Fem fantastiska hus

Miljöer som får en att smälta finns det ju många i England men idag har jag valt att bara lyfta fram enskilda byggnader för lika ofta som man hittar en bevarad bykärna, lika ofta har ett enastående vackert hus lämnats kvar till eftervärlden men omges idag av parkeringshus i betong eller annat.

The Lord Leycester Hospital, Warwick

Längs High Street som är en av huvudgatorna genom Warwick ligger detta fantastiska komplex alldeles vid den gamla normandiska stadsporten vilket bara gör vyn än mer charmig. Trots namnet har detta inte alls varit ett sjukhus utan är ”hospital” i betydelsen härbärge för. Byggnaderna stammar från 1300-talet och var medeltida gillehus men på Elizabeth I:s tid blev det hem åt pensionerade soldater. Än idag finns här en välgörenhetsorganisation som hjälper soldater med bostäder men du kan också besöka insidan med den fantastiska gillehallen.

hosp

Lord Leycester Hospital

Tintagel Old Post Office, Tintagel

Den gamla gården i sten med anor från 1300-talet har ett böljande skiffertak och är omgärdat av en fantastisk stenmur och helheten är så vacker att man nästan tappar andan. Sitt namn har det fått av att det var postkontor på 1800-talet. Ska du ändå ta en titt på slottet i Tintagel så missa inte detta.

Tintagel

Tintagel Old Post Office

Cheyney Court, Winchester

Kanske är detta den vackraste huslänga jag vet i England. Från 1400-talet är den hur som helst och gömmer sig vid katedralen i Winchester. Precis som i Warwick sitter byggnaderna ihop med en port som gör det ännu vackrare – i det här fallet Priory Gate som leder in till katedralområdet från stadens berömda college. Det var här biskoparna hade sin rådssal.

Cheyney Court

Cheyney Court

Anne Hathaway’s Cottage, Stratford-upon-Avon

Ett av Englands mest kända hus får vara med på listan för det är ett av de mysigaste jag sett, omgivet av en vacker trädgård på landet utanför Stratford och det kommer helt klart att få sitt eget inlägg framöver. En rundvandring här är en rundvandring inte bara i Shakespeares fotspår utan framför allt i ett 1500-talshus med knarrande brädor och intressant historia berättade av kunniga guider.

Anne Hathaway's Cottage

Anne Hathaway’s Cottage

New Thatch, Cadgwith

Det här huset var tidigare en bed & breakfast men är nu privat. Jag tycker bara det är så otroligt fint med sina udda former där det ligger i den pyttelilla byn Ruan Minor ute på Lizardhalvön och väl värt en titt om ni är ute och kör i trakten. 

DSC_0115

New Thatch

Ni kanske tycker det är märkligt att jag som bott i York inte har med ett endaste hus därifrån (eller ens från Nordengland) men där handlar det för mig mycket mer om hela gatumiljöer. The Shambles är Englands mest fotograferade gata men jag kan inte plocka ut ett enstaka hus på den. Detsamma kan sägas om Lavenham i Suffolk, Shrewsbury i Shropshire, Shaftesbury i Dorset och massor av byar i Lake District, Yorkshire, Cotswolds och Devon och var så säker på att det kommer inlägg om detta också framöver.

4 kommentarer

 1. ser väldigt brittiskt ut…

  Gilla

  1. Ja det gör det verkligen.

   Gilla

 2. Åsa F M · · Svara

  Jag vet om ett par av dem – de två mest kända.. men har inte sett dem i verkligheten, här är tre till som hamnar på den där ”måste se-listan”.. Den växer stadigt..

  Gilla

  1. Haha, den måste vara jättelång nu. Ja detta är sevärda hus.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: