Skotska charmtroll med bett

Säg westie till någon och de flesta ser framför sig en liten gullig vit hund med pliriga ögon. En hund vars valpar ser ut som isbjörnar i miniatyr. Säger man rasens fulla namn West Highland White Terrier så inser man att de där ögonen plirar för att det handlar om en terrier och de har som alla terrierägare vet en egen vilja i stil med katter. Min man växte upp med en westie och berättar om allt från hur den kunde klockan och plockade en snödroppe till min svärmor när den visste att den varit busig till hur den gillade att sova i snön men han berättade också om hur en veterinär skadat benet illa hos en helt annan westie efter att helt ha missbedömt storleken och gått in till en lös hund som var mer ilsken. Det här är trots allt en hund som fötts upp för att jaga räv och utter så den är stark i käkarna trots sin storlek som den har eftersom den ska kunna ta sig ner i gryt.

girino

Se så oskyldig jag är…   Foto: Girino Vey

Whiskyn Black & White med en svart skotte och en westie har många sett och vet därför att det här är skotska raser men varifrån i Skottland kommer då westien? Faktiskt har den sitt ursprung delvis i just skotten där man avlade på de som var vita men också i den besläktade cairnterriern. Det diskuteras om rasen funnits sedan 1500-talet men de första kullar som räknas i stamböckerna och som är avlade så här sägs vara från den lilla byn Poltalloch en bit söder om Oban.

Poltalloch House (då känt som Callton Mor) var ett av klanen Malcolms hem och överste Malcolm av Poltalloch som bodde här på 1800-talet råkade en dag under jakt skjuta sin mörka hund i tron att den var villebråd. Det här gjorde honom så nedstämd att han bestämde sig för att börja ta fram ljusa hundar och så uppkom dagens blodslinjer. Idag finns det olika typer av westies i olika länder beroende på vad för typ som uppskattas i länderna ifråga så att man ser hur några har längre nosar och andra rundare huvuden men i stort är det samma ras. Gamla bilder från Poltalloch visar hur ursprungshundarna ser väldigt mycket vildare ut än de sällskapshundar vi har omkring oss nu och de påminner lika mycket om andra terrierraser som om westies.

malcolm

Överste Malcolm av Poltalloch

Vad som hänt med familjen Malcolm av Poltalloch idag vet jag inte riktigt men bra verkar det inte ha gått. Det viktorianska Poltalloch House som de byggde för att ersätta sitt tidigare Kilmartin House har lämnats att fullständigt förfalla. Taket togs ner 1957 och idag används delar av det övervuxna huset som förråd åt ägornas jordbruk medan trädgården är full av ensilage. Alla vill naturligtvis inte öppna sina stora hus för allmänheten och jag känner inte till vad det är som gjort att det tyvärr fått gå så här.

Poltalloch House utan fönster

Poltalloch House utan fönster   Foto: Stuart McLean

 

Annonser

11 kommentarer

 1. Ingmarie · · Svara

  underbart inlägg…. har själv en airedaleterrier… min själsfrände, en personlighet som är pigg på upptåg..sprider värme och glädje vart hon kommer… min dröm är att en gång kunna åka bil med henne upp genom england till hennes ursprungstrakt.. tack igen för Din blogg.

  Gilla

  1. Tack Ingmarie. Ja Airedale är en trakt med mycket att se.

   Gilla

 2. Åsa FM · · Svara

  Intressant! Jag skulle själv aldrig fundera över att skaffa en terrier, det är för tuffa och energiska för mig men jag tycker airedale är jättefina. Vi har grand danios själva, två st.

  Gilla

  1. Ja jag gillar airedales men det blir för mycket för mig också.

   Gilla

 3. Ingmarie · · Svara

  jag känner ingen grand danios men de är otroligt vackra.. att jag trivs med airedale påverkas nog av att jag har en del överskottsenergi själv… jag är inte så tuff men enveten och gillar att skoja och det hjälper…

  Gilla

  1. Det är roligt det där med vilka raser man passar med. Likadant med hästar.

   Gilla

 4. Ingmarie · · Svara

  ifall Bara Brittiskt i framtiden skulle råka på liknande anekdoter om airedales så nämn gärna om Du har tid o det passar för övrigt…

  Gilla

  1. Ett inlägg om airedales kan det säkert bli.

   Gilla

 5. när det gäller stora hus, herrågårdar och slott som förfaller så visst är det så att inte alla vill öppna upp dem för allmänheten. Ett ex är ett privatägt slott här i Skottland som en ingift släkting jobbar på som allt i allo till slottsfrun. I slottet finns såna fantastiska historiska skatter som bara ligger nerpackade i stora överfulla slottsrum som fungerar som förråd. För vem som helst annan skulle det vara en historisk guldgruva men för dem är det bara släktens gamla skräp hehe. Det kliar SÅ i fingrarna att skriva ut exakt vad det gäller och också vilka kändisar som gästar detta slott då och då men tyvärr får jag inte. SÅ trist haha. Hade ju varit perfekt bloggstoff:)

  Gilla

  1. Haha, varför får du inte det så länge du har bevis? Är det bekanta? 😀

   Gilla

 6. […] bara brittiskt har skrivit om den skotska hundrasen Westies. En hundras jag har tänkt skriva om. Men sen hittade jag Charlottas inlägg om den här isbjörnsgulliga rasen så in och läs där i stället:) […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: