Är barn välkomna på puben?

Jag ser att flera av er hittar hit genom att söka information om barn på pubar så idag tänkte jag berätta lite om regler för detta och vad man kan tänka på för att få ett bra pubbesök även om man reser med barn. Vad jag inte tänker göra är att diskutera huruvida barn och alkohol är en bra kombination för det är upp till dig som förälder att bestämma. Själv har jag ganska kontinentala vanor utan att överdriva och att slinka in på en pub under dagen och vila fötterna med en pint känns helt okej, speciellt som brittisk öl oftast är ganska svag.

Faktum är att de flesta pubar i England och Wales idag tillåter barn. Min dotter är född 1998 och när hon var liten var man alltid tvungen att fråga om barn var välkomna och speciellt just för att hon hörde till kategorin yngre barn. De som nått en ålder då de kunde uppföra sig någorlunda var det lite enklare att ta med in men ofta hänvisades man till avsides familjerum utan någon vidare mysfaktor. Sedan dess har en stor sak hänt – rökförbudet på pubarna.

Idag behöver pubarna välkomna alla kategorier gäster för att överleva och det är ytterst få som inte säger ja till barn, inte minst efter att lagen luckrades upp om detta 2011 och nu tillåter barn under fjorton så länge puben serverar mat. Många familjepubar är sådana med kök som kan servera mat hela dagen för att locka folk. Undantaget är Skottland där många pubar fortfarande säger nej till barn och definitivt om familjen överhuvudtaget inte tänker äta eller om man kommer mitt emellan lunch- och middagstiderna.

Familjevänliga Carpenters Arms i Windsor

Familjevänliga Carpenters Arms i Windsor

Även när barn är välkomna på puben vill man inte gärna att de vistas i rummet som hyser baren och framme vid själva bardisken får de inte vara så det är en bra idé att bara den ena föräldern går fram och beställer istället för hela familjen – då visar man dessutom viss insikt i pubkulturen och slipper bli avsnäst. Det är också fortfarande vanligt att det finns en tid på kvällarna efter vilken barn inte är välkomna. Det kan vara allt efter 19.oo och framåt men på de flesta är man välkommen på kvällsmat med familjen eftersom de ändå serverar mat. Efter 21.00 är det inte tillåtet med barn under fjorton år på puben. Det går däremot bra för dig som har med dig barn på sexton år och över att låta dem ta ett glas öl, vin eller cider till maten så länge ni just äter och det är du som vuxen som köper detta glas eftersom man inte får handla alkohol förrän man är arton år gammal.

Griffeltavlor med ”Children/Families Welcome” är vanligt utanför pubar och om barn inte är välkomna så brukar det stå på en lapp på dörren och då brukar det handla om pubar med liten yta och som specialiserar sig på real ales och har ett gäng stamkunder i sin lilla lokal och alltså inte serverar mat alls. I Skottland är det inte lika vanligt med lappar har jag märkt så där kan man fortfarande behöva fråga sig fram lite mer.

Jag har redan skrivit om den stora pubkedjan Wetherspoons där barn så gott som alltid är välkomna var du än hittar en av deras pubar. Några av mina egna favoriter för familjebesök är annars de historiska The Old White Swan i York och The Dove i Hammersmith i västra London. Längs Themsen finns det överlag bra familjepubar med ytor att springa av sig på så länge man håller koll på kajkanter och annat. Ett problem för alla som vill njuta av ett traditionellt pubbesök utan barn har annars varit just det där springet och också det faktum att barn är högljudda. När yngre barn plötsligt välkomnades i större utsträckning upplevde iallafall jag att det blev ganska stimmigt på flera av de pubar jag brukar besöka men idag har pubägarna lärt sig att styra upp hur de välkomnar familjer för de vet att annars sviker andra gäster. Det finns dock pubar där vissa föräldrar ännu inte har vett att hålla koll på barnen och ingen personal hinner lägga sig i. Ofta är detta på semesterorter vid kusten dit familjer rest för att koppla av och liksom släpper kollen även på barnen lite grann och brittiska barn är ju ofta hårdare hållna än skandinaviska med en ”synas men inte höras mentalitet” så det är lätt hänt att de ballar ur när får testa nya miljöer och i de situationerna har jag sett ett och annat bråk mellan föräldrar och deras barn som inte varit så kul att se. Det här hör dock till undantagen och det enda som brukar reta både mig och andra nuförtiden är när man hamnar på gamla pubar med ont om plats och den lilla plats som finns tas upp av paraplyvagnar och fyra barn som delar på en läsk. Det var nog inte riktigt så välkomnande pubägare hade tänkt sig det hela.

 

 

Annonser

6 kommentarer

 1. jag har varit i London både med min lillasyster (hon var tolv då) och med dottern som var i samma plder, men vi tog Afternoon Tea i stället 🙂

  Gilla

  1. Mums! Dottern är inte så road av att bara sitta och glo på pubar men vad hon älskar är Sunday roast så på söndagar blir det ofta pubbesök om vi inte är hos familjen och får hemlagad.

   Gilla

 2. (hemma hos oss har barne själva valt att vänta till 18 års dagen även hemma)

  Gilla

  1. Ja här är dottern heller inte intresserad, vilket känns skönt.

   Gilla

 3. Mikael Andersson Ståhl · · Svara

  Att slinka in och ta en öl och prova det lokala med väldigt små barn, som inte stör, springer runt och skriker, är det inte ”ok” i England. I Sverige ser man det hela tiden tycker jag, men undrar hur det är där. Som ölnörd och anglofil som planerar en bilresa till England i år så är det ganska viktigt att veta 🙂

  Gilla

  1. Jo då det är som jag skriver helt ok nuförtiden och ibland är det nästan mer barn på engelska pubar än svenska tycker jag. Bara tänk på att det inte är uppskattat att de rör sig runt själva baren och att det är barnfritt senare på kvällen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: