Bästa länsmuséet

Jag har inte besökt alla ”county museums” i England men av de jag besökt måste jag slå ett särskilt slag för Dorset County Museum i residensstaden Dorchester. Det är helt enkelt så att det hänt så mycket i trakten att de kan dra fördel av en väldig massa spännande att visa upp och jag tycker inte du ska missa ett stopp om du är på väg västerut och intresserad av framför allt fossiler, romartiden, konst och litteratur men också historia i allmänhet.

En skattkista på så många sätt.

En skattkista på så många sätt.

Dorsets kust hör till området Jurassic Coast som är ett världsarv på grund av man här ser spåren av jordens geologiska medeltid väl i klipplandskapet med sina fossiler. Du kan kombinera ett besök i Dorchester med just den spektakulära kusten runt Durdle Door men också staden Lyme Regis känd för sina fossilfynd varav de största och mest kända förts just hit till muséet. Har du läst Tracy Chevaliers bok Okända väsen (Remarkable Creatures) om Mary Anning så har du hört talas om hennes fossilfynd av fisködla (ichtyosaurus) och just det hittar du i en monter i det imponerande fossilrummet.

ichty

Fisködla. Vilket fynd!

Utanför Dorchester ligger järnåldersfortet Maiden Castle och den här tiden i regionens historia presenteras också på muséet. Redan 1800 år före Kristus bodde människor här under bronsåldern och odlade men själva fortet kom till 1200 år senare och har en ganska tragisk historia. Det övergavs först när romarna invaderade Storbritannien. Eftersom Dorchester som namnet avslöjar är en gammal romersk bas så finns här också många av de fynd som hittats runt om i staden och ytterligare en av muséets stora skatter är ett romerskt mosaikgolv i den stora viktorianska hall som också rymmer mängder av 17- och 1800-talskonst i form av hushållsföremål, leksaker och porslin bland mycket annat – ett måste för dig som tycker om sådant och då kan du också fortsätta med gallerierna med tavlor vid sidan om och se verk av till exempel Reynolds och Constable som vistats i Dorset.

Det romerska mosaikgolvet i den vackra hallen.

Det romerska mosaikgolvet i den vackra hallen.

Författaren Thomas Hardy föddes utanför Dorchester och hans skrivarlya har flyttats till ett rum på muséet så även om du inte har tid att ta dig till hans stuga så kan du alltså se föremål här. Hardy är inte min favorit men det är alltid roligt att som bokmal få veta mer om klassiska författare. Han skrev mycket om människor på landsbygden och du som är intresserad av gamla jordbruksföremål från den tiden hittar också detta här i vad som fortfarande är en väldigt lantlig region eftersom inte ens Bournemouth räknas till Dorset.

4 kommentarer

 1. Leslie Moody · · Svara

  Jag rekommenderar The Black Country Museum i Dudley, utanför Birmingham, om man vill få en inblick i industrialisms historia och arbetarnas villkor. http://www.bclm.co.uk/

  Gillad av 1 person

  1. Ja min man har en kompis i Dudley som har pratat om det. Industrimuséer gillar jag.

   Gilla

 2. Det är otroligt så mycket som finns väl bevarat sedan lång tid tillbaka. Ju äldre jag blir desto intressantare! 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Ja och detta lilla museum har galet mycket innanför väggarna.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: