Drömmen om ett nytt liv

Imorgon börjar några veckors resebloggutmaningar med temainlägg så därför vill jag idag passa på att skriva om det som berör oss alla just nu – flyktingsituationen. Det är såklart roligare att ge er restips men det känns ändå helt fel att ignorera den här frågan idag och läser ni vidare så ser ni att det ändå kommer att beröra era resor om ni tänker ta landvägen till England. Jag borde egentligen ha skrivit det här inlägget en annan dag eftersom jag har färre läsare på fredagar än någon annan veckodag men nu blir det som det blir.

Medan svensk media skriver om människoöden i Centraleuropa har jag som vanligt en brittisk vinkling och det händer mycket även där. Ni har säkert läst om det stora flyktinglägret utanför Calais varifrån desperata människor stoppat trafiken med både tåg och lastbil genom kanaltunneln. Detta  läger har varit en diskussion mellan Storbritannien och Frankrike i flera år nu men det har kulminerat under sensommaren efter att trafikstoppen varit gigantiska. Lastbilar har stått still i motorvägsköer i dagar och företag förlorat miljoner för att deras varor inte kunnat levereras i tid eller förstörts och brittiska politiker har krävt att Frankrike omedelbart investerar i ordentlig bevakning för flera miljoner. Frankrike har lyssnat och den brittiska inrikesministern Theresa May besökte i somras rangerbangården utanför Calais och fick se uppsatta staket runt området medan det även har blivit ökad bevakning i hamnen. Den tidigare siffran på 2000 människor per natt för några månader sedan (smält den siffran!) kom ner i runt 200 som försökt ta sig ombord på olika tunneltransporter senare under sommaren.

Eurostar Foto: Wikipedia

Eurostar Foto: Wikipedia

I slutet av augusti hittades så flera flyktingar på ett godståg på väg till England som fick köras tillbaka till Frankrike och plötsligt insåg man att desperata människor tar till alla medel – går det inte att komma till närmaste terminal, ja då hoppar man på ett godståg någon helt annanstans. Storbritannien har blivit tvunget att höra av sig till både Belgien och Nederländerna och be dem att öka sin bevakning av hamnar och rangerbangårdar och fransmännen får nu också vara beredda på mer aktivitet i hamnen i Dunkerque. Allt det här påverkar såklart dig som bilar till England eftersom det kommer att uppstå köer när alla ska kontrolleras.

Häromdagen stoppades åtta Eurostartåg då flyktingar rörde sig omkring tunneln och på spåren och i svensk press fick man läsa om en upprörd fransk kvinna som klagade över att ha behövt sitta i ett mörkt Eurostartåg i fyra timmar – en klagan som just då kändes löjlig när man tänkte på situationen i Centraleuropa (fast det är inte roligt att sitta på ett tåg vars toaletter eller luftkonditionering slutar fungera när elen bryts och det är varmt) men som blev mer begriplig när man läste mer i engelsk press och där dessutom såg att hennes tåg hade flyktingar på taket (jag kallar dem lite slarvigt flyktingar eftersom jag inte vet om de sökt asyl i Frankrike eller vad deras status är). Fransk polis kallade in helikoptrar och passagerarna ombads av tågpersonalen att lyssna efter ljud på taket eftersom man visste att det rörde sig folk där, allt medan tåget blev mörkare efter att nödljuset som satts på för att spara el också det till slut gav upp och varmare då det även fick tekniska problem. Nej, det här kan verkligen inte ha varit en trevlig upplevelse och samtidigt tänker man på alla däruppe på tågtaket. Hur desperat är man inte när man rör sig på ett tågtak med högspänning och ingenstans att hålla i sig. I tunneln kör Eurostartåg 160 kilometer i timmen för att öka till runt 250 när de kommer upp på den engelska sidan. Det går inte föreställa sig att någon håller sig fast där så det måste ha varit för att stoppa tågen som de varit där uppe men det är å andra sidan mycket som inte går att föreställa sig i den här världen just nu känner jag, oerhört tacksam över allt jag har i livet.

2 kommentarer

  1. Det som händer är så fruktansvärt, och jag blir minst lika ledsen och upprörd över tonen i många inlägg och kommentarer jag ser på FB till exempel. Att man behöver diskutera flykting- och invandringspolitiken är självklart, men nör man slutat se flyktingarna som människor, då slutar man ju vara människa själv. Vi träffar så många generösa människor under vår resa och då reflekterar man, hur generösa eller snåla är vi i Europa egentligen?

    Gilla

    1. Instämmer helt. Sverige är dåligt på integration och bostadsbyggande och samtidigt sörjer många ett gammalt Sverige som försvunnit i och med globaliseringen men de förstår inte alltid att det är den som är orsaken tror jag.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: