Englands rikaste kloster

Ni som är historieintresserade, får ni också mer en känsla av närvaro på vissa platser jämfört med andra? Som om gammal historia fastnat i väggarna bättre än på andra ställen som man bara ser som ruiner. Jag gör det och en plats som känns väldigt levande är Glastonbury Abbey som jag redan i mitt inlägg om historiska Glastonbury nämnde att jag skulle ge ett eget inlägg.

Glastonbury Abbey

Glastonbury Abbey

Kungarna av Wessex var starka här och redan på 600-talet byggde en av dem en kyrka på platsen där dagens klosterruiner ligger. Det var på 900-talet det sedan blev en känd plats i och med en utbyggnad av abboten Dunstan vars namn du kanske sett här och där i England eftersom han blev helgonförklarad och ärkebiskop i Canterbury och St Dunstan därför är ett ganska vanligt namn på kyrkor och gator.

Den normandiska invasionen 1066 ledde till att kontinentala hantverkare fick visa sitt kunnande och bygga ut klostret som tidigare mest varit en påbyggnad av den gamla saxiska kyrkan. Under den här perioden var Glastonbury det rikaste klostret i England tills en brand drabbade det 1184 men på 1300-talet hade det återskapat sin rikedom och var det andra rikaste efter Westminster. Det är alltså ett riktigt betydelsefullt kloster du trampar runt i ruinerna av och man kan svära åt Henry VIII och hans män ett antal gånger eftersom klosterupplöstningen på 1500-talet blev nådastöten även för denna fantastiska plats som ni verkligen ska se om ni är i trakterna av Bristol och Bath.

ruin

twogab

En av legenderna kring Glastonbury säger att det är här Kung Arthur och hans Guinevere ligger begravda och efter den där branden på 1100-talet grävde man faktiskt upp benen av två personer här för att få in pengar av besökande pilgrimer så att klostret kunde återuppbyggas och det var inte förrän 1278 som paret begravdes igen i närvaro av Edward I om det nu överhuvudtaget var de. Som jag skrev i mitt inlägg om Glastonbury så var Henry VIII naturligtvis inget större fan av Arthurlegenden – han ville ju vara den viktigaste regenten någonsin själv. Alltså vet man idag ännu mindre om det är Arthurs grav man kan se här. Även om det var Arthur som återbegravdes så kan Henry mycket väl ha beordrat att benen skulle skingras eller iallafall flyttas när klostret förstördes.

Var det Arthur de grävde upp?

Var det Arthur de grävde upp?

Det mest välbevarade idag är abbotens kök från 1300-talet vilket är riktigt vackert och ser ut som ett gigantiskt duvslag. Här kan man gå runt och läsa på om hur köket en gång såg ut och vad man tillagade. Själva klosterbyggnaden är verkligen i ruiner om än  ganska romantiska sådana.

kitchen

Abbotens kök

Alldeles bredvid ruinerna ligger det besökscentrum som inte bara har en rolig souvenirbutik utan också ger dig Glastonburys historia. Här hittar man också ännu en av Glastonburys fascinerande sevärdheter – en törnbuske som sägs vara en avknoppning av vad som från början var Josef av Arimataias vandringsstav. Josef var en metallhandlare från Mellanöstern och sägs vara bekant med Jesus och den som upplät sin egen förberedda grav till Jesus efter korsfästelsen. Han satte ner staven på den här platsen under sin tur till blygruvorna i The Mendips en bit österut och grundade också ett oratorium här och var väl närmast en sorts missionär som ville sprida kristendomen. Staven slog rot och idag blommar busken två gånger om året vilket råkar vara just vid jul och påsk och den första rosen ges alltid till drottningen. Det speciella med törnbusken är också att den normalt inte överlever i engelskt klimat och definitivt inte borde blomma. Kanske är det Somersets mikroklimat som gör det – annars är den verkligen helig.

thorn

Världskänd törnbuske

2 kommentarer

  1. Åsa F M · · Svara

    Tja, Arthurs grav tror jag ju inte ett dugg på, det är ju bevisat att den där inskriptionen med namnen t ex var fejk, medeltida bokstäver eller hur det nu var. Men ruinen och platsen är nog mkt sevärd, så egentligen är det konstigt att man inte kommit sig för att åka dit..

    Gilla

    1. Nej det känns ungefär lika trovärdigt som Tintagel som ju är ett slott med helt egen historia det också. Jag tror mer på Wales när det gäller Arthur men ja, åk dit. För alla möjliga andra skäl.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: