Hit reser svenskarna helst

Jag har kikat lite på Visit Britains statistik om hur vi svenskar reser i Storbritannien eftersom vi tydligen ökat vårt resande dit med hela elva procent 2014 jämfört med året innan. Hur siffrorna kommer att se ut i år får vi ju vänta på men det blir intressant att se om trenden håller i sig med tanke på att pundet blivit så dyrt för oss. Bland mina vänner känns det inte som om detta stoppat någon faktiskt utan jag har ovanligt många bekanta som just i år gett sig iväg över Nordsjön.

Hit reser vi helst:

7. Yorkshire (18 000 besök)

Det förvånar mig att det inte är fler eftersom ni är så många läsare som alltid kommenterar kunnigt om mina inlägg därifrån och jag vet att många svenskar älskar att titta på Emmerdale, I vår herres hage, Tillbaka till Aidensfield och mycket annat därifrån. Vikingaminnen har man också här vilket lockar många norrmän men inte tycks dra svenskar. Fortfarande känns det dock som att det är lite av ett projekt att ta sig hit från Sverige eller Köpenhamn även om tågen är snabba och går ofta och det kanske är det som spökar? Mitt emellan London och Edinburgh så inget annat än Manchester fungerar som storflygplats och det dräller inte av budgetflyg dit även om de finns.

Lantliga Swaledale

Lantliga Swaledale

6. Sydvästra England (32 000 besök)

Det här förvånar inte lika mycket för till de bortre hörnen av regionen tar det tid att komma och speciellt om man inte har bil. Devon och Cornwall har heller inte alltid så billigt boende på grund av sin populäritet. Dock tycker jag ni är många som är nyfikna på just Cornwall och jag snubblar ofta över artiklar och bloggar om södra Devon som svenskar verkar älska med Torquay i spetsen, Agatha Christie, Fawlty Towers och clotted cream. Lite förvånande är det allt att siffrorna inte är högre och speciellt om man räknar in populära Bath.

5. Nordvästra England (54 000 besök)

Det kan inte vara annat än fotbollsturism som ger den här skillnaden mellan östra och västra Nordengland. I den här regionen hittar du storlagen från Manchester liksom Liverpool och flera andra och detta är tillsammans med Londonlagen de populäraste lagen bland svenska fotbollsfans. Vi som inte är fotbollsgalna hittar naturligtvis en massa fin shopping, Beatlesturism och vackra Chester bland mycket annat men det förklarar inte de relativt höga siffrorna som sagt.

Old Trafford  Foto: mari

Old Trafford Foto: mari

4. Sydöstra England (74 000 besök)

Det här är det ju ingen som förvånas av. Hela Londons närområde och med dess stora flygplatser på bekvämt räckhåll. Samtidigt populära kustorter som Brighton och Eastbourne och hundratals trädgårdar. Det går enkelt att kombinera en resa hit med ett par dagar i London som avrundning och tja…inga konstigheter.

3. Skottland (89 000 besök)

Inte så många besökare som jag trodde. Whisky, vandring, slott och golf varvat med vackra och roliga Edinburgh förtjänar att fler av er hittar dit. Det går idag ganska bra förbindelser till Edinburgh från både Stockholm och Köpenhamn. Är det vädret vi är rädda för?

2. Övriga England (239 000 besök)

Här klumpas alltså East Anglia ihop med hela Midlands och Nordöst lite orättvist och svårkommenterat. Västra Midlands har några av de största sevärdheterna som går att hitta med Stratford-on-Avon i täten och jag antar att många i den här siffran varit just där och i Birmingham. Östra Midlands är grymt underskattat på grund av sin ganska odramatiska natur och jag uppmanar er alla att ta en titt på Lincoln. De stora slotten och stränderna i nordost lider nog också av att de känns svåråtkomliga men vet ni hur nära Edinburgh det kända slottet Alnwick faktiskt ligger?

1. London (548 000 besök)

Självklar etta men det här visar just det jag skrivit om mig själv och bloggen på dess presentation. Många fastnar i London och kommer aldrig vidare. Så ser det säkert inte ut i Tyskland där München och Rhendalen är stora mål utöver Berlin och jag undrar nu hur det är i Sverige. Hur stor del fastnar i Stockholm? London är London och vi tröttnar aldrig men ni som inte bara vill ha shopping och musikaler, ta er till någon av de andra storstäderna och låt er överraskas. Jag skriver i min presentation att jag vill visa mer av övriga landet och ändå blir det väldigt mycket London. Det här visar ju att det måste fortsätta så oavsett min vilja att dra er ut på landet och jag undrar hur många inlägg jag skrivit jämfört med den här besökssiffran. Vad tycker ni? Mer eller mindre London på bloggen?

Det som sticker ut som ett sorgebarn är såklart Wales. Som Lena i Wales skriver på sin blogg så är de dåliga på att marknadsföra sig. Här har Visit Britain ett jobb att göra tycker jag och borde sälja in landet åtminstone till oss svenskar som gillar att sitta på mysiga pubar och att vara ute i naturen. Fler Wales-paket åt svenskarna VB! Jag misstänker också att det här rör sig om dåliga kommunikationer med smala vägar och där hyrbil ofta blir ett måste men det går faktiskt att ta sig till Snowdonia i norr och Pembrokeshires stränder i söder med tåg efter att ha flugit till flygplatser som Manchester och Bristol (eller för den delen London). Det tar visserligen lika lång tid som till Cornwall men dit reser vi ju uppenbarligen mer och jag lovar att man kan surfa även i Wales som dessutom har betydligt fler romantiska gamla slott än det ganska slottsfattiga Cornwall. Billigare garanterar jag också att semestern blir än på många andra håll.

Harlech Castle och Snowdon Foto: Oosoom

Harlech Castle och Snowdon Foto: Oosoom

Annonser

10 kommentarer

 1. Tack för den listan! i år blir det Irland ♥

  Gilla

  1. Åh det låter också kul. Har inte varit där sedan sent 80-tal.

   Gilla

 2. Intressant! Skottland är det jag helst återvänder till efter vår road-tripp genom delar av England och Skottland nu i sommar. Ca 25 blogginlägg vittnar om en fin resa:) Det jag helst skulle återvända till: öarna Islay och Skye samt trakterna kring Glencoe…

  Liked by 1 person

  1. Härligt. Jag får titta in hos dig i helgen märker jag. 🙂

   Gilla

 3. Åsa FM · · Svara

  Listan var ingen överraskning, det är ungefär som man trott.. Ingen av våra bekanta har varit i Yorkshire och när vi åkte dit förra året var kommentarerna alltid ”Oh, dit vill jag åka”, ”Det minns jag från I Vår herres hage/Emmerdale/ m fl” men ingen verkar komma iväg.
  Vad vi alltid gör när vi är i London är dagsturer ut med tåg, det är inte långa avstånd och bra priser om man bokar hemifrån (sen skriver man ut biljetten på automat på stationen). Oxford, Cambridge, Kings Lynn, Brighton, Liverpool, Canterbury och Windsor är exempel på dagsturer vi gjort.
  Jag håller med om Wales, var där en vecka för några år sedan (södra enbart) – vackert, intressant och en helt annan prisnivå än England.
  I år blir det en vecka i Skottland, i början av oktober, sedan får vi se om det ev. blir en helg eller en långhelg i London senare i höst.
  Irland är också fint, har varit där två ggr, inte till Nordirland dock.

  Gilla

  1. Ja vi gör också en massa dagsturer från London de gånger vi är där och det blir som du säger inte så dyrt om man bokar. I York hade jag väldigt låg lön men då gjorde jag bussturer med pensionärer som jag skrivit om.
   Visst är Wales en helt annan prisnivå. Även Yorkshire om man undantar det väldigt turistiga York där priserna gått upp otroligt sedan vi flyttade därifrån och universitetet blivit mer populärt. Plötsligt bra pendlingsavstånd till London också. Det blir nog ett inlägg om hur York förändrats framöver.

   Gilla

 4. Åsa FM · · Svara

  Det ser vi fram emot! Man märkte skillnaden när man varit i York några dagar och när man sedan kom ut på landsbygden, ffa på pubar, cafeér och restauranger, inte så mkt på boendet.

  Gilla

 5. Ja precis – det blir billigare att handla och äta.

  Gilla

 6. Vad bra att du tog upp om Wales! Tack!
  Synd att inte fler får se mitt vackra hemland. De går miste om något!

  Gilla

  1. Ja jag tycker du borde höra av dig till Wales turismprofiler och köra något med dem mot Skandinavien.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: