Sträckläsning om London 1905

Eva-Marie Liffners bok Camera fick jag inhandla på antikvariat för att få tag på för nu hittar man mest hennes senare böcker i handeln men jag var såklart mest nyfiken på den som huvudsakligen utspelar sig i London och dessutom handlar om fotografering – min pappa var pressfotograf en tid i sin ungdom och jag tycker själv det är kul även om jag har mer öga för en bild än jag har tekniskt kunnande.

Jag hörde talas om Camera på ett bokforum på nätet och lockades av baksidestexten som fick det att låta som en deckare utöver en svensk bok i Londonmiljö. Själv tycker jag så här efter att ha läst den att den är mer som Håkan Nessers Levande och döda i Winsford – ett sorts suggestivt mysterium och jag älskade det. Nu när jag läst två sådana här böcker så är det nästan så att jag känner att jag aktivt borde leta mer efter svenskar som skriver om brittiska miljöer i skönlitterär form så tipsa mig gärna.

DSC_1379

Camera börjar i Göteborg med att huvudpersonen Johanna som själv är fotograf ärver sin fotograferande farbrors gamla lägenhet inklusive föremål från hans tid i London under tidigt 1900-tal. Bland alla saker finns det foton med motiv hon inte riktigt förstår, en gammal plånbok med initialer och lite annat hon vill ta reda på mer om och hon beslutar sig för att resa till London och se om hon kan hitta mer information. Resan till London är bara den underbart beskriven för de av oss som tagit färja från Göteborg och England beskrivs vid ankomsten precis så där ”slitet men fritt” som det faktiskt känns.

Just språket inser jag snart är det jag gillar mest med boken. Så fantastiskt Liffner tar mig med på promenader genom det gamla London, till klipporna i Weymouth och en sväng till Irland. Jag önskar att jag själv kunde beskriva saker precis så målande som hon utan att hemfalla åt klichéer och hon hittar verkligen den där balansen mellan att tala om och att visa så att läsaren själv får fantisera.

Fantasier och mystik är just vad en del av boken handlar om. Farbrodern Jacob Hall har fått anställning som assistent åt en fotograf vid tidningen Pall Mall Gazette och det visar sig snart att fotografen har mer än vanliga nyhetsartiklar på sitt bord. Det är 1905 och mitt i perioden då teosofi var stort liksom andra alternativa teorier om hur naturen fungerade.  Helena Blavatsky och Annie Besant är två personer i boken som funnits i verkligheten och rört sig i den här världen. Jag känner igen det hela från A.S. Byatts bok The Children’s Book som också den rör sig i utkanten av det här men hos Liffner spelar det en större del. Hemma hos Besant har det pågått mer än bara teosofiska seanser och vad är det för barn som rör sig i hennes hus och som har hamnat på några foton? Vad har farbrodern haft att göra med allt detta?

Parallellt med Johannas letande och hennes kontakter med ett fotografiskt arkiv går historien om Jacob själv där vi får veta vad han faktiskt upplevde och det vävs finurligt ihop med vad Johanna sedan hittar. Det är en ruskig historia och jag ser inte på Victoria Station med samma ögon igen nu. De kriminella elementen i det hela beskrivs som vore de kvar i en ruskig viktoriansk tid och samtidigt anar man den stora omvälvningen som står för dörren i och med första världskriget. Många i boken har alltså funnits på riktigt och Liffner känns väldigt påläst på tiden med undantag för Charing Cross där jag tror hon tänkt sig Kings Cross när hon börjar prata tåg från Skottland men det passar inte historien som rör sig runt det dunkla Themsen och Fleet Street lika bra så hon kan ha tagit sig en litterär frihet där också. Hon filosoferar om det brittiska och om människor genom huvudpersonernas funderingar och framför allt beskriver hon saker så att man verkligen känner det som vore man på plats. Jag vill absolut läsa mer Liffner.

 

 

Annonser

8 kommentarer

 1. Tack för intressant tips!

  Liked by 1 person

  1. Ja du som älskar både välskrivna böcker och England/Göteborg måste läsa den här. 🙂

   Gilla

 2. Tack för tipset! Det låter definitivt som något att föra upp på ”att-läsa-listan”.

  Gilla

  1. Ja den är välskriven och även om den är lite förutsägbar här och där så är det förlåtet för den är också helt egen.

   Gilla

 3. Åsa F M · · Svara

  Tack för tipset, jag har beställt den till mitt lokala bibliotek.
  Läser just nu ett annat tips från dig – Upton Sinclairs ”De sådde vind..” som är en riktig tegelsten. Ibland får jag lust att slänga den i väggen när ”little lord Fauntleroy” (Lanny Budd) är alltför präktig! Men så kommer någon dräpande och klockren åsikt om t ex kungligheter eller högvälborna och då skrattar jag för mig själv och läser vidare.

  Gilla

  1. Haha, ja visst är han präktig! Det jag gillar är alla verkliga personligheter han träffar och så hans bästa vänner som är mer europeiska.

   Gilla

 4. Åsa F M · · Svara

  Nu har jag snart läst halva ”Camera” och jag älskar den! Tänk att det finns så bra litteratur på svenska av svensk författare – man upphör aldrig att förvånas… och vilken underbar Londonskildring!
  Jag är naturligtvis lite snopen över att jag missade den när den kom ut, det är ju inte såååå länge sedan..

  Gilla

  1. Åh så kul att du tycker om den.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: