Oljerush

Nordsjöolja har man ju ett hum om men för ett tag sedan hittade oberoende UK Oil and Gas (UKOG) olja i området Horse Hill bara kilometer från Gatwicks flygplats. De större bolagen tvivlade på att det var något större fynd men nu har UKOG låtit det geologiska bolaget Schlumberger undersöka saken och de har kommit fram till att det kan vara betydande fyndigheter så hos UKOG jublar man nu och deras aktier steg i värde av den här nyheten i somras. Organisationen Jordens vänner (Friends of the Earth) är såklart inte lika glada och liksom lokalbefolkningen väldigt oroad över att UKOG ska börja utvinna oljan genom den kontroversiella metoden hydraulisk spräckning (kanske mer känd under sin engelska term ”fracking”) där man använder stora mängder vatten som dessutom måste transporteras till platsen och där man är rädd att cancerformande ämnen ska läcka ut i just grundvattnet. UKOG har lovat att inte göra detta om företaget kommer igång. Metoden fracking diskuteras väldigt flitigt i Storbritannien just nu i energidebatten och det går hett till när de som sett hur effektivt det fungerar i USA står mot de som sett miljöförstöringen eller helt enkelt bara är rädda för den och vill att försiktighetsprincipen ska råda.

Esso borrade efter olja vid Horse Hill redan 1964 men då hittade man inte nog för att visa på någon lönsamhet och idag får vi se hur det går med det här projektet. Rent geologiskt är det den så kallade Wealdsänkan i delar av Surrey och Sussex som innehåller olja men kanske mest just uppe i norr. Kanske kommer det alltså fler undersökningar men Jordens vänner menar att britterna redan har mer olja tillgänglig än klimatet tål och innan detta stötts och blötts får vi hoppas att klimatdiskussionerna kommit längre i Europa och resten av världen nu när vi ju trots allt börjar få med oss stora ekonomer som inser att vi måste lösa klimatkrisen eftersom den annars kommer att ruinera oss.

weald

Weald Basin    Grafik: British Geological Survey

 

Annonser

2 kommentarer

 1. Åsa F M · · Svara

  Intressant – den som lever får se.. Själva är vi i Skottland just nu men jag har inte sett något om detta på nyheterna men det har väl redan försvunnit från toppnyheterna antar jag.
  Just nu är det den pålagda avgiften för plastkassar som är nyhet nr. 1… Herre Gud – det har vi haft i minst 20 år, Storbritannien är väl det sista landet som inför det.

  Gilla

  1. Ja Sverige har ju dessutom miljövänligare plastpåsar. Jag ser bara en massa om dessa påsar i min nyhetsfeed från England. Galet vilken uppståndelse det verkar bli fastän så många butiker redan frågar om man verkligen behöver påse (vilket de inte gör i Sverige där de ofta prackar på en det som reklam i klädbutiker fast man säger nej).

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: