Blixtar och dunder

Jodå, det kommer ett inlägg idag också men jag hängde med dottern på fotbollsträning med nya laget ikväll och när jag väl var hemma vid niotiden satte jag mig på balkongen och såg på det stora åskvädret som rullade in från Danmark med buller och brak. Det är fortfarande tätt med blixtar över södra Skåne medan jag skriver så det blir helt enkelt ett kort inlägg idag och väderrelaterat igen dessutom. Tack och lov vet jag att ni läsare vet att det kommer annat framöver igen.

Jag gillar åska även om det är lite småläskigt. Uppvuxen med hus i Kronobergs inland där det åskar rejält på somrarna, där mamma sett en kulblixt komma ur spisen och där ett antal TV-apparater smällt och vi sedan länge drar ur allt elektriskt trots åskledare så har jag respekt för den men är också fascinerad av det som i stugan i Sörmland där jag ser hela horisonten och vädersystem som byggs upp i timmar och tänker att ”det är mer synd om dem där ute i segelbåten än om mig” – trots att blixtar knäckt flera träd bakom stugan genom åren och trots det eko bland klipporna som förstorar knallarna och gör så att det nästan skakar i marken medan det liksom kommer ett borrande efterljud.

Barndomens besök hos släkten i Tysklands inland och skolresan i Budapest har jag stora åskminnen från – återigen det där med inlandet. Däremot har jag faktiskt inte alls många från Storbritannien men ett kommer jag ihåg bättre än andra och det var vårt andra nyårsfirande i St Ives när det blev ett sådant där kraftfullt vinteråskväder. Det väckte oss vid fyratiden på morgonen där vi låg i den lilla fiskarstugan av granit med vågorna piskande på klipporna nedanför. I flera timmar höll det på med väldigt eget muller där ute vid Atlanten där blixtarna skapade eget ljus i den redan speciella färgskalan där. Det påminde en hel del om det som de här personerna fick se på Isles of Scilly som ju inte alls ligger långt därifrån (härda ut under de mörka stunderna när allt du ser är en blinkande fyr ute i havet). Det här är spektakulärt – speciellt i början.

Annonser

2 kommentarer

  1. Ingmarie · · Svara

    otroligt… å vi människor rår inte på detta…. vi får bara anpassa oss.. enda stora åskminnet jag har är en sommar för många år sedan, vi var någonstans ovanför Åre och gick i fjällen och åskan började gå över oss riktigt uppe på fjället.. den drog mycket snabbt förbi men jag hann bli livrädd för vi hade ju ingen stans att ta vägen…. men vilka oerhörda krafter

    Gilla

    1. Oj! Ja där hade jag blivit nervös.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: