Orientalisk pärla

Har du bara ett par timmar i Brighton? Då är det Royal Pavilion du ska se för det är stadens enligt mig klart bästa sevärdhet och faktiskt värt en tur ner hit bara den.

Vi kom med tåg under vårt besök och då är paviljongen en av de första sevärdheter du kommer till efter den stora huvudgatan in till centrum där du tar vänster en bit ner. Kommer du den här vägen så möts du först av en orientalisk port (se mitt inlägg om Brighton) som tar dig in i parken som tidigare var en del av palatsträdgården och idag även rymmer ett museum och konsertsal (i det gamla stallet) men den stora strömmen besökare är på väg till paviljongens entré.

pavilionpark

pavcloud

pavdome

Fantastiskt orientaliskt

Inomhus råder fotoförbud och jag brukar lyda dessa eftersom jag inte tror att det bara är ett sätt för en sevärdhet att dra in mer pengar utan för att jag också tror att de vill skydda sin konst från fotoblixtar. Det hjälper sällan att skriva att man får fotografera utan blixt för turister som inte vet hur deras kameror fungerar eller inte orkar ställa om från auto tror att de inte gör någon skada som ”bara ska ta en bild” och så blir det massor med blixtar på konstverken från tusentals fotografer varje dag. Dessutom är jag övertygad om att stora sevärdheter kostar massor att underhålla vilket vi besökare inte alltid uppskattar så jag tror de behöver vartenda korvöre de får in på vykort i souvenirbutikerna. Av den här anledningen får ni bara ett enda foto av interiören, lånat av den officiella sidan men det visar mitt absoluta favoritrum – den stora bankettsalen. Det här vete sjutton om det inte är ett av de roligaste rum jag vet. Här hölls de stora middagarna i detta kungliga sommarpalats vid kusten och det är en sal full av överraskningar vilket är anledningen till att jag tycker så mycket om den. Här blandas fantastiska taklampor med väggar fulla av drakar i guld och just här känns det lite extra orientaliskt i stil med exteriören. Tänk den som fått dinera i bankettsalen!

Bankettsalen Foto: Royal Pavilion

Bankettsalen Foto: Royal Pavilion

Du går en speciell runda genom huset och dess många rum och lär dig mer om dess historia. Den börjar med att George, prinsen av Wales på 1780-talet rekommenderats havsluft för sin gikt och då skaffat ett mindre hus i Brighton som börjar bli en fashionabel semesterort för de välbärgade. Han trivs och får Henry Holland som ritat flera stora herresäten att bygga ut det till Marine Pavilion runt 1788 efter att regeringen skrivit ner hans skulder men från 1815 anlitar han även den kände John Nash för att förbättra ytterligare och det är detta du ser idag där du möts av en byggnad med inspiration både från Indien och islams arkitektur. Just blandningen av orientaliska stilar fascinerar mig och syns alltså även på insidan där tidens målare och designers skapat något unikt med influenser både från Indien och Kina. Mycket syns alltså just i bankettsalen men överallt finns roliga upptäckter att göra. År 1820 blev prinsen kung George IV och hade inte tid att vistas i Brighton lika mycket fram till sin död tio år senare. Hans efterträdare William IV gjorde palatset mindre levande innan Victoria blev regent och hon tyckte alls inte om det utan köpte istället land till Osborne House på Isle of Wight. Brighton var för offentligt för henne med sin stadsmiljö och paviljonen för litet för den stora familjen tyckte hon. Istället har paviljonen använts till annat. Den såldes av regeringen till Brightons stad 1860 och har bland annat fått agera sjukhus åt indiska soldater under första världskriget.

pavcafe

Royal Pavilions fantastiska caféterrass.

När du gått runt och tagit in allt roligt så missa inte caféet för det är riktigt trevligt och framför allt är det annorlunda att slå sig ner i den här miljön, gärna utomhus med utsikt över parken uppifrån terrassen om vädret tillåter. Caféet har allt från enkla rätter och god öl till te och scones och gott är det. Innan du lämnar palatset så kan du också köpa fina presenter till dig själv och andra i butiken och missa sedan inte att ta ett varv runt byggnaden om du inte redan kommit från andra hållet för det är från busshållplatserna på andra sidan du får Royal Pavilion i all sin kompletta härlighet som du ser på bilden här nedan. När jag var yngre trodde jag att Royal Pavilion bara var som ett fint skal med några palmer och ett dansgolv att se interiört. Tro inte det du också utan kom och se något riktigt inspirerande.

pavilion

2 kommentarer

 1. Instämmer! Besöket är väl värt varenda penny 🙂 Vill nästan dit igen bara för att titta på de häftiga taklamporna.
  Nu var det några år sedan jag var där, men då var deras audioguide mycket bra (jag är lite kluven till audioguider i vanliga fall)

  Gilla

  1. Ja det är de verkligen! Besöket här förvånade mig otroligt – verkligen glatt överraskad.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: