Fula fisken

Engelsk mat skulle bloggen ha som ett av sina stora ämnen. Jag känner ett enda ”jo, hej” så som jag försummat detta på sistone.

När jag var liten fick jag en serie naturböcker av pappa och en av dem handlade om fiskar. Där fastnade jag för nejonöga bara på grund av det fina och annorlunda namnet. Döm om min förvåning när jag som vuxen anglofil inser att detta är fisken som på engelska går under namnet lamprey och som var mycket uppskattad av medeltida kungligheter. Clarissa Dickson Wright skriver i sin bok ”A History of English Food” att hon efter att ha smakat en förstår hur Henry I kunde föräta sig på dem i Rouen. Under medeltiden gjorde man paj med den vilken skulle serveras på ett mycket omständigt sätt i sin gelé.

Om namnet är fint så är fisken desto fulare. Nejonöga är en fisk som liknar ål men som har sugmun. Den suger den sig fast med på stenar och annat och den gillar lax. På sidan vid huvudet har den stora hål som ser närmast onaturliga ut så allt som allt är det vad jag på ren skånska skulle kalla en rälig fisk men god verkar den alltså vara. Efter Henry I:s död fortsatte man att i Gloucestershire skicka nejonögon till kungligheter ända till 1836 då det blev för kostsamt enligt ”The Last Food of England” och den var populär i societetens Bath. Även under viktoriansk tid var den en delikatess fast man skiljde på flodnejonöga och den finare och större havsnejonöga.

Nejonöga. Som taget ur Star Wars. Foto: Wikipedia

Nejonögas mun. Som taget ur Star Wars.          Foto: Wikipedia

Under senare årtionden har fisken försvunnit på grund av miljöförstöring men vattendragen har renats och nyligen skrev ITV att nejonöga gjort comeback och nu finns i ån Derwent utanför York. Tänk om jag vetat som liten att fisken med det fina namnet skulle finnas i en å utanför en stad där jag skulle komma att bo. Jag är dock förvånad över att just Derwent anses vara en sensation eftersom Wikipedia skriver hur den siktats i både Themsen och floden Wear i Durham norr om Yorkshire. Mina matböcker verkar heller inte nämna något om att den dött ut i brittiska vatten även om alla nämner hur sällsynt den är och att den bara är stor i Portugal idag. Skulle du vilja äta denna monsterfisk som sägs vara som ål men mer biffig?

 

 

 

4 kommentarer

 1. Jag provar gärna nejonöga:) Har aldrig ätit ål så kan inte jämföra med det, men jag provar gärna nya maträtter, åtminstonne en gång… 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Ja det är inte utan att man blir lite sugen. Clarissa brukade dessutom veta vad hon pratade om när det gäller engelsk mat.

   Gilla

 2. Åsa F M · · Svara

  Där jag växte upp kallades den Näting, jag minns att den fanns i bäcken och man hörde talas om att ”förr i tiden” fångades den och åts. Jag har inget minne av om någon berättade hur man fiskade den och hur den tillagades, men jag skulle nog smaka – förutsatt att någon annan lagade till den..

  Gilla

  1. Näting minsann? Jag hörde aldrig något om den som liten utan den fanns bara i den där fiskboken.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: