Vem vill till Rugby?

Idag är jag utmattad. I flera veckor har jag jobbat på att arrangera ett möte med femtiotalet deltagare från hela Europa och idag var det äntligen dags och nu sitter jag här med den där tröttheten man får av att äntligen få slappna av. Mötet fortsätter visserligen imorgon men det var idag alla namn och titlar skulle vara rätt, alla få hjälp med sina resetraktamenten och allt det där andra som visserligen är rutin på mitt jobb men inte alltid i den här storleksordningen och samtidigt som en kollega lämnat oss för att hon längtade hem till Spanien.

Ni vet hur det brukar bli – japp, det blir film idag men inte vilken som helst. Jag vet att ni är flera som uppskattat mina fynd från Londons Docklands och gamla insnöade järnvägar i Yorkshire och idag blir det ytterligare en sådan. Min man är cykelnörd (vårt källarförråd är inte längre ett förråd utan ett cykelskjul eftersom jag vill använda min balkong till just balkong…). Det är han som tipsat mig om kvällens pärla från 1955 där Cyclists Touring Club (idag en välgörenhetsorganisation) beger sig på utflykt från London till Midlands. Man hinner naturligtvis inte cykla från London till så mycket annat än Brighton får vi veta av berättaren men sedan fortsätter han med att tala om att man kommer mycket längre med tåg! Klubben ska ta tåget till Rugby och jag älskar hans fortsättning: ”Rugby? Who wants to go to Rugby?”

Jodå, hela cykelklubben vill till Rugby (lyssna till den kvinnliga utroparens uttal av stadens namn!) och de är så många att deras cyklar får en helt egen vagn, tänka sig det idag när det högst får plats tre lite här och där. Ännu mer fascinerande blir det när man inser att cyklisterna själva påverkat British Rail till att skaffa upphängningsanordningar i gummi. På den tiden var en passagerare verkligen en viktig kund. Berättaren talar fascinerat om cyklarna som maskiner där en del har ”hela tio växlar”. Hungrig blev man också även 1955 så fort man klev på ett tåg visar det sig – där är igenkänningsfaktorn hög även om dagens resenär sällan ser samma fina typ av cafévagn.

Cyklisterna kommer till Rugby där de delar upp sig i grupper och den ena cyklar till Kenilworth Castle som en gång var riktigt betydelsefullt och pampigt. Den andra gruppen fortsätter in i Northamptonshire och Leicestershire och får bland annat cykla förbi monumentet i Naseby där det avgörande slaget i inbördeskriget 1945 stod innan de kommer till slussen i Foxwood längs Union Canal och vidare längs en underbar gammal bro. Det berättas om hur sällskapet har tid för samtal medan de cyklar och om hur olika yrkesgrupper förenas av just cyklandet – nog så viktigt i klassamhällets England på den tiden.

Det här får mig verkligen att vilja cykla igen. Vi brukade göra turer runt Bornholm och Bjärehalvön innan vi skaffade katt igen och nu mest prioriterar kattvakt om vi ska iväg på längre resor. När jag ser den här filmen tänker jag på vår cykelutrustning där ingen av oss är ”lycramänniskor” med sportcyklar alls men ändå har friluftskläder från någon sportaffär att jämföra med filmens underbara studie i klädstil med allt från shorts och yllestrumpor till de dambyxor som var populära efter kriget. Språk och musik är båda fantastiska detaljer i denna kvartslånga film från en betydligt långsammare tid.

3 kommentarer

 1. Åsa FM · · Svara

  Underbar! jag älskade det där om yrkesgrupperna som förenades – så främmande idag.

  Gilla

  1. Ja visst var den biten intressant. Tänkte på dig när jag skrev det här.

   Gilla

 2. Åsa FM · · Svara

  🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: