Nya engelska sedlar

Nu i veckan har jag varit på Tumba bruksmuseum och lärt mig massor av nytt om våra pengar eftersom Sveriges sedlar fortfarande trycks på området. Inte bara om höstens nya sedlar utan om hur man tänker kring design och försvårar vid förfalskning. Besökaren får också se hur handpapper görs av bomull, hur man gör vattenstämplar och lära sig definitionen av papper (format av naturmaterial, inte vävt som t.ex. papyrus). Jag rekommenderar er alla att kika förbi just på den lärorika visningen.

Allt detta fick mig att fundera över en del saker och inte minst det faktum att våra kommande nya sedlar inte har några kungaporträtt längre (även om mynten kommer att ha det). Kan ni tänka er pundet utan kungligheter???

Inte bara Sverige byter sedlar snart utan även England och ofta verkar dessa byten nästan samordnas internationellt. Den nya fempundsedeln kommer att ha en bild av Churchill och så kommer det en ny tiopundsedel (på Tumba får ni lära er mer om balansen mellan sedlar och mynt där hållbarhet vägs mot kostnad att framställa jämte hur eftertraktade för förfalskare de kan tänkas bli). Den sistnämnda kommer att prydas av Jane Austen vilket säkert glädjer många anglofila läsare.

Sir Winston Churchill Concept Image

Sir Winston Churchill Concept Image.                             Foto: Bank of England

När det gäller tjugopundssedeln har nationen däremot fått nominera personligheter och resultatet är inte tillkännagivet än utan kommer i början av 2016. Kriteriet har varit att det ska vara en person som representerar nationens konstnärliga känsla och över femhundra namn har kommit in. På de sidor jag följer om St Ives har man tipsats om att nominera Dame Barbara Hepworth vars atelje går att se där och hon är inte den enda därifrån som till slut hamnat på listan. Sträcker vi oss utanför Cornwall vilket vi ju måste så hittar man Vanbrugh, Wedgewood, Stan Laurel och Vita Sackville-West bland nomineringarna – Bank of England har hela listan. Jag skulle älska att se Hepworth med sin rofyllda skulpturträdgård på sedlarna men flera andra har nog större chans. Vem vill du helst se?

Jag lämnar er med den något annorlunda nyheten att nio får ska spela King Lear på en teater i Londons hippa Hoxton i augusti.

Annonser

10 kommentarer

 1. Nio får? Där ser man. 😉

  Liked by 1 person

  1. Det låter rätt kul.

   Gilla

 2. Tumba bruk är intressant, särskilt när man träffar någon som växt upp där och kan berätta om skolgång, arbeten, fester och helgfiranden, det var som en egen liten stad en gång med eget sjukhus och all service för de boende. Så fin och vacker miljö. Hoppas du fick träffa Sveriges siste pappersmästare, vi har gjort papper med hans hjälp några gånger:-) och pengatillverkningens historia är intressant. På ett sätt märkligt att detta är amerikanskt idag och de tillverkar sedlar för många av jordens länder men inte sina egna!

  Gilla

  1. Ja det var spännande att se utställningen om brukssamhället med skola, läkare och allt i Kölnan. Fin miljö och intressant för mig med farbror på Uttrans sanatorium. Träffade tyvärr inte pappersmästaren men det var lärorikt ändå. Det verkar som om det blev amerikanskt på grund eurons eventuella inträde.

   Gilla

 3. Jane Austen ska jag ha som bokmärke (sett Thomas Hardy på bio 🙂 )

  Gilla

  1. Haha – läste du inlägget i förrgår förresten? Det var verkligen något för dig.

   Gilla

 4. Åsa FM · · Svara

  Aleister Crowley på ”Tjuga´n”!
  Nej jag skojar.. men varför inte Capability Brown, Isambad Kingdom Brunel, Sigfried Sassoon eller Wilfrid Owens, de två sistnämnda är inte med på listan. Det är inte heller Emmeline Pankhurst som jag också skulle vilja se där likasom Florence Nightingale.
  Jag måste erkänna att de flesta på den där listan har jag inte en susning om vilka de är/var..

  Gilla

  1. Nej en del är okända även för mig. Många är regionala som St Ivesmålaren Willis. Nightingale har redan funnits på en sedel och anses nog inte konstnärlig. Pankhurst hade varit fantastisk.

   Gilla

 5. Åsa FM · · Svara

  Nej just ja – i ivern tappade jag bort att de skulle ha varit konstnärliga men det är ju de flesta av mina utom damerna förståss..

  Liked by 1 person

  1. Ja och du kan säkert komma på ännu fler.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: