Dold och dramatisk by

Dagens utflykt går till lilla Boscastle på Cornwalls nordkust – en by som påminner mig väldigt om byarna i Lake District när det gäller känslan, fast den här ligger just vid kusten och inte i bergen. Det är något med alla pensionärer med westies som gör dagsutflykter hit och med tea rooms och utförsäljning av friluftskläder för vandrare. Det är också något med de lummiga skogarna bakom byn och ni som varit i Exmoor kan förvänta er en liknande känsla.

boscott

boshotel

bosvill

Boscastle har fått sitt namn av slottet Botreaux från 1100-talet som man knappt ser något av idag. Istället är det hamnpiren frånn 1500-talet som skänker historia men när man först kommer till Boscastle är det svårt att överhuvudtaget se att man kommit till en kustby eftersom landskapet helt döljer havet. Man får vandra längs ån Valency en bit från bykärnan för att komma till piren med sina små båtar innanför och ännu en bit om man vill se åmynningen i en 90-gradig vinkel omgärdad av klippor. Det är en kort promenad och väl värd att göra för att inte bara se öppet hav utan också den kända klippa som ser ut som drottning Victoria (klicka och se jämförelsen).

bosriv

Promenerar du fram mot piren kan du inte ens se havet.

bosharb

Framme vid piren och hamnen – nu är byn bakom dig nästan dold.

Det är lätt att vilja fortsätta vandra för South West Coast Path går att ta sig ut på direkt härifrån och gå österut mot Bude och in i Devon eller västerut till Tintagel om man bara vill gå en kort men väldigt spektakulär bit av leden. Själva nöjde vi oss med att beundra kustbevakningens utsiktstorn högt ovan oss.

bosvic

Kustbevakningen till vänster – drottning Victoria till höger.

Tillbaka inne i byn strosar man mest runt bland andra turister och tittar på souvenirer och dricker te men byn har också ett museum om häxkonst att stoltsera med. Det kan låta löjligt men är faktiskt ett museum för vem som helst som är intresserad av antropologi och kulturhistoria för här visas helt enkelt föremål som används i folktro genom tiderna.

boswitch

Tea rooms finns det flera men när det gäller utseende är det få som slår huset med det lite otippade namnet Old Manor House i skiffer så typiskt för Cornwall. Man får se till etablissemangets övriga byggnader så ser man att det är del i en större restaurang och här kan man slå sig ner alldeles vid byns bro.

bosteaBoscastle framstår verkligen som en idyll och består också av en övre del i det skogiga backlandskapet men läget vid den smala ån som dessutom matas av ytterligare en å – Jordan – gör det en osäker plats som man inte skulle våga köpa fastigheter i av försäkringsskäl. Det är ofta översvämningar här och allra värst var det 2004 när RAF fick evakuera med hjälpa av helikopter. Jag avslutar med en film från de dramatiska dagarna då, vilka jag faktiskt minns från svenska nyheter också.

 

 

Annons

6 kommentarer

 1. tidvatten är verkligen speciellt.

  Gilla

  1. Ja och här blir det väldigt speciellt med en liten å som ser ut som om den går genom inlandet fast är så nära kusten.

   Gilla

 2. Åsa F M · · Svara

  Jag kände igen byn direkt men kunde inte komma på varifrån, filmklippet blev ett ”ja, just ja!”. Men man ska nog ha bra fantasi för att få den där klippan till drottning Victoria…

  Gilla

  1. Klickade du på BBC-länken? Där ser det ut som Victoria tycker jag. 😀

   Gilla

 3. Var där i somras, en riktig pärla. Bodde där efter en fantastisk dag på Tintagel.Tack för fin blogg,

  Gilla

  1. Tack själv för att du tittar in. 🙂 Ja norra Cornwalls kust är fantastisk.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: