Väder och vind

Ett sent inlägg efter en dag i solen på ponny-EM där Sverige vann lagbrons i fälttävlan till slut och där guldet hamnade hos Storbritannien efter dagens avslutande hoppning. Lagguld i samtliga discipliner (hoppning, dressyr och fälttävlan) är ju en otrolig prestation. Sedan satte jag mig på balkongen i flera timmar nu när solen äntligen kommit och bara läste och pratade med familjen och njöt av en fantastisk söndag.

En plats som inte alltid har lugnt sommarväder utan tvärtom kan vara ganska blåsig är Porthleven på Cornwalls sydkust. Hit hittar du genom att ta bussen mellan Penzance och Helston om du inte kör bil och det här är byn som är känd för att ofta vara med som bakgrundsbild på just BBC:s väderrapporter. Anledningen är de stora vågor som bildas här inte minst efter att ett rev skapats utanför hamnen när man sprängde för att bygga ut den (Storbritanniens sydligaste och länge ett skydd i ett farligt område där skepp ofta gick på grund). Detta rev tillsammans med Cornwalls största insjö Loe Bar som skapats av vad som egentligen var en flodgren gör området geologiskt intressant och alltså även farligt att navigera och många skepp har hamnat på de klippiga stränderna på Lizardhalvön en kort bit österut.

DSC_0101

Bickford-Smith Institute där vågorna når toppen ibland

DSC_0098

En av byns trevliga pubar.

DSC_0079

Idag är skeppsfarten kanske inte så dramatisk längre om man inte undantar att de lokala fiskarna blev sura på kändiskocken Rick Stein som inte köpte deras lokala fisk när han öppnade ännu en restaurang just här nyligen. Anledningen var att Stein redan hade fisk från en lokal handlare och att han inte kunde betala lika direkt som fiskarna önskade men idag tror jag att de har rett ut saken och att Stein köper även av dem ibland. Hans restaurang ligger på västra sidan hamnen tillsammans med flera andra restauranger och en gammal pub så äta gott kan man göra i byn.

DSC_0096

Rick Steins restaurang – men kolla också in Amelie

DSC_0104

Hamnen i Porthleven

Byns hamn är verkligen fokus för det mesta. Längst in ligger de små fiske- och fritidsbåtarna och skyddas medan det längre ut byggts en yttre del med en pir. Mellan dessa finns en port och det verkligen smäller när vågorna träffar den där biten och skummet yr där nere i vattnet. Promenerar du ut på den östra sidan så kommer du till Porthlevens mest kända byggnad som är just den som är med i väderfotografier: The Bickford-Smith Institute. Det ser nästan ut som en kyrka med sitt torn men här huserar förutom kommunen en snooker-klubb så det är inte vidare upphetsande. Det är det däremot att runda byggnaden och se stranden nedanför med sina maffiga vågor västerifrån och man inser varför det är populärt att surfa här bland de som vet vad de gör. Piren bredvid har skyltar som uppmanar besökaren att vara försiktig och att inte ge sig ut på den när kulan är hissad vilken visar att det är farligt men naturligtvis ser du alltid någon som struntar i det och promenerar ut med hundar, barn och jag vet inte allt. Själva gick vi istället ner till den där stranden där ett par damer satt och målade och där vi kunde se enorma mängder stora bläckfiskben som sköljts iland.

DSC_0077

Skumt i hamninloppet

DSC_0080

DSC_0088

Man kan se bort till Lizard

Man kan se bort till Lizard

Bläckfiskben i massor lyser på stranden.

Bläckfiskben i massor lyser på stranden.

Det händer inte mycket i Porthleven med sina fyratusen invånare men sommartid kommer betydligt fler och håller liv i alla restauranger och pubar och på våren anordnas en matfestival med musik. Här finns också ett antal gallerier för konstintresserade. Det är en trevlig bas för den som vill hålla sig nära havet och med massor av vacker natur i inlandet runt omkring med skogklädda dalar i olika riktningar. Den flyg- och krigsintresserade ska ta sig tillbaka till just Bickford-Smith Institute med sin plakett på fasaden som berättar att Guy Gibson, ledaren under RAF:s operation Dambusters under andra världskriget tillbringade mycket tid här eftersom hans mamma kom härifrån.

Under mitt besök var vädret ganska odramatiskt för att vara Porthleven men så här kan det se ut vintertid.

 

 

Annonser

2 kommentarer

  1. Åsa F M · · Svara

    Underbara Cornwall!

    Gilla

    1. Ja man får aldrig nog. 😀

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: