England med barn

Att resa med barn är en speciell sorts resande och dagens utmaning hos Svenska resebloggar handlar om detta. En som är riktigt bra på det är min bloggarkollega Rosita reser som du just nu hittar på bokmässan i Göteborg med sin bok på detta tema. Dock blir det kanske inte så mycket om resor till just Storbritannien hos henne så här får ni istället tre av mina favorittips på platser i England att satsa på för familjen.

Norra Devon
Jag kan inte nog tjata om hur bra jag tycker det här är för den som vill visa barnen England. Vill man ha pubar och butiker nära till hands så baserar man sig i Ilfracombe (vid havet) eller Barnstaple (nära transporter och mer shopping) och vill man istället mest slappa så bokar man stuga eller B&B vid den långa, fina stranden Woolacombe med sina surfbutiker och caféer. Pubarna i nere vid hamnen i Ilfracombe är barnvänliga och där finns också små spelarkader, fish & chips och annat som gör en engelsk sommar utan att det är lika dyrt för en barnfamilj som Cornwall lätt kan bli. Utflykter gör man lätt med bil ut till ponnyerna på Dartmoor eller Exmoor och utan bil med bussar längs kusten till exempel till stränderna runt mysiga Combe Martin eller varför inte till pittoreska Clovelly där inga bilar är tillåtna på den sluttande vägen ner till hamnen. Det går också att vandra kustleden om man har äldre, vandringsvana och försiktiga barn – vissa delar är snällare än andra. Från Ilfracombe gör man även båtturer längs Exmoors dramatiska klippor och har man tur dyker det upp en och annan delfin.
Hillsborough dominerar hamnvyn i Ilfracombe

Hillsborough dominerar hamnvyn i Ilfracombe

Sommar i Devon

Woolacombe

Hit åker du med historieintresserade barn. York hette Eboracum på romartiden och om den perioden och fram till medeltiden berättas det på Yorkshire Museum. Staden bytte namn till Jorvik på vikingatiden och därför finns här idag Jorvik Viking Centre med mycket interaktivt för besökaren och med intressanta fynd från vikingatiden för oss skandinaver (och så har staden vikingafestival i februari där centret såklart är involverat). På Castle Museum kan barnen se hur det såg ut förr på en gammeldags engelsk gata med affärer och även vilken typ av tidiga köksredskap deras äldre släktingar hade hemma men också besöka fängelsehålor och se utställningar om leksaker i detta fantastiskt blandade museum.

Ute tar man en försiktig promenad uppe på den gamla stadsmuren eller nere bland butiker med teddybjörnar och annat längs de små historiska gågatorna eller en båttur på floden Ouse. Har man med sig småbarn kan man pausa i stadsparken Museum Gardens med sin klosterruin och titta på ekorrar. När det är dags för nästa museum så passar det bra med nationella järnvägsmuséet med sina fina lok och vagnar och aktiviteter även för de små med massor av Thomas tåget i museibutiken. Om de större barnen hellre vill ha skräck så går man till York Dungeon men den har barnfamiljen som redan varit i Londonversionen inget behov av att se. Det är också lätt att från York göra en tur till havet både med och utan egen bil – antingen över heden till vackra Whitby eller till familjenöjenas Scarborough med sitt medeltidsslott och naturligtvis kan man basera sig i någon av de städerna istället om man funderar över vad man vill hinna göra på en dagstur till York.

Upptäck tåg.

Upptäck tåg

 

Barnvänlig historisk pub

Barnvänlig historisk pub

 

York är promenadvänligt

York är promenadvänligt

 

kirkgate

Kirkgate, Castle Museum

För den som söker en storstad är det här en av de trevligaste för barnfamiljen som kan vandra uppe bland Cliftons vackra hus och över den berömda hängbron där. Ett besök på vetenskapscentret @Bristol är givet för här finns det mesta om djur och natur, transporter och animation. Jag vet få ställen i England med lika mycket interaktivt att prova på och nytt för i år är dessutom ett 3D-planetarium som jag inte hunnit besöka själv. Eftersom Bristol är en gammal sjöfartsstad är det gamla ångfartyget ss Great Britain också ett måste och om du tajmar ditt besök väl så kan du i augusti uppleva den kända ballongfesten med hundratals varmluftsballonger i olika former dag och kväll. Universitetsstaden Bristol med sin tradition av media och kommunikation har också gett upphov inte bara till Wallace och Gromit och annat animerat utan även film i största allmänhet, barnteater och bra gatuartister som ofta dyker upp i Londons Covent Garden när de blivit mer kända. Alldeles i närheten ligger Jane Austenstaden Bath med sina romerska bad och en fantastisk park med lekplats nedanför Royal Crescent. Har du bil så är Longleat i närheten inte bara ett stort palats utan också en av Storbritanniens största och äldsta safariparker.

Timmar av lärdom.

Timmar av lärdom

 

squirrel

Ekorre i Bristol

Det här är tre platser med en mängd andra stora sevärdheter men jag har såklart valt att bara fokusera på det mer barnvänliga. Du får gärna skriva i kommentarsfältet om du behöver fler tips från platserna eller vill ha ytterligare tips resmål för barn.
Annonser

6 kommentarer

 1. för länge länge sedan reste jag med min lillasyster, billigt innan hon fyllde tolv.

  Gilla

  1. Det låter kul. Jag gillar att upptäcka världen med barn och speciellt i den åldern när de fortfarande vill suga i sig som svampar men förstår lite mer komplexa sammanhang också.

   Gilla

 2. Hej! Det vore roligt om du ville skriva ett inlägg om tips på online-butiker (svenska eller brittiska) där man kan shoppa brittiskt, t.ex prylar, inredning, matvaror och köksgrejer och annat som kan göra tillvaron hemma lite mer anglifierad.. 🙂

  Gilla

 3. resfredag · · Svara

  Superbra tips, tack!

  Liked by 1 person

  1. Tack, så bra. Beprövade tips. 😀

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: