Jag erövrar slottet

Jag har naturligtvis läst skönlitteratur även under september även om jag inte skrivit om dem så idag blir det recension igen.

Dodie Smith är kvinnan vars mest kända verk är De 101 dalmatinerna men hur många har en aning om det efter att Disney gjort film av den? Jag hade det inte när jag började läsa en av hennes andra kända böcker, nämligen ”I Capture the Castle” (Jag erövrar slottet) som gavs ut redan 1949. Boken filmatiserades i början av 2000-talet men jag har inte sett filmen.

Cassandra Mortmain bor i ett äkta men fallfärdigt gammalt slott i Suffolk tillsammans med sin storasyster Rose, lillebror Thomas och deras excentriska fader till författare som skrivit en mycket uppmärksammad bok men därefter dragit sig tillbaka utan någon uppföljare. Flickornas mor är död och de har nu istället en styvmor i form av den konstnärliga och lite smågalna Topaz som gjort sig ett namn bland artister efter att ha suttit modell för en berömd tavla. Det händer att Topaz är ute ganska lättklädd och ”talar med naturen” och hon har alltid sin egen stil i den mån det går att ha en stil när man inte har pengar. Eftersom pappa Mortmain har skrivkramp så kommer det inte in några pengar och det fallfärdiga slottet har nu inte ens möbler utöver det mest nödvändiga och kläder är också en bristvara så det blir många hemsydda kreationer men små skrivböcker har Cassandra och i de skriver hon dagbok om allt som händer och det är det som för boken framåt.

castle

Familjen har hyrt slottet under lång tid av ägaren till Scoatney Hall en bit bort som just avlidit. En dag dyker det upp besökare. Det är de amerikanska arvtagarna till Scoatney, bröderna Simon och Neil Cotton som är på väg dit och hamnat hos Mortmains och det visar sig att de och deras medföljande mor känner till pappans stora verk och så börjar de två familjerna att umgås över intellektuella middagar även om det blir under något udda förhållanden på grund av de ekonomiska skillnaderna.

Det ena leder till det andra och Simon blir allt mer intresserad av den vackra men kanske inte så intellektuella Rose. Cassandra däremot är sedan länge uppvaktad i det tysta av den blyge Stephen som är Mortmains avlidna hushållerskas son som fått bo kvar i ett skyffe på slottet. Det är Stephen som är den som drar in mest pengar åt hushållet eftersom han faktiskt har jobb på en granngård. Cassandra själv vet inte hur hon ska ställa sig till alla dikter han skickar henne men får honom iallafall att skriva dem själv istället för att bara citera kända verk medan hon funderar över vad hon tycker om honom allt eftersom de båda blir äldre. När det gäller bröderna Cotton pratar hon mest med Neil som vet att han ska hem till USA senare och ta hand om släktens gård i Kalifornien och som tycker att Rose är förfärlig. Allt detta är bakgrunden till vad som sedan händer och där jag såklart inte vill berätta allt för den som inte läst boken.

Jag var jätteinspirerad att läsa den och när jag köpte den i bokhandeln i St Ives så sa ägarinnan att hon också varit sugen länge på denna lite glömda klassiker. Därför blev jag rätt besviken några kapitel in i boken när beskrivningarna av det gamla engelska slottet och en rolig excentrisk familj kändes färdiga utan att det hände mer än att ett par amerikaner kom in i handlingen och fick ge sina skilda åsikter om England, allt medan famijen oroade sig för pappans skrivkramp och undrade vad han egentligen hade för sig uppe på sin kammare. Mittenpartiet kändes trögt och jag fick ta en paus men jag brukar inte ge upp böcker och äntligen hade jag kommit över till andra sidan och där fick boken nytt liv när det plötsligt blev ganska dramatiskt. Bröderna höll sig i familjens lägenhet i London och umgicks med vänner där och en av dessa hade vid en av middagarna på Scoatney fattat tycke för Stephen och börjat fotografera honom och dra in honom i offentlighetens ljus. Samtidigt hade Simon friat till Rose som också hon begett sig till London och börjat planera bröllopet. Kvar i det fallfärdiga slottet satt Cassandra och Thomas med radikala idéer om hur de skulle få pappan att börja skriva igen och det började hända saker i varje kapitel samtidigt som Cassandra börjat upptäcka vem hon verkligen var kär i.

Hur det slutade kan jag ju inte avslöja men jag kan säga att det lämnas öppet till läsaren att tänka sig delar av fortsättningen. Ibland kan sådant reta mig för man vill så gärna ha det där perfekta slutet men här hade det blivit onödigt orealistiskt. Istället lämnas läsaren med känslor av trovärdhet och hoppfullhet och just de två orden passar i den här boken som är full av religiös bakgrundssymbolik och mycket filosofi genom Cassandra och hennes dagbok med hopp och tvivel om vartannat i typisk tonårsstil.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: