Litterärt flygmuseum

York är en stad full av muséer, inte minst historiska och dit kan man även räkna nationella järnvägsmuséet med sin historia om järnvägens uppkomst som jag skrivit om tidigare. Nu är det eventuellt dags för ännu ett museum med teknisk profil för diskussioner om vad man ska göra med det gamla fula bussgaraget längs Piccadilly mitt i centrum går höga och detta är nu inte vilket garage som helst utan har under 30-talet faktiskt huserat flygfabriken Airspeed. Det är denna man nu vill försöka visa historien kring med hjälp av Yorkshire Air Museum i Elvington en bit bort och jag hoppas faktiskt att det lyckas för York behöver lyftas fram för sin industrihistoria lika mycket som för allt det äldre. Det är en stad som idag är känd för sin mur, medeltidshistoria och minster men som alltså haft mängder av industri fram tills turismen tog över och det är heller inte vilken flygplansfabrik som helst utan den skapades av författaren Nevil Shute (som i flygbranschen var känd under sitt fulla namn Nevil Shute Norway för att inte blanda ihop sina två karriärer). Den med litteraturintresse kan alltså också lockas hit om det hela blir av men det är ännu så länge oklart. Lokalt är människor splittrade mellan de som tycker som jag och de som ser garaget som det fulaste i mannaminne och bara vill sätta upp en blå skylt i närheten och sedan riva eländet. Ofta är de som vill riva inte födda i York med anknytning till stadens mer moderna historia…

Nevil Shute Foto: Wikipedia

Nevil Shute
Foto: Wikipedia

Har ni läst något av Shute? Jag har det inte än men blir riktigt sugen efter att ha läst om hur han flugit ett varv runt York Minster på 20-talet och berättar om detta i självbiografin Slide Rule (”Mitt liv”). Om ni har det får ni gärna rekommendera vad jag ska börja med. Shute började tidigt att intressera sig för flyg även om han själv på grund av stammande inte fick flyga i första världskriget utan hamnade i armén istället. Han blev sedan flygingenjör och jobbade bland annat för ett dotterbolag till Vickers i byn Howden vilket gjorde att han bosatte sig i York som var nära. Här var han involverad i zeppelinare tills de ansågs för farliga efter en svår krasch och han blev arbetslös. Där satt Shute därför i sin lägenhet på St Leonard’s Club där han bodde och trummade ihop pengar till sin idé om en egen flygplansfabrik och en av de partners han hittade i detta var ingen mindre än legendariska Amy Johnson. Intressant för oss i familjen eftersom St Leonard’s senare blev kommunkontor och min man har haft sitt kontor där och faktiskt jobbat just med stadens transport fast hans höll sig på marken. Ett roligt sammanträffanden är att min mans kontor dessutom städades av ett av Aldous Huxleys barnbarn. Idag är St Leonard’s på väg att bli lägenheter igen så någon kanske kommer att bo där Shute bott även om han under sin tid som fabrikör flyttade till ett eget stort hus runt hörnet.

Airspeed AS.4 Ferry från York Foto; Britain From Above

Airspeed AS.4 Ferry från York
Foto; Britain From Above

Bara tanken på att det byggdes flygplan innanför den gamla stadsmuren är ju jättespännande. Det var däremot just detta som var anledningen till att fabriken redan 1933 lämnade York. Tillverkningen började gå bra och man behövde flytta den till ett flygfält för att slippa ta alla plan till byn Sherburn-in-Elmet där det närmaste fanns. Senare byggdes ett på området som idag är känt som Clifton Moor och idag har blivit bostadsområde liksom Skarpnäck i Stockholm men på den tiden fanns alltså inget utan Shute fick leta på andra platser i England och valet föll på Portsmouth. Här byggdes massor av de segelplan som var med under Dagen-D och York missade detta eftersom politikerna alltså agerade för långsamt. Däremot tänker jag själv att det säkert var bra för York så här i efterhand för järnvägsområdet var det enda som bombades systematiskt av tyskarna i York vars stadskärna alltså till största delen klarade sig och det kan jag inte tänka mig att den gjort med en flygplansfabrik mitt i smeten. Nu får vi se vad kommunen säger om fastigheten och det bud som lagts.

4 kommentarer

 1. Åsa FM · · Svara

  Intressant, bör lyftas fram tycker jag!
  Jag har faktiskt läst Neville Shute, visserligen bara tre böcker: ”Mannen med sälgpiporna”, ”Fem svarta höns” och ”Pastoral”, det är väldigt länge sedan jag läste dem så jag minns inte riktigt vad jag tyckte men jag vill minnas att tyckte de var bra.
  Jag har för mig att ”Fem svarta höns” var en ganska hemsk historia om engelska kvinnor som blev japanska fångar under WW2.. ”Pastoral” har jag i min bokhylla, kärlekshistoria under WW2 mellan lokal flicka och ung man i bombplansbesättning stationerad nära hennes hemby, jag har inte orkat resa mig ur fåtöljen och gå och kolla om det stämmer…
  ”Mannen med sälgpiporna” utspelar sig också under WW2, en gammal brittisk man försöker ta sig hem till England genom det ockuperade Frankrike, under vägen tar han med sig ett flertal barn.

  Gilla

  1. ”Bara” tre…haha. Pastoral kanske är något att börja med då, innan det mer läskiga. Det är ju mycket om krigsupplevelser som inspirerat men också om vetenskap kontra reinkarnation har jag förstått.

   Gilla

 2. Åsa FM · · Svara

  Om jag inte minns alldeles fel är ”Fem svarta höns” även gjord som TV-serie i början av 80-talet med Bryan Brown (från ”Törnfåglarna”) i en av huvudrollerna.

  Gilla

  1. Åh, lite mer att kolla upp tack. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: