Englands Mississippi

Det märks att vi har värmebölja. Ni verkar alla vara utslagna eller på stranden och inte läsa bloggar och likadant är det hos mig så jag klandrar er inte. Vad passar då bättre än en båttur?

Minns ni serien om Mark Twains karaktärer Tom Sawyer och Huckleberry Finn som gick på TV en sommar på 70-talet? Jag kan själv fortfarande nynna på signaturmelodin så uppslukad var jag. Idag vet jag ett område i England som faktiskt påminner om stämningen där fast utan hjulångare. Följ med på en flodtur från Truro till Falmouth i Cornwall.

Det går att åka åt båda håll men jag föreslår att du börjar i Truro för då följer du flodsystemet hela vägen till mynningen istället för tvärtom. I Truro tar du dig ner till den lilla hamnen vid Trurofloden och hittar där biljettkontoret till Enterprise Boats där du får reda på om båten går från Truro eller om du blir bussad ut till byn Malpas några kilometer ut på grund av det låga tidvattnet. Vi fick ta bussen och upptäckte att Malpas med puben Heron Inn är värt ett stopp en annan gång med mer tid. Det här är verkligen klassiska vyer av Cornwall.

heroninn

Heron Inn

boat

Malpas

Vår båt är inte jättestor men har en liten bar- och caféhörna inne. Själva hittar vi plats i solen på akterdäck en trappa upp och så bär det av längs den lummiga Trurofloden.

kernow

Nu är vi i Cornwall

Skepparen sätter igång att berätta medan vi girar nästan nittio grader bland ankrade segelbåtar och vi får lära oss om tidvattnets påverkan på lövträdsskogarna som omger oss och som har nästan spöklika stammar nere vid vattenlinjen.

Efter en stund dyker en av mina höjdpunkter upp i form av Smugglers Cottage i Tolverne – en runt femhundra år gammal färjkarlstuga som sedan blev pub och därefter tehus men idag har stängt. Huset är otroligt vackert och har en spännande historia för här satt nämligen Eisenhower och planerade D-dagen under kriget när det fortfarande var en pub. Jag och många andra önskar så att det öppnar igen och just som tehus kunde vara passande för precis här bakom gömmer sig den teplantage jag skrev om häromdagen. Det är faktiskt just Tregothnan som äger huset och det senaste jag hört är att en familj just hyrt det av dem och ska driva båtservice igen.

eisen

Smugglers Cottage

Vår lilla flod går nu upp i den större floden Fal och vyerna breddas. Plötsligt dyker stora fartyg upp som ligger ankrade här i väntan på en fortsättning. Floden är nu så bred att stora oceangående fartyg kan ligga sida vid sida och ändå är det så lummigt omkring oss att de bara syns just längs den sträcka där de ligger. Det börjar också dyka upp musselodlingar. Både det och ostron är stort runt Falmouth.

sleek

bows

Maffigt

shipsdist

oysters

Både ostron och musslor odlas här

Trodde du att det bara är i Skandinavien vi har vägfärjor så trodde du fel. Förbindelsen King Harry Ferry har funnits länge och de blå färjorna går i skytteltrafik mellan Trelissick och den berömda Roselandhalvön så att man ska slippa köra runt via Truro om man vill ta bilen med till Falmouth. Alldeles i närheten ligger National Trusts fina herresäte Trelissick där vår båt lägger till vid bryggan en kort stund för den som tänker sig en dag i vad som också är en av Cornwalls mer kända trädgårdar.

harry

King Harry-färjan

trehouse

Trellisick med sin berömda trädgård

Här öppnar sig floden ännu mer och man kan klart känna att man närmar sig havet. Vi sitter på vår lilla båt och tänker att snart är resan tyvärr slut men än finns tid att njuta för vi ska in till den gamla fiskebyn St Mawes på Roselandhalvön först.

thefal

Byn ligger i sin egen lilla bukt och vid inloppet ligger dess fästning och påminner om ett Vasaslott med sina runda försvarstorn. På andra sidan floden ligger Pendennis Castle från samma tid och vaktar Falmouth. Det är lätt att se betydelsen av den djupa floden som hamn och hur fästningarna tillsammans försvarade den.

stmawes

St Mawes fästning

stmawesvill

St Mawes

St Mawes är en fantastisk liten by med flera bra hotell och restauranger och du skulle lätt trivas med att ha den som bas. Härifrån ser du över till Falmouth men också ut mot öppet hav och det är fullt av havskajaker och båtturer. Vi kör in och lägger till i hamnen en stund och fortsätter sedan över mot Falmouth med andra små båtar i skytteltrafik. Här ute vid havet har vinden friskat i och vågorna stänker ända upp på oss där vi sitter och ser maritima Falmouth med alla segelbåtar komma närmare. I denna trevliga stad med udda shopping och nationella sjöfartsmuséet spenderar vi eftermiddagen innan det är dags att ta tåget den korta biten tillbaka till Truro men har man istället bilen här redan så kan man ta en avstickare till den klassiska puben Pandora Inn i Mylor också.

sail

Falmouth

 

4 kommentarer

 1. det visste jag inte.

  Gilla

  1. Nu får du ännu mer att se i Cornwall.

   Gilla

 2. Åsa FM · · Svara

  Verkar vara en fin tur! I Falmouth har vi varit på ostronfestival – då fick man sitt lystmäte på denna läckerhet!

  Gilla

  1. Ja jag har inte lyckats tajma festivalen än.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: