Ha koll på plånboken

Vilken tillfällighet att det blev just igår som jag skrev om Stansted för idag poppar det upp igen i nyheten om var det är som störst risk i landet att råka ut för brott (vilket då såklart ofta blir mindre grova småbrott som stöld). Det är inrikesministeriet som kommit med data om de femtio adresser där du oftast utsätts för något kriminellt (samtliga i England). En av mina vänner rånades på Kings Cross station i London nyligen och häromdagen lyckades de faktiskt få fast gärningsmannen men idag är det trots allt betydligt trevligare i de kvarteren än det var när jag bodde i London för ett par decennier sedan. Upprustningen av grannstationen St Pancras och flytten av Eurostar dit är bara en av alla de saker som gjort området dyrt och attraktivt istället för sunkigt. Den stora bostadsbristen i London som gjort att bara välbärgade har råd att bo i innerstaden är säkert en annan.

Trots att det idag är uppsnyggat så är ju just rån och ficktjuveri de stora brottstyperna på järnvägsstationer och speciellt kring Eurostar kunde man ju vänta sig rån av affärsmän men Kings Cross fanns förvånande nog inte med på listan alls. Istället är Manchester Piccadilly den värst rankade stationen och ”bara” på en åttondeplats. Inga Londonstationer kommer med vilket får ses som överraskande och ett bra betyg på jobb där.

Manchester_Piccadilly_railway_station_from_the_footbridge

Manchester Piccadilly Foto: Wikipedia

Tvåa på listan kommer däremot just Stansted. Jag tänkte först att det kan ha att göra med inbrott i bilar på flygplatsens parkering men det verkar som om det handlar om själva flygplatsen för på sjuttonde plats kommer Gatwick som har sin parkering separat på listan som nummer 39. Vad är det som gör att man bör se upp mer på Stansted? Själv svarar jag tveklöst trängseln och budgetprofilen i kombination (grattis SAS…). Många människor på väldigt lite yta och dessutom stressade av den snorkiga säkerhetspersonalen och därför mindre uppmärksamma på medpassagerare. Till sist också det faktum att det här ofta rör sig om charterresenärer som kanske sparat länge till en resa och är glada och uppsluppna (och ofta i större grupper av familjeresenärer, svensexor och liknande) och har fokus på annat.

På listans femteplats hittar man Heathrow men det står uppsatt efter gatuadress så det framgår inte om någon terminal är värre än någon annan eller vad de har mätt där. Jag sitter också och funderar på hur man räknar Londons tunnelbana där det borde upprättas anmälningar vid närmaste polisstation och inte nödvändigtvis vid stationen det hände på.

Köpcentra var inte helt förvånande klart dominerande på listan tillsammans med en och annan High Street. Birmingham hade problem både på gågatan och i stora centret Bullring (och faktiskt även på sin flygplats). Newgate Street i Newcastle med stadens stora köpcentra var värst med sin tredjeplats på listan men Bluewater i Kent är fyra medan Arndale i Manchester och den svenska shoppingfavoriten Westfield i Shepherd’s Bush delar på sjätteplatsen.

Westfield Shepherd’s Bush. Foto: Wikipedia

Westfield Shepherd’s Bush. Foto: Wikipedia

Vad var då värst på listan? Jo högst upp som solklar etta hamnade Westfield i Stratford i östra London som jag själv bloggat om som shoppingalternativ för att där också finns den bland svenskar så populära Primark och flera budgethotell. Håll alltså hårt i handväskan här! Jag antar att området lockar många från de kringliggande ofta fattigare områdena som letar oaktsamma shoppare. Att OS-arenan till 2012 byggdes just här i närheten liksom Westfield var just för att luckra upp en del av det sociala sönderfallet och även en högskola har man fått men så lätt löser man ju inte sociala problem. Det här får mig verkligen ännu mer sugen på att handla lokalt i småbutiker istället för att stressa bland tusen andra shoppare.

Annonser

5 kommentarer

 1. försiktig får man nog vara överallt.

  Gilla

  1. Absolut – det finns ju betydligt värre ställen än England för sådana här brott också men det är särskilt intressant hur just Westfield sticker ut.

   Gilla

 2. Åsa FM · · Svara

  Håller med om att det är så mycket trevligare att shoppa i småbutiker, gallerior stressar mig – jag tar mig aldrig tid att riktigt kolla utan går in någon enstaka butik bara.
  För det mesta undviker jag dessa köpcentra helt. Trots årliga besök i London i många år har jag aldrig varit till t ex Westfield eller Brent Cross.. Inte ens in på Whiteleys på Queensway i Bayswater trots att det var dotterns sista adress i London innan hon flyttade till Sydney.

  Gilla

  1. Whiteleys öppnade precis när jag bodde i London så där var vi lite på en italiensk restaurang vi gillade men inte för att shoppa (det hade vi å andra sidan knappt råd med på studielån). Jag själv hamnar på Westfield m.m. för att jag har en dotter som älskar att shoppa. Vi kompromissar med att jag får hänga på Waterstones länge innan eller efter. 😀

   Gilla

 3. Åsa FM · · Svara

  🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: