Modern musikhistoria

Brittisk musik har ju påverkat hela västvärldens musikkultur på olika sätt i många decennier nu där vi pratar om Beatles-eran, punken och en massa annat. I serien Låtarna som förändrade musiken som visas på Kunskapskanalen just nu kan du se Sahara Hotnights trummis Josephine Forsman resa runt i landet i de två delar som handlar just om det brittiska musikarvet. Jag har kikat på del två som kallas Norra Storbritannien och kommer nog att se del åtta om London också.

Del två börjar med ett kort nämnande av 90-talets Bristol känt för sitt speciella sound och här får hon till och med som något slags rättfärdigande för programmets titel säga att det finns två riktningar att resa ifrån i London, norrut och västerut, eftersom hon alltså först beger sig västerut. Så värst mycket går hon inte in på det speciella med Bristol innan hon beger sig vidare till Birmingham som i alla fall är norrut även om man inte kan kalla det norra Storbritannien alls. Här kommer historien om Ozzy och hårdrocksscenen in i ett intressant inslag innan det bär vidare norrut till Manchester, Liverpool och Glasgow. Just Glasgow har en musikscen jag själv älskar. The Silencers är ett av mina absoluta favoritband och där tycker jag Forsman lyckas bäst för det är här det blir mest på djupet.

gerry

Gerry and the Pacemakers   Foto: Wikipedia

Programserien är gjord i precis samma stil som alla vi sett förr. En blandning av gammalt filmmaterial från spelningar och intervjuer med kända musiker och producenter som var med när det hände men det är ändå befriande att se en svensk version och inte bara inköpt material och det är skönt att se att någon som själv kan det här med musik får chansen. Tyvärr blir det lite hattigt när hon ska kasta sig runt och det känns som om det hade blivit roligare om hon fått ett avsnitt till om Storbritannien och kunnat dela upp det mer och komma in i samhället. Ibland nämns fakta som att tonåringar började tjäna egna pengar på 50-talet och därmed växte musikscenen när de började gå ut men lika ofta är där en avsaknad kring varför en viss stil utvecklades. Jag får helt enkelt känslan att väldigt duktiga människor har gjort något alldeles för stressat och därmed ytligt och vill klanka lite på producenten men det är underhållande i alla fall och jag ser fram emot London.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: