Pampigt och pedantiskt

Vi är många som gått förbi Horse Guards mellan Trafalgar Square och Westminster och stannat för att klappa de ridande vakternas hästar och låta oss fotograferas. Ibland har man tajmat in vaktavlösningen också och får se de vackra ekipagen i rörelse med sina skinande hjälmar och långa, blanka stövlar. Vad många däremot kanske inte tänker på är att går man in på gården bakom dem så kommer man till deras eget museum som ger en intressant inblick i både vardag och fest för de här ekipagen. The Household Cavalry Museum visar alltså drottningens livvakter i hushållskavalleriet i all sin prakt och parader är de ju bra på vilket inte minst syns på Trooping the Colour i juni när de använder området bakom byggnaderna till att visa upp både sig själva och gästregementen från hela samväldet för drottningens på hennes officiella födelsedag (hon har en riktig också) då de hedras av henne. Till detta krävs det ju musik och muséet börjar med att visa vackra paraduniformer och instrument som använts genom tiderna. Här visas sedan upp historiska vapen och uniformer från olika kända slag liksom många fina paradsadlar och träns men också en del av de personliga ägodelar som inte minst befäl donerat – det kan gällar skolkepsar, cricketbollar och jag vet inte allt anglofilt jag såg i de montrarna.

horseguardJPG

ombyte

byte

uniform

Just nu firas tvåhundraårsjubiléet av slaget vid Waterloo och muséet har en utställning om detta vilket inkluderar något så bisarrt som en av hovarna från hästen Marengo som Napoleon red just på slagfältet. Den har gjorts till någon mystisk förvaringsdosa i makaber stil och jag vet inte hur länge den lånas ut så du kanske bör ta dig hit om udda sevärdheter fascinerar dig.

Hästarna då? De står ju i sina små hus dag ut och dag in så de måste ju bo någonstans ganska nära de också? Jadå, alldeles bredvid finns stallarna men där kommer du inte in eftersom det ju vore en otrolig stress för hästarna och stor säkerhetsrisk. Istället har de satt upp stora plexiglas (så fotot blev därefter) som du kan se hästarna igenom för att inte bli allt för besviken om det bara är dem du kommit hit för. Själv kikade jag in och förundrades över de små finpressade balar som låg vid varje häst. Inga stora IKEA-kassar med hö till bristningsgränsen här inte och inga enorma halmbalar med blå snören.

stable

horses

Jag har ofta undrat vad de där hjälmarna vakterna har på sig väger. Nu behöver jag inte undra mer eftersom man här kan hålla och prova en själv om man vill och den är rätt tung. Den tjocka kedjan som ska ligga så där irriterande under munnen vet jag inte om jag stått ut med men så har jag inga militära karriärönskningar. Man kan läsa sig till att det är ett evigt putsande av både hjälm, stövlar och hästens material men sådan där noggrannhet är ju typisk i alla regementen och för den delen i stall om man vill ha en säker miljö.

Påminde mig om Piff och Puff och ljuset.

Påminde mig om Piff och Puff och ljuset.

Det visas videofilm om hur dagens kavalleri fungerar och det är nästan det mest intressanta av allt. Här kommer det nämligen fram just hur lite många vet om hästar innan de får sin första lektion i ridhuset en bit utanför staden. Eftersom det är en otrolig ära att vara en del av det här regementet så kommer soldater från hela samväldet hit och många från små öar någonstans där de knappt ens sett en häst än mindre suttit på en. De är ganska nervösa i början medan man ser hur de sedan växer in i rollen och hur deras vardag med all denna noggrannhet ser ut. Vi har förvisso inte har haft kavallerier i större strider på många decennier men en del av detta regemente bidrar med soldater som skickas till konfliktområden precis som vilket regemente som helst. Alla sitter alltså inte till häst längs Horse Guards dag ut och dag in utan kan delta i strider lite varstans i världen. Ack så många glömmer att drottningens vakter faktiskt inte är där för att vara fina i sina hjälmar och björnskinnsmössor utan att de faktiskt är just riktiga soldater. Jag har själv hört dem skrika på turister som inte flyttar sig på Towern när de kommer marscherande och klassiker om detta kanske ni har sett i sociala medier vid det här laget som när en turist rör vid en av vakterna och där går över gränsen. Se en film här om ni inte sett det:

6 kommentarer

 1. Åsa FM · · Svara

  Bra info tycker en som både är häst- och Londonfrälst! Det museét ska vi besöka vid tillfälle – har missat det totalt under alla år vi besökt London men det beror väl mest på att man inte rör sig runt de vanliga turistmålen längre när man sett allt flera gånger om.. Kul video med turisten och vakten vid Windsor.

  Gillad av 1 person

  1. Det var just vad jag misstänkte. Många missar muséet.

   Gilla

 2. Åsa FM · · Svara

  PS. Har träffat två maffiga Shirehästar här hemma i Hälsingland i dag – ett svart sto och en vit valack, imponerande stora med härligt hovskägg och hovar som dasslock.

  Gilla

  1. Ååååh. De är så maffiga.

   Gilla

 3. Fint! Sönerna spelade i Arméns musikkår, på kungens födelsedagar och stadsbesök.

  Gilla

  1. Jag gillar lite pomp and circumstance. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: