En engelsk teplantage

Alla vet ju att engelsmännen är stora tedrickare men visste du att allt inte importeras utan att det faktiskt finns en teplantage i England? I Cornwall med sina milda vintrar men lagom kyla ligger plantagen Tregothnan Estate skyddad och omsluten av vatten just där floderna Truro och Tresillion möter Fal och där det finns ett riktigt mikroklimat som vem som helst som passerar märker. Kör du bil i trakterna av Truro och Roselandhalvön så passerar du här och likaså om du tar båten till Falmouth vilket kommer att få sitt eget inlägg i söndagens fotoutflykt.

Boscawen är ett namn man ofta ser omkring sig i Cornwall och det är just familjen Boscawen vars överhuvud har titeln Viscount Falmouth som huserar på Tregothnan. Detta har de gjort sedan 1335 men herresätet du hittar här idag är från 1652 eftersom det första förstördes under inbördeskriget. Familjen har gjort pengar delvis på jordbruk (och gården säljer idag även juicer, honung och andra produkter) men också på det tenn som varit en vanlig inkomstkälla i Cornwall. Det här är ett verkligt privat hus som inte går att besöka men jag vill ändå visa en bild. Tregothnan är känt för sin botaniska trädgård och var först i landet med utomhus växande kamelia och trädgården kan du faktiskt besöka men bara med förhandsbokad guide (klicka på länken).

Minolta DSC

Tregothnan House   Foto: Fred James

Huvudträdgårdsmästaren Jonathon Jones sköter här den plantage som fortatt växa efter att Evelyn Boscawen en dag kom med idén om att prova just te. År 2005 var produktionen så stor att man började leverera till Fortnum & Mason i London och förutom där så har jag själv sett att téerna säljs på Borough Market. Idag finns det hela trettiofem sorter även om det bara är en handfull som säljs mest. Vi köpte ett provpaket med fyra sorter i St Ives och maken blev förtjust i dem allihop medan jag som gillar starkare te tog mer tid på mig med dem (och struntade i det gröna för sådana gillar jag inte och Tregothnans verkar vara blandat med kinesiskt grönt än så länge) men insåg att om jag bara övergav den mjölk som jag och massor av britter häller i sitt te så kom smakerna till sin rätt på ett helt annat vis. Här blev det milda, fina téet alldeles överkört av mjölk och måste få tala för sig självt och även du som alltid dricker med mjölk kommer plötsligt att se att fina téer har milda men egna smaker som kommer fram bättre utan.

DSC_0158

Tepåsar men självklart finns löste.

Min favorit blev den som kallas ”Classic” och är just ett svart te i engelsk stil. Afternoon och Earl Grey var också goda men här kände jag mitt behov av starkare téer mer så Classic förblir min rekommendation för dig som bara vill köpa ett.

DSC_0432

Fin färg på Classic. Här med min walesiska gruvlykta.

Spännande är att kineserna har börjat upptäcka den engelska tetraditionen och att Tregothnan nu får exportera för en miljon pund om året till Kina och vara med i kinesisk TV! Jag hoppas bara det inte är på bekostnad av alla deras egna ceremonier på området. Det här med vad olika länder i Europa gör för att sälja sig till den ökande kinesiska resemarknaden är intressant tycker jag och här har helt klart scones och frostade kakor lockat.

Är du riktigt intresserad av te? Då kan du gå tekurs den 6 November för 95 pund och få lyssna på trädgårdsmästare Jones egna ord om te och teproduktion medan du njuter av Cornwalls specialiteter till lunch.

tregtea

Foto: Tregothnan Estate

2 kommentarer

  1. Intressant! Visste inte att det fanns plantager i England!
    Ha det bra!

    Gilla

    1. Tack detsamma. Jo den här verkar växa och frodas.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: