Kulturyttringar

Vad är brittisk kultur för dig? Dagens utmaning handlar om kultur, ett ord som ju betyder odling och alltså kan omfatta allt från petriskålar i laboratorier till jordbruk och opera. För mig är det just det här vida och inkluderande begreppet och inte bara finkultur och när jag tänker på brittisk kultur så associerar jag till en mängd upplevelser. Det kan vara tekulturen med alla sina fina bakverk och den ordning man äter dem i på trevåningsfaten eller varför inte utomhuskulturen med människor i gröna och bruna kläder som är ute och vandrar, ofta med sin hund. Det kan också vara pubkulturen som också hänger samman med kulturen bland yngre tjejer att vandra mellan nattklubbarna i korta kjolar och bara ben i snöblandat regn en februarikväll. Allt det här är olika kulturella uttryck.

Skiljer sig skotsk, engelsk och walesisk kultur åt? Ja, fast inte just i det jag räknade upp ovan. Skottland och Wales är små länder som i sig därför har mer sammanhållning än det stora England med regionala motsättningar och där till exempel Cornwall och Yorkshire har stora egna identiteter och där man ofta kallar sig ”Cornish” och ”Yorkshireman” hellre än ”English” när man presenterar sig. Det här är regioner med kulturella egenheter som skapat stereotyper som att alla män i Yorkshire har keps och whippet, talar långsamt och säger ”eh bah gum”.

Kulturyttring

Skotsk kulturyttring

Har skotsk kultur påverkats inte bara av en stor granne i söder utan också av att det är ett gammalt klansamhälle? Helt säkert och jag vill gärna undersöka hur. Att geografiska förutsättningar också ger upphov till olika kultur är också spännande och både skotska högländerna, norra Wales och Lake District har säkert mycket gemensamt genom sina berg medan Norfolk och Cornwall med sina långa kuststräckor där havet tar och ger måste ge invånarna där likheter.

Många svenskar tänker nog på musik som typisk för brittisk kultur och varför inte. Man kan ju hålla på i evighet om man ska räkna upp alla stora band och hits härifrån och all kultur den i sin tur lett vidare till såsom punk. Deckarkulturen är internationellt känd och bygger ofta på kontrasten gullig by och hemska brott men ofta också på den diskbänksrealism som är brittisk arbetarkultur. Är det alla dessa vitt skilda kulturyttringar som gör att det finns så många anglofiler? Vad vi än har för hobby så kan den få ett utlopp här. Senare i veckan kommer det ett annorlunda inlägg om en svensk favorit: engelsk fotbollskultur.

 

Annonser

2 kommentarer

  1. Åsa F M · · Svara

    För mig är brittisk kultur först och främst English Heritage! Sedan kommer de fantastiska skådespelarna, den väldokumenterade historien och varför inte – engelsk humor!

    Gilla

    1. Ja humorn är verkligen kultur. Den får nog sitt eget inlägg – just nu har jag den bara som etikett på inlägg. English Heritage är fantastisk.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cornwall Reports

No pop-ups, no click-bait, just journalism. The only news website in Cornwall owned by its readers.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

A Blog about Cornwall's Hidden Places & Untold Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

%d bloggare gillar detta: