Där flod och hav möts

Europas kulturhuvudstad är en titel ni nog vet att svenska Umeå och många städer haft genom åren. I Storbritannien har bland annat Liverpool varit kulturhuvudstad men där finns också titeln UK City of Culture som är en inrikes lista och 2017 är det dags för Hull att visa upp sig för nationen. 

Kingston-upon-Hull är det formella namnet på östra Yorkshires storstad men få kallar den annat än Hull vilket egentligen är namnet på den å som rinner ut i den mycket större floden Humber just här. Hit tog jag ibland bussen när jag bodde i York (både vackrare och billigare än tåget) och som gammal göteborgare saknade inte bara havet utan den speciella atmosfär som finns i just en hamnstad. Härifrån går färjor till Holland och Belgien och jag kunde släntra in på ett café och hitta tysk korv och Löwensenf vilket gjorde att jag som vuxit upp med mycket tysk kultur i släkten kände mig hemma och fick ett andningshål när det engelska blev för kvävande. Jo, det kan faktiskt i längden bli det även för en anglofil i lilla York om man inte har anledning att umgås med de mer internationella universitetsmänniskorna eller affärsfolk utan med lokalbefolkningen som oftast bara pratar engelska och känner till brittiska och australiensiska förhållanden.

Hull

Hull City Hall från stadens storhetstid

Hull är en av de engelska städer som har allra sämst rykte men låt inte detta avskräcka dig från ett besök. Ja, här finns fullt av de fattiga kommunala bostadsområden som brittiska storstäder är kända för men det har jobbats hårt på att tvätta bort den där stämpeln av kriminalitet och elände och stadskärnan är full av vackra gamla hus från stadens maritima storhetstid. Den är också full av roliga affärer så man kan definitivt åka hit om man är intresserad av shopping och har en regnig dag på semestern fast regn gör inte direkt Hull visuellt vackrare för det är redan ganska många toner i grått men besök till exempel byggnadsminnet Paragon Arcade nära stationen för färgglada butiker.

Stadens störste kändis är utan tvekan William Wilberforce – mannen som blivit känd som den som ledde slaveriets avskaffande. Han föddes i ett hus på High Street 1759 och du kan promenera dit och se en staty av honom eller varför inte även utnyttja det gratis inträdet och se insidan med sin utställning om slaveriet då men även nu och Wilberforces egna föremål. Att ha detta arv i sin stad har påverkat Hull och trots att staden nu under industrinedläggningarnas tid varit ganska fattig och segregerad så har många här alltid haft ett stort socialt medvetande och det känns på stämningen. Här finns också en fredsträdgård som för några år sedan dedikerades till Nelson Mandela och med en byst av Gandhi.

Wilberforce House

Wilberforce House  Foto: Wikipedia

En gammal hamnstad har såklart ett maritimt museum och det gamla vackra viktorianska hamnkontoret på Queen Victoria Square fångar genast besökarens intresse. Det går inte att missa vad det rör sig om här med propeller och ankare redan på torget utanför och även här är inträdet gratis för den som vill veta mer om Hull som sjöfartsstad, se ett valskelett eller för den delen de på den här sortens muséer obligatoriska men fina båtmodellerna. Själv fascineras jag mest av själva byggnaden som liksom flera andra i centrum alltså visar hur bra det en gång gick för Hull.

Våra oceaner har ju sin historia de också och precis som Gotland och stora delar av Skåne legat i ett tropiskt hav en gång i världen så har Yorkshires kust det. Jag tror att jag nämnde redan i mitt inlägg om Jurassic Coast nere i Dorset att det går som ett geologiskt band av samma mineraler upp till just Yorkshirekusten och besöker du Hull and East Riding Museum (jo det blir ett inlägg framöver om alla dessa Ridings) så kan du se fossiler från olika perioder och lära dig mer om djur och natur här. Muséet har också utställningar om regionens historia fram till 1700-talet och Yorkshire har ju sett både vikingar och romare utöver all engelsk medeltid som påverkat så här finns det verkligen att se för den som gillar historia. Alla stadens egna muséer hittar du på Hull kommuns kultursidor  för jag har bara nämnt de jag själv känner till.

Mest kända besöksmål i Hull idag är The Deep som jag låter få sitt eget inlägg en dag men detta dryga tio år gamla akvarium är unikt på många sätt, inte minst för att här forskas på marina miljöer förutom att det är en turistattraktion. Det ligger just där den breda Humber möter lilla Hull vilket man ser från takterrassen med utsikt över hamnen och staden. Vi tog oss dit när vår dotter var i tioårsåldern och det var perfekt. Den förväntade hajtunneln finns här liksom rockor och clownfiskar. Min personliga favorit är rummet med lysande maneter. Wow. En självklar destination för dig som är i Yorkshire med barn.

The Deep

The Deep

Kommer du körande till Hull med bil söderifrån istället för med tåg så kan det hända att du kör över stadens stora silhuett – Humber Bridge från 1981 som när den öppnades var världens största hängbro av sitt slag. Ingenting för husvagnar en blåsig dag men en av Englands mest kända broar. Du ser den om du kommer med tåg också som en introduktion till denna hamnstad.

Humber Bridge

Humber Bridge

10 kommentarer

 1. Mycket intressant om hull osm jag känner till så lite.
  Ha en bra helg!

  Gilla

  1. Den är sliten men intressant.

   Gilla

 2. Så roligt att läsa ditt inlägg om Hull som var mitt hem i ett par år. Vill bara nämna att de har bussturer till bl,a ”The Yorkshire Moors” i gamla restaurerade bussar som går från Hull. Mycket populärt och mysigt.

  Gillad av 1 person

  1. Tack. Så det var där du bodde. Ja de fina gamla bussarna glömde jag ju faktiskt helt att nämna. Jag gillar Hull – det är något med det där maritima jag alltid fastnar för.

   Gilla

 3. Har bott lite varstans i England och det är så roligt att läsa din blogg.

  Gilla

  1. Så kul. Var har du bott mer? Jag har som sagt bara bott i London och York och fastnat i Cornwallsemestrar. 😀

   Gilla

 4. Yorkshire ,Suffolk Essex och Hertfordshire.

  Gilla

  1. Åh, var i Suffolk? Det är sorgligt eftersatt hos mig och jag är så sugen.

   Gilla

 5. Suffolk och Norfolk är så vackert. Bodde i små byar mellan Bury St Edmunds och Ipswich. Ta t.ex The Norfolk Broads där man kan hyra en båt och bara glida runt på dessa vackra vattenvägar och Wells next to Sea med en fantastisk strand. Dessa Grevskap har mycket att erbjuda för alla smaker.

  Gilla

  1. Ja jag har en kompis som åker båt i Norfolk Broads varje sommar med vänner och det verkar så mysigt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: