Tycker du det regnar?

Tycker du att sommaren har varit regnig? Allt är relativt och det finns de som har det värre. Jag har inte blivit totalt galen i siffror även om det blivit mycket den senaste tiden om resande svenskar och annat men idag tänkte jag innan jag övergår till annat meddela att vi må ha en dålig sommar men i Skottland där regnar det väldiga mängder betydligt oftare vilket ni som rest där säkert inte förvånas av att läsa.

Brittiska SMHI, The Met Office, har sammanställt en lista på var i Storbritannien det regnar mest (platser med bofasta) och av de första fem platserna på listan ligger fyra i Skottland. Först hittar vi lilla Dalness i Glen Etive inte långt från Glencoe uppe i högländerna där det regnar mer än hela 3300 millimeter om året.

Glen Etive. Grönt blir det onekligen av allt regn. Foto: Nigel Brown

Glen Etive. Grönt blir det onekligen av allt regn.
Foto: Nigel Brown

På andra plats följer sedan Seathwaite (3150 mm) inte långt från Buttermere i Lake District men så blir det alltså skotskt igen på tredje plats där vi hittar Glenfinnan nära Fort William (3020 mm) och så kommer hand i hand Inverarnan och Inveruglas norr om Glasgow som fyra (2700 mm) respektive femma (2660 mm).

Först på sjätte plats kommer dyker Wales upp där Capel Curig nära Betws-y-Coed är i täten (2560 mm) och lär ha varit en vinnare tidigare men sedan är det dags för England igen i form av Wythburn mellan Ambleside och Keswick i Lake District (2540 mm) och bara kilometer därifrån ligger Chapel Stile utanför Grasmere som tar åttondeplatsen (2489 mm).

Tunga regnmoln runt Capel Curig        Foto: Andeggs

Tunga regnmoln runt Capel Curig Foto: Andeggs

Vi kommer tillbaka till våra vänner Inverarnan och Inveruglas i samband med niondeplatsen som intas av Tyndrum bara några kilometer norrut så det verkar onekligen regna en hel del väster om Stirling och till sist behöver vi bara ta oss ytterligare en bit västerut till Inveraray så hittar vi tian som heter Lochgoilhead. Det behövs en och annan whisky för att tackla allt detta regnande känner jag spontant men varför inte? Speciellt om den avnjuts på en mysig landsortspub med fantastisk utsikt över alla dessa gröna berg.

Vad betyder då alla dessa siffror jag kastat ur mig? Jo de ska jämföras med Sveriges regnrekord som är Mollsjönäs utanför Angered i Göteborg med 1866 mm på ett år. Detta var ett enstaka rekord medan det mesta regnandet i Sverige annars sker i Hallands inland såsom i Torup och en bit norrut sägs Borås vara Sveriges regnigaste stad (Cardiff lär ha den brittiska titeln). Ni ser alltså skillnaden i regnmängder jämfört med Sverige men låt inte detta avskräcka från semesterveckor i Skottland. Man åker helt enkelt inte till detta underbara land för vädret utan för den galet spektakulära naturen, de gästfria människorna och alla roliga evenemang. Dessutom handlar väder som i det här fallet om väldigt lokala förhållanden som höjd, närhet till vattendrag och flera andra faktorer. Vädret i en by kan skilja sig väldigt från grannbyns som vem som helst som bor på Sydsvenska Höglandet vet. Det finns heller inget dåligt väder, bara dåliga kläder och till och med nere i Cornwall i vinterstorm kan jag känna att visst är det så. Man tar på sig det bästa man har och njuter av naturens skådespel. Det är ju då man känner att man lever.

6 kommentarer

 1. tja, vi är ute så fort det är uppehåll 🙂
  Och under regn kan man läsa böcker….

  Gilla

  1. Ja det är den perfekta ursäkten att läsa fast jag ligger gärna i solstolen med en bok också.

   Gilla

 2. Glädjer mig ännu mer åt våra relativt regnfria dagar i Skottland i sommar efter att ha läs detta 🙂 Dock hade vi ”kläder för alla väder” med oss 🙂

  Gilla

  1. Haha, så bra. Ja har man bara rätt kläder så funkar det mesta.

   Gilla

 3. Haha. Vi som är på resa i Skottland just nu har varit på två av platserna du räknat upp och vi som alltid har haft tur med vädret förut på våra skottlandsresor har nu fått vår beskärda del av regn. Det är dock sant att man åker till Skottland för annat än sol och värme men vi som har bloggat och lagt upp bilder hade kanske gärna haft ännu mer sol…bilderna blir liksom lite finare så. Den här dagen – i South Queensferry har dock varit ljuvlig på alla sätt och vis.

  Gilla

  1. Åh, South Queensferry, Jag gillar att gå under bron längs stranden till Dalmeny House.
   Ja det tråkigaste med dåligt väder är för mig utan tvekan att fotona blir tråkiga.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

lite mera rosa

▫️ din feelgoodbok i bloggform ▫️

Skriv & Res med Therese

Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

A Blog about Cornwall's Hidden Places & Untold Stories

%d bloggare gillar detta: