Jesusmannen är död

Visst är det lustigt hur alla städer har sitt original? En människa som alla invånare vet vem det är och som kan påverka hela generationer genom sin närvaro. Under min barndoms somrar i Oxelösund kände alla till Kalle Stålberg som jobbade på järnverket men som framför allt syntes i centrum med sin otroliga cykel. Rosa och med blinkande ögon, stor tuta, gröna ränder, polkagrisställ och jag vet inte allt. Dessutom förekom Kalle ofta i Sörmlands Nyheter eftersom han engagerade sig i allehanda politiska frågor och till slut blev lite av en rättshaverist. I sin SSAB-overall i orange cyklade han ut till oss i skärgården och solbadade och pappa och han samtalade om allt möjligt medan Kalle lyfte stora stenar istället för vikter. Jag var nästan lite rädd för honom eftersom han var så udda men minns honom framför allt för att han var en stor djurvän. Pappa var otroligt rädd för getingar och hällde upp saft i glas på klipporna. En dag kom Kalle och hällde ut ett glas och förklarade för pappa att ”de kan ju dö!”

Mina vänner i Bradford sörjer just nu sitt original. Jesusmannen finns inte längre. I veckan avled Geoffrey Brindley av en hjärnblödning, 88 år gammal. Han var maskinist på en traktorfabrik när han 1961 verkar ha fått någon slags uppenbarelse och åkte till den lilla lantliga staden Settle, också det i Yorkshire, för att meditera i en grotta. Efter tolv dagar kom han ut och dök sedan upp hemma i Bradford i mörk munkklädsel och sandaler medan han vandrade stadens gator runt och spred glädje (utom kanske i början av 60-talet när han protesterade mot The Beatles som skulle spela i staden). Han blev känd som Jesus Man trots att han faktiskt aldrig verkar ha predikat evangeliet för någon utan bara vandrat gator upp och ner och vinkat och fått människor att glädjas. Brindley var varken gift eller hade barn och verkar inte ha någon familj i livet i Buxton där han föddes heller utan där efterlyser man släktingar.

Foto: Derbyshire Times

Foto: Derbyshire Times

Det är intressant det här med hur sådana här personligheter ofta lever ensamma och ger så mycket till sina medmänniskor medan vi som möter dem mest verkar undra hur de blivit så kufiska istället för att bara ta oss tid att samtala. Brindley var så uppskattad i Bradford att man bad honom bära OS-facklan inför London 2012 en bit hemma i Yorkshire vilket han tackade nej till. Däremot kunde han kanske inte göra så mycket åt att hans fans hade en sida där man kunde skriva var han setts senast – en sida där det nu finns kondoleanser. I dagarna har det diskuterats om han kanske ska hedras med en staty i staden där han betytt så mycket och det skulle inte förvåna mig om det blir så eftersom han var så uppskattad.

 

 

 

Annonser

2 kommentarer

  1. (i Göteborg fanns en man som åt ur papperskorgar och hade plastkassar som skor, han dog och hade flera miljoner)

    Gilla

    1. Ja honom kommer jag ihåg. Är du på Facebook? Gå med i gruppen Det gamla Göteborg så ser du att han diskuteras ibland.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: