Korncirklar och kanaler

Idag har jag varit ute på skånska småvägar och hos en väninna som driver restaurang på Österlen och kom då att tänka på att jag borde skriva ett inlägg om landsbygden igen och därför handlar det nu om en pub jag inte besökt själv men som är hur känd som helst.

Många gånger har jag befunnit mig på tåg mellan Pewsey och Westbury på min väg mellan London och Cornwall och det är just i de här trakterna, där man ser den stora vita Westbury White Horse som man ska titta åt andra hållet, mot Kennet and Avon Canal som man redan kunnat följa hela vägen från Reading sicksackandes nära järnvägen och full av vackra kanalbåtar. Precis väster om Pewsey ligger nämligen den lilla byn Honeystreet och puben The Barge alldeles vid kanalen där man också hittar den nyare Alton Barnes White Horse i närheten.

Westbury White Horse

Westbury White Horse

The Barge Inn har en historia som går tillbaka till 1810 då kanalen mellan Bristol och Reading öppnades och puben byggdes precis över gränsen till grannförsamlingen där det var tillåtet att dricka alkohol. Om du slaviskt tittar på Inspector Morse så kan du ha sett puben i ett avsnitt där Morse är sjuk och studerar The Oxford Canal Murders för det filmades här.

Det är inte lätt att driva pubar i riktigt små byar vilket jag vet eftersom min dotters kusin bor i just en sådan by i Wales och precis som där tog byborna själva över puben för några år sedan. Just här var det genom ett projekt som drevs av National Lottery men av någon anledning fick de inte in alla skatter som de skulle och puben var stängd och dess överlevnad hotad en period innan driften åter kunde säkras. Då började plötsligt korncirklar att dyka upp i trakten vilka nu lockar massor av besökare, även kändisar. Inte vet jag vem som gjort dem men de har gett puben en väldigt bohemisk stämpel och många besökare från när och fjärran. I Wiltshire hittar man ju inte bara Stonehenge utan massor av andra förhistoriska lämningar. Du är till exempel inte många kilometer från en av mina favoriter Avebury och allt detta gör att här samlas konstnärer, musiker och människor med alternativ livsstil och det senaste jag vet om puben är att de försöker bygga ett observatorium för alla som intresserar sig för rymden. Den gamla ladan som hör till puben har fått nytt liv och har blivit konstgalleri och det går också att campa här. Det hela verkar faktiskt kunna kännas som ett mindre Glastonbury ibland så man får nog vara på rätt humör vid ett besök.

dodd

Foto: Michael Dibb

Själva puben då? Jo, tittar man på hemsidan så ser man att öl också är viktigt. Campaign for Real Ale (CAMRA) har gett The Barge priser för väl hållen öl och den är också känd för sin cider. Öl från Honeystreetbryggeriet där ”Croppie”såklart fått bli namnet på den mest kända ölen efter de där korncirklarna har också det blivit populärt. Pubinteriören består delvis av målningar av traktens märkliga historiska platser men själv skulle jag nog ta mig hit i bra väder och sitta ute vid kanalen (tåg från London till Pewsey eller så kör du norrifrån om du har bil och vill ha fina vyer). Även där ute lär det märkas att du sitter på gammal mark i skuggan av kända stenlandskap. Just nu verkar det som om puben håller stängt måndagar men den lite överdrivet galna hemsidan berättar mer om öppettider och om när det serveras mat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: