Livräddaren som inte kunde räddas

Måndag och jag känner mig redan slutkörd eftersom jag har sovit dåligt men det är bara att köra vidare. Jag anordnar tre möten efter varandra imorgon, onsdag och torsdag med deltagare från hela Europa och det är jätteroligt att träffa alla men det är många förberedelser och på onsdag både vår klubbs retur i Champions League och dotterns födelsedag så det är verkligen full rulle och får ni sena eller korta inlägg så vet ni varför.

Apropå just dottern så föddes hon på kliniken Edith Cavell i Bryssel och det är om just Edith Cavell det ska handla idag för det är på dagen hundra år sedan hon arkebuserades av tyskarna under första världskriget. Vad hon hade gjort? Räddat ett par hundra allierade soldater ut ur det tyskockuperade Belgien under krigets tidiga dagar bland annat men tyskarna tog inte alls i beaktning att hon dessutom hade räddat mängder av tyska soldater som var skadade – Cavell var urtypen för en medicinare och ville rädda liv oavsett var en människa kom från. Det blev stort ramaskri i internationell press när hon sköts för ingen kunde tro att hon 49 år gammal verkligen skulle få plikta med livet när hon nu hjälpt båda sidor i konflikten och att hon skulle skjutas som vilken boskap som helst trots stora protester mot krigsdomen mot henne. Efteråt har tyskarna beklagat att hon behövde dö men menade direkt efter kriget att det var nödvändigt och detta också ”trots att hon var kvinna” för det skulle ju utbryta kaos om människor inte disciplinerades i krigstid. I deras ögon var hon en spion och helt fel ute var de inte sett ur tysk synvinkel.

Edith Cavell Foto: Wikipedia

Edith Cavell    Foto: Wikipedia

Edith Cavell kom från Norfolk och var äldsta barnet i en anspråkslös prästfamilj som lärde henne att alltid dela med sig och tänka på de som behöver hjälp. Hon var guvernant i en familj i Bryssel i sin ungdom och åkte därefter tillbaka till England där hon utbildade sig till sjuksköterska och sedan jobbade i London och på andra orter och det var kanske hennes vistelse i Bryssel som gjorde att hon fick erbjudandet att flytta tillbaka dit 1907 och starta sjuksköterskeskola i den relativt nyskapade nationen Belgien. Det ena ledde till det andra och snart fanns det tre skolor varav en låg just där kliniken Edith Cavell ligger idag i Uccle i södra Bryssel.

I Belgien minns man främst Cavell för just detta och gatan med samma namn i kvarteret men i Storbritannien är hon betydligt mer ihågkommen och har sitt eget monument just där Charing Cross Road möter Trafalgar Square så du har garanterat sett det om du gått till National Portrait Gallery vid övergångsställena på dess baksida. Här har man idag hållit en minnesceremoni och kanske också hemma i Norfolk där det står ett monument vid Norwichs katedral. Själva minns vi henne alltid – det är lätt att komma ihåg datumet i samband med platsen varje år när det börjar bli dags för födelsedagskalas i just vår familj. Minns en modig kvinna du också.

Cavell i London Foto: Wikipedia

Cavell i London    Foto: Wikipedia

Annons

11 kommentarer

 1. Åsa F M · · Svara

  En tragisk händelse..

  Gilla

  1. Väldigt. Första världskriget är verkligen en märklig period.

   Gilla

 2. Åsa F M · · Svara

  Ja, ju mer man läser om det ju mer förbryllad blir man.. Men det är en otroligt intressant del av historien också – vi har besökt i stort sett hela västfronten och det är både gripande och skapar frustation, t ex de meningslösa anfallen som skördade så många liv för några meter mark.. Arkebuseringar för ”feghet”.. Vilken syn man (läs befälhavarna) hade på människoliv..

  Gilla

  1. Verkligen. Har ni varit på In Flanders Fields i Ieper? Det bästa museum jag varit på och jag kommer nog blogga om det en dag eftersom det rör så mycket brittiskt.

   Gilla

 3. Åsa F M · · Svara

  Självklart har vi besökt In Flanders Fields, otroligt intressant – vi har naturligtvis också lyssnat på The last post vid Menin Gate i Ieper/Ypres. Ser fram mot den bloggen!

  Gilla

  1. Otroligt rörande eller hur.

   Gilla

  2. Du och jag har redan diskuterat detta såg jag igår kväll. 😀

   Gilla

 4. Åsa F M · · Svara

  Blir jag förvånad.. Tur att det inte är bara jag som är lite glömsk…

  Gilla

  1. Definitivt inte. Jag minns en del som en elefant men annat försvinner. Fasar för att jag ska börja upprepa inlägg, haha.

   Gilla

 5. Åsa F M · · Svara

  Då vet jag en som inte skulle märka det…

  Gilla

 6. Sicken tur. 😀

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: