Kungar och baroner

Lejonet du ser i Robin Hood varje julafton är i fokus idag men såklart inte som lejon utan som kung Johan, härefter kallad vid det engelska namnet John. Idag skrivs det massor om honom på andra platser också men en blogg om Storbritannien kan naturligtvis inte låta detta stoppa ett inlägg som varit planerat i månader.

Anledningen till att vi skriver om honom är för hans undertecknande av det berömda dokumentet Magna Carta för idag är det på dagen åttahundra år sedan detta hände. Platsen var en äng vid Runnymede inte så långt från Windsor (där drottningen idag kommer att vara på minneshögtid) och den är lite tidskrävande att ta sig till utan bil så jag har faktiskt inte varit där än men jag har däremot tittat på flera av de fyra exemplar av Magna Carta som finns att se, inte minst eftersom jag har familj i Lincoln och ett av dem finns på slottet där. Ett annat finns i katedralen i Salisbury som jag skrev om nyligen och så har British Library i London två och just nu dessutom en utställning om Magna Carta fram till september. Utöver detta finns det kopior som gjordes en tid efter undertecknandet också och som finns i bland annat USA. Det är ganska självklart att det råder fotoförbud vid ett så gammalt dokument och att förvaringen görs så att man ofta får lyfta på ett ”lock” för att de annars ska kunna ligga i mörker men så här ser ett exemplar ut.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Vad handlar då dokumentet om och varför kom det till? I stora drag var det för att adeln inte var nöjd med hur kung John misskött landet medan han ändå ville höja skatterna och hur han aldrig använde sig av något råd att diskutera med utan allt var helt enväldigt. Förvisso hade en kung stora friheter på den här tiden men det var ändå brukligt att styra enligt oskrivna regler som gick att förhålla sig till istället för att som denne monark ändra sig hela tiden. En grupp baroner ville göra uppror mot kungen och ta över London och baronerna och kungen möttes i förhandlingar i januari 2015. Förhandlingarna involverade även påven Innocent III och i juni var det så dags att mötas igen under flera dagar där ärkebiskopen av Canterbury (med hjälp av ett antal kyrkliga och andra män John hade förtroende för – en av dem översteprästen hos Tempelriddarna så här vaknar alla som slaviskt tittar på Ivanhoe en gång om året) hade skissat på en text för att mäkla fred och även passade på att också få med kyrklig frihet i den vilken gäller än idag. Jag skriver ”skissa” för den var ganska hastigt uppkommen och det var kanske en av anledningarna till att den senare inte fungerade så jättebra. Det hela blev allt för luddigt formulerat men det var också just det som gjorde att dokumentet senare kom att användas även nedåt i samhällsklasserna och inte bara som ett privilegium till adeln. Hur det nu var så tvingades Kung John skriva under dessa ”Articles of the Barons” vilka några år senare döptes om till Magna Carta under vidare diskussioner kring innehållet.

Viktiga punkter i dokumentet var bland annat att kungen själv inte skulle kunna ändra en dom för att någon betalade honom utan alla skulle dömas rättvist av utsedda domare och alla inklusive kungen skulle vara lika inför lagen. Ingen skulle kunna bli fängslad och få egendom konfiskerad utan en ordentlig rättegång. Ingen skulle heller kunna utses till högre ämbeten såsom sheriff om denne inte kunde lagen. Man skulle också skapa en domstol centralt som inte följde kungen på hans olika resor runt landet. Det är det här som gjort dokumentet så känt och så citerat runt om i världen när man diskuterar rättigheter men här fanns en mängd annat och jag som är intresserad av engelsk mathistoria roar mig med att läsa om förbud mot vissa fiskesätt (fisk var viktig mat under denna tid) och om hur man redan på den här tiden bestämde standardmått för till exempel öl och vin. Det regulerades också att utländska handelsmän skulle beskyddas och ha rätt att komma och gå och annat den intresserade kan gräva ner sig i.

En låtsaskung av England?

En låtsaskung av England?

Blev det någon fred? Inte alls. Till och med påven menade att kungen ju skrivit under dokumentet under tvång och redan dryga två månader efter undertecknandet bröt stridigheter ut i det som kallas det första av baronernas krig. Mitt i detta avled kung John men hann iallafall på sin dödsbädd utse ett råd som skulle hjälpa hans blott nioårige son att klara sig vidare som kung Henry III. Till Henrys förmyndare utsågs William Marshal som blev upptagen med stora slag i konflikten de kommande åren men mellan striderna kom också flera förhandlingar kring ursprungsdokumentet (där man bland annat lade till en sorts tidig allemansrätt till skog efter att redan tidigare ha stoppat kung John från att ha mer skog). Uppdateringar skrevs fram till det att Henry blev myndig 1227 och proklamerade att han nu själv var ansvarig för att skriva under eventuella vidare handlingar.

Är du nyfiken och vill läsa mer så har Hans Ingvar Roth som bland annat är professor i mänskliga rättigheter skrivit en utmärkt artikel i Svenska Dagbladet som sammanfattar det hela mycket bättre än vad jag själv kan och som dessutom lär dig hur senare ledare har sett på dokumentet och dess betydelse för USA:s grundlag. Du som gärna läser på engelska kan också kika in hos Camilla, min anglofila bloggkollega som driver bloggen Under the Tudor Rose – Medieval and Renaissance England och här skriver om Magna Carta och hur det påverkar engelsk politik än idag.

Annonser

4 kommentarer

 1. Intressant påminnelse.

  Gilla

  1. Tack. Det var ju en turbulent tid. Man inser hur Sir Walter Scott bytte årtal lite som det passade i Ivanhoe apropå detta och litteratur förresten.

   Gilla

 2. Åsa FM · · Svara

  Ha ha, så sant! Men det är en intressant tid och det finns en hel del att läsa – man inser snabbt att Richard I (”Lejonhjärta”) inte är den som ffa Scott framställt…
  Nu sägs det t o m att han aldrig var i England.. Tidigare har det ju framkommit att han tillbringade högst ca 6 månader i England totalt när han var kung. Själv har jag har inte satt mig in i diskussionen eller kollat var han föddes och växte upp. Jag har däremot läst om John både som den missförstådde som var bättre än sitt rykte och den usle pretendenten som först traktade efter sin bror tron och sedan misskötte riket när han väl blev kung.. Jag antar att sanningen ligger någonstans mitt emellan..

  Gilla

  1. Ja det tror jag också. Han är definitivt missförstådd jämfört med allt romantiskt om Richard men han var nog en av de sämsta regenter landet sett ändå.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: