Suffragetter på film

Har du tänkt gå att se filmen Suffragette med Meryl Streep som den kända suffragetten Emmeline Pankhurst och Helena Bonham Carter som Edith Ellyn? Då får du vänta till den 15 januari nästa år om du tänker se den i Sverige men i London hade filmen premiär häromdagen och det gick ganska vilt till utanför biografen Odeon på Leicester Square där röda mattan som alltid vid premiärer var utrullad.

Suffragettrörelsen var ju de som i början av 1900-talet insåg att det inte räckte att bara prata med politikerna för att kvinnor skulle få rösträtt utan att det krävdes mer dramatiska handlingar och den mest kända händelsen är nog när Emily Davison försökte knyta fast en scarf på kungens häst i galoppderbyt på Epsom men hamnade under hästen och avled. Hungerstrejkande (med påföljande tvångsmatning) var en annan av de metoder kvinnorna använde och de flesta av oss har nog hört talas om just Emmeline Pankhurst som en av de ledande i rörelsen. Om henne och om rörelsen som både led och drog nytta av första världskrigets utbrott och vars medlemmar hade olika politiska åsikter men enades i sin önskan om rösträtt finns det mycket att skriva så det blir säkert fler inlägg.

Jag ser fram emot att se filmen även om det känns konstigt att en amerikanska ska spela Pankhurst men hon brukar ju vara bra på rolltolkningar så det blir nog sevärt. När det gäller Helena Bonham Carter som är med i så många av våra anglofila älsklingsfilmer så är hon faktiskt släkt i rakt nedstigande led med premiärminister Asquith som satt på posten just under den här perioden och var väldigt emot kvinnlig rösträtt så det måste kännas spännande för henne att vara med i filmen. När den väl hade premiär i London var gruppen Sisters Uncut som protesterar mot kvinnovåld där och smällde rökbomber och protesterade mot dagens nedskärningar i budgeten för kvinnocentra och just Bonham Carter lär ha undslippit sig ett ”oh golly” där hon gick på röda mattan men sedan tyckt att det var bra att det protesterades eftersom det helt klart visar meningen med filmen.

Om just Pankhurst kan man berätta mycket och vill du veta mer om henne och suffragettrörelsen så ska du bege dig till hennes tidigare hus i Manchester som idag hyser The Pankhurst Centre.

4 kommentarer

  1. ååå, läste om dem redan för femtio år sedan….

    Gilla

    1. Ja det är bra att de äntligen får en storfilm.

      Gilla

  2. Åsa F M · · Svara

    Den ser jag fram mot! Tvångsmatningarna var ju fruktansvärda (kan referera till Morlandserien jag tipsat om tidigare, mkt om ”Votes for women” där!), vad som inte är så känt är att Churchill var väldigt emot kvinnlig rösträtt då..

    Gilla

    1. Ja det är intressant det där med de gamla stofilerna. Undrar så hur Churchills fru bestämde att hon orkade med honom. 🙂
      Morland ja…det kommer snart en recension, haha.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog