Är Jack the Ripper avslöjad?

Vi stannar i London för i dagarna har det pratats mycket om Jack the Ripper, eller Jack Uppskäraren som blivit hans svenska namn. Ni känner säkert till historien om den okände man vars riktiga namn gäckat forskare i den så kallade genren ”Ripperology” ända sedan 1888 då han i Whitechapel i det fattiga East End mördade prostituerade kvinnor och dessutom mutilerade kropparna. Det finns elva olösta mord i området den här perioden av vilka Jack the Ripper kunnat knytas till fem, däribland svenska Elizabeth Stride från Göteborg.

Genom åren har bland annat författaren Lewis Carroll och en mängd andra människor ur alla samhällsklasser pekats ut som Jack the Ripper, ända upp i kungahuset och det har gjorts flera TV-serier fulla av spekulationer men ingen tycks ha haft bevis för något. Nu kommer författaren och regissören Bruce Robinson ut med en bok där han påstår att han löst gåtan. Boken ”They All Love Jack: Busting the Ripper” är hela 800 sidor lång och vi får veta att Robinson anser Jack vara en man vid namn Michael Maybrick som på sin tid var en känd musiker under pseudonymen Stephen Adams. Intressant är att Michaels bror James faktiskt tidigare anklagats för att vara Jack the Ripper utan att man kunnat bevisa något så här har Robinson helt klart tagit tag i en tråd och nystat vidare. James förgiftades förövrigt av sin fru så det verkar generellt ha gått vilt till i familjen Maybrick som jag absolut får kika mer på framöver men jag ska nog börja med att läsa Robinsons bok.

Michaelmaybrick

Michael Maybrick   Foto: Wikipedia

Jag fascineras mycket av det viktorianska London och dessutom var min dotters farfars farfar polis i East End just under sent 1800-tal och kan mycket väl ha letat efter gärningsmannen. Samtidigt är det just polisen som Robinson går hårt åt i sin arga bok och menar att de visste vem det var hela tiden men då framför allt kårens högste befäl Sir Charles Warren som han tycker betedde sig märkligt under utredningarna och fokuserade på fel saker och det var detta snarare än att få veta vem som var Jack the Ripper som drev Robinson vidare i vad som från början bara var en vadslagning mellan honom och hans tidigare skådespelerkollega Keith Skinner. Skinner som idag är expert på olösta mordfall trodde aldrig att Robinson skulle kunna lösa fallet och slog vad om tio pund och det som Robinson trodde skulle ta ett par år tog femton år så mycket material har det funnits.

Både Maybrick och Sir Charles Warren var frimurare och detta har Robinson sett som en viktig gemensam nämnare i klassamhällets England och speciellt sedan han märkt att Maybrick dragit sig tillbaka från offentlighetens ljus i London några år efter händelserna. Jag noterar att Wikipedia gjort en uppdatering på Maybrick nu ikväll och lagt till att han är Jack the Ripper så där finns iallafall någon som tror på den här skandalösa teorin, Jag rekommenderar er att ta en titt på både intervjun med Robinson i The Telegraph och bokrecensionen i The Guardian och se vad ni själva tror. Personligen älskar jag att det är just Robinson som skrivit boken – upphovsman och regissör till min absoluta favoritfilm Withnail & I.

 

Annonser

4 kommentarer

 1. Intressant! Det kan nog vara värt att lägga titeln på minnet för det kan det nog vara värt. Tack för tipset!

  Gilla

  1. Varsågod. Det här blir ett måste för mig.

   Gilla

 2. Åsa F M · · Svara

  Alltid lika intressant med the Ripper men sanningen kommer vi nog aldrig att få veta..

  Gilla

  1. Nu gillar jag ju Robinson så jag tror på honom och tycker det är lite spännande att den som uppdaterat Wikipedia också gör det. Men visst kan han ha fel.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: