Konst, kungar och natur

Ett sent söndagsinlägg men vi har fått tråkiga nyheter i familjen och det har känts skönt att ringa runt till varandra och att sitta ute i solen och njuta av livet.

Dagens tur går till lilla County Durham uppe i nordost där man hittar staden med samma namn som det slott den utvecklats kring: Barnard Castle. Jag kom hit av två anledningar när jag bodde i York. Den ena var just för slottet som byggdes av Balliolfamiljen som de av er som kan er skotska medeltidshistoria känner till och som en gång var ett av alla de slott uppe i nordost som senare ägdes av Richard III (genom svärfar Warwick the Kingmaker). Den andra var för att det är här The Dales Pony Society har sin årliga utställning för den hotade rasen Dalesponnyn som är min favorithäst. Jag tog några foton inne på slottet som jag kommer använda i ett eget inlägg om detta framöver och sedan begav jag mig ner till utställningen så det är den jag har flest foton av och idag blir det mest lånade som bättre illustrerar allt fint här.

Slottet Foto: Ben Gamble

Slottet Foto: Ben Gamble

Det bor inte ens sextusen själar i staden som ligger lantligt i vackra Teesdale alldeles norr om Yorkshire Dales men just att den ligger där gör den till centrum för lantbrukarna i dalen och den har länge varit marknadsstad. Just Market Place är kärnan i centrum med flera fina hus från handelsperioder. Här ligger också Market Cross med det mer kända namnet Butter Market – den som varit i Salisbury har en liknande att jämföra med och det finns fler  gamla engelska marknadsstäder med andra vackra exemplar.

butter

Butter Market – mitt foto visar verkligen inte allt fint

Litteraturälskare ska ta sig hit för på 14 Market Place bodde Dickens på vad som då var King’s Head Hotel för att göra research till Nicholas Nickleby eftersom trakten var känd för sina hårda skolor. Turistbyrån har faktiskt en rutt du kan köra i dessa skolors fotspår om du har bil och som också visar kyrkor och andra relevanta platser från boken. Idag heter hotellet just Charles Dickens och är en pub. Mitt emot ligger en tandoorirestaurang i vad som var Master Humphrey’s Clock Maker. Klockmakaren lånade sitt namn åt Dickens veckotidning och ett riktigt Dickensfan letar upp mer om Humphreys 1800-talsklockor på stadens fina konstmuseum i det franskinspirerade palatset Bowes Museum. Jag har faktiskt inte varit på muséet själv eftersom hästarna och slottet tog all min tid men det är känt som ett av de bästa konstmuséerna i Nordengland. Kolgruveägaren och galopphästuppfödaren John och hans hustru Josephine (själv amatörmålare) Bowes samlade konst och idag finns här verk av till exempel Canaletto, Goya och El Greco men också textilier, möbler och mekanisk konst, däribland en svan i silver från 1700-talet.

Bowes Museum

Bowes Museum

Som om det inte räcker med slottsruinen i Barnard Castle så är det bara en dryg mil till kända Raby Castle som också det har en historia länkad till Warwick the Kingmaker eftersom det under stor del av sin historia ägdes av familjen Neville. Det var den danske-engelske kung Knut den store som grundade Raby vars namn faktiskt är danskt men dagens slott är Nevilles skapelse från 1300-talet och framåt. Här bor idag Lord Barnard och du är välkommen på besök på tider som listas på hemsidan. Visst är det maffigt?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Raby Castle  Foto: Hugh Mortimer

Vill du hit utan att ha bil så är det enklast genom att ta tåg till Darlington längs stambanan mellan London och Edinburgh. Där hittar du bussen som kör hit längs Teesdale med sitt underbara landskap. Vandrar du eller gillar naturfotografering så kan du fortsätta in i naturreservatet runt Middleton-in-Teesdale bara några kilometer bort med sina vattenfall och bergstoppar som High Cup Nick.

highcup

High Cup Nick Foto: Tim Leete

4 kommentarer

 1. Åsa FM · · Svara

  Intressant med Ruby castle, har jag konstigt nog inte hört talas om trots att jag läst en del om the Kingmaker (eller så har jag glömt..). Kul att du skriver om Dalesponnyn – en av de intressanta engelska ponnyraserna och en som inte är så känd. Jag tycker det är tråkigt numera att, åtminstone i Sverige, man bara pratar om B- och C-ponnyer osv, på ”min tid” var rasen mycket viktigare.
  När någon av mina arbetskamrater som har barn som rider pratar om barnens ponnyer och jag frågar om ras tittar de på mig som om jag är lite bakom – jag har fått uppfattningen att det handlar mkt om korsningsponnyer numera och att det är storleksindelningen som är viktigast.

  Gilla

  1. Ja jag håller med. Holländska korsningar. Dalesponnyn är underbar!

   Gilla

 2. Så intressant att läsa. Älskar hur Storbritannien bevarar alla sina byggnader!

  Gilla

  1. Ja det blir lätt tidsbrist när man ska försöka se allt också.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: