Politiker och inga visor

Angela Lansbury känner du säkert till och kanske vet du också att hon trots sin amerikanska accent faktiskt är brittisk medborgare – kanske är det därför hon som deckarförfattarinnan Jessica Fletcher i TV-serien Mord och inga visor (Murder She Wrote) ändå inte låter fullt så bred som andra i sin amerikanska engelska. Lansbury föddes i krokarna av Regents Park i London 1925 och hennes mamma var även hon skådespelerska, från Belfast. Hennes pappa Edgar däremot var politiker och det är om honom och hans far det här ska handla för Angela själv, hon flyttade till USA 1940 för att undvika krigets London. Tack mamma som gav mig idén att berätta om den spännande familjen.

Angelas mamma Moyna. Visst är de lika? Foto: Wikipedia

Angelas mamma Moyna. Visst är de lika?
Foto: Wikipedia

Edgar Lansbury, son till labourpolitikern George föddes i Poplar i Londons East End och började sin karriär som statstjänsteman innan han 1910 slutade för att öppna timmerhandel. Under 1912 inledde han sin politiska bana vid sidan av sin far men representerade även kommunistpartiet. Det här tycker jag är lite kul med tanke på att dottern senare bosatte sig i ett land med kommunistskräck. De arbetade med att få pappa George Lansbury omvald i valkretsen Bromley and Bow (också det i East End) med ett valmanifest som bland annat stödde Sylvie Pankhurst och de andra suffragetterna vilka krävde kvinnlig rösträtt. George Lansbury som från början var liberal hade vuxit upp med en mor och mormor som var politiskt pålästa trots att de hade det tufft med George och åtta syskon först i Suffolk och sedan 1868 i East End så starka, intellektuella kvinnor var en självklar del av hans värld och blev det även för Edgar som gifte sig med suffragetten Millie Lansbury.

East End var som de flesta av er vet arbetarkvarter och 1921 protesterade arbetarna i Poplar mot skattehöjningar med kommunalråden George och Edgar Lansbury samt flera andra politiker som stöd. För detta skickades de i fängelse sex veckor och det gjorde även Millie som där drog på sig lunginflammation och dog 1922. Det var efter detta Edgar gifte sig med Moyna Macgill (ett artistnamn som Daphne Du Mauriers far Gerald föreslagit – alla var verkligen bekanta med alla på den tiden i intellektuella kretsar). Tänk att en arbetarprotest är vad som indirekt gav världen Angela Lansbury. Det hände alltså 1925 och innan dess hade Edgar hunnit med att vara borgmästare i Poplar ett par år samt flytta till Regents Park – Moynas familj var välbärgad om nu det hade med val av adress att göra. Kort därefter lämnade Edgar politiken medan hans firma också gått i konkurs och skrev istället en bok om sin far som tyvärr fick dras in då den innehöll för mycket konfidentiellt om politik.

George Lansbury Foto: Wikipedia

George Lansbury
Foto: Wikipedia

George Lansbury hade verkligen gjort fantastiskt mycket sedan han som ung arbetare gick och lyssnade på Gladstone i House of Commons och lät sig inspireras och han fortsatte en tid till. Åren 1927-28 var han ordförande i Labourpartiet för att 1932-35 bli partiledare. Därefter slutade han att vara aktiv politiker eftersom han var pacifist och kom på kollisionskurs med partikamraterna om upprustning under 30-talet. Istället gav han sig ut och reste i USA och Europa och föreläste om nedrustning i världen. Han tycks alltså ha varit i stil med vår egen Elin Wägner som jag läst en hel del av och det skulle inte förvåna mig om de träffades på resor. Vilken spännande familj hon har Angela Lansbury.

 

 

 

 

 

Annonser

6 kommentarer

 1. Ingmarie · · Svara

  Vá intressant att få denna bakgrund… och faktiskt blir jag inte jätteförvånad. Jag har tänkt när jag sett Mord och inga visor att det är något över hennes person och väsen som förmedlar något jordnära, varmt och intellektuellt, inget rö för vinden… ingen hollywoodskådis…

  Gilla

  1. Visst är det. Ett annat sorts lugn.

   Gilla

 2. Verkligen intressant historia! Kände inte till något om detta tidigare.
  Ha en skön söndag!

  Gilla

  1. Tack detsamma. Det gjorde inte jag heller. Kopplade inte George Lansbury med en skådis i USA innan min deckarfanatiska mor pratade om det. Länken till suffragetterna är också spännande. Som en roman av Byatt allt sammans.

   Gilla

 3. Åsa F M · · Svara

  Det var intressant! Inte minst de olika kopplingarna!

  Gilla

  1. Ja jag måste definitivt följa upp detta.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: