales som knappt kom hem i helgen efter att ha varit ute och vandrat.

  Gilla

  1. Oj! Var i Yorkshire Dales?
   Jag skulle också köpa hus på kulle var jag än bodde.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: