Dofter av svavel och chokladtårta

Gillar du Agatha Christie? Då har du helt säkert hört talas om Harrogate för till denna lilla stad försvann hon 1926 och skapade ett rejält rabalder eftersom hon lämnat sin bil hängande över ett stup. Ingen visste vad som hänt och förutom alla poliser som sattes in i sökandet så använde man även flyg men i själva verket hade hon tagit tåget hit och checkat in under sin mans älskarinnas namn på vad som idag är The Old Swan Hotel och ett av alla boendealternativ i denna brunnsort. Kom hon hit i chock efter sin mors död och makens affärer eller var det bara en publicitetsploj? Ingen vet. Det tog elva dagar att hitta henne och visst kan du också stanna här lika länge för det är en bra bas för att upptäcka Yorkshire Dales nationalpark med både bil och buss och du har tåg till York på en dryg halvtimme. Det är också på landsbygden här utanför som du hittar de byar som var med i det ursprungliga Hem till gården.

Harrogate_Town_Hall_-_geograph.org.uk_-_738842

Stadshuset Foto: Colin Smith

Harrogate är alltså en brunnsort men det var inte förrän på 1500-talet man upptäckte det helande vattnet. Idag kan du lära dig mer genom ett besök på The Pump Room mitt i stan. Som du kan tänka dig samlades alla som ville synas här under 16- och 1700-talet, faktiskt inte bara från Nordengland och i flera decennier var staden känd för att man drack brunn och gick på baler och visade upp sig. Idag har staden faktiskt kvar lite av det där eleganta tänkandet. Den är konservativ och ser sig som ganska fin, eller åtminstone är det hur många i York uppfattar den. Min man tyckte när vi flyttade till Bryssel och jag tappade min lite grövre Yorkdialekt att jag anammat en snobbig och lättare Harrogatedialekt av att prata en mer neutral engelska på jobbet – sådan är inställningen gentemot den tjusiga grannen i väst. Faktiskt tyckte redan Dickens att Harrogate var speciellt för han skrev:
Harrogate is the queerest place with the strangest people in it, leading the oddest lives.

Pump_Room_Harrogate_-_geograph.org.uk_-_12894

Royal Pump Room Foto: John Tomlinson

Idag luktar, eller snarare stinker det fortfarande svavel när du går förbi källan men det är ändå fascinerande. Efter ett besök här kan du behöva trevligare dofter och kan då gå till kända Betty’s Tea Room alldeles i närheten och njuta av afternoon tea. Tehuset i Harrogate är det äldsta i denna lokala kedja och öppnade redan 1919 och jag kan lova att det är fint. Vill du lyxa till det med spa så är de historiska Royal Turkish Baths från 1896 ett känt och moderniserat alternativ.

Betty's i Harrogate Foto: Betty's

Betty’s i Harrogate
Foto: Betty’s

Mina besök i Harrogate var ofta korta i väntan på bussar ut på landet för från York finns det bättre förbindelser ut mot kusten men ska man in till dalarna så är det hit, eller möjligtvis till Knaresborough man får ta sig för att komma ut om man inte har bil. Under de här besöken strosade jag runt i staden upp och ner längs Parliament Street och de andra gatorna med sina utsmyckade hus och fascinerades av hur till och med flera av pubarna har en viss elegans i innerstaden. Mina korta besök har gjort att det idag blir lånade foton för de få jag har är av riktigt usel kvalitet och ofta på händelser mer än stadsmiljö. En händelse jag dessutom missat helt trots att jag är djurintresserad är kända Great Yorkshire Show som går av stapeln i juli varje år och det är där problemet ligger – jag missar massor av jordbruksshower för att just juli är den månad som ofta är vikt åt svensk sommar. Något år ska jag lyckas ta mig dit och se vad som nog är Englands största och mest kända show i denna kategori. Harrogate är överhuvudtaget en stad med en massa events och du kan känna igen namnet från när den var värd för Eurovision 1982.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Parliament Street är typisk för Harrogate        Foto: Adornix

Namnet Harrogate (tidigare Harwegate) tros betyda ”vägen till stenhögen” där horgr är det gamla nordiska ordet för hög och liksom övriga Yorkshire är det gamla vikingatrakter där ”gate” betyder just gata i det här sammanhanget. En stor vikingaskatt hittades 2007 på ett fält på väg mot York och det är just till York man får åka för att se den idag på Yorkshire Museum. De högre delarna av staden har alltid varit en viktig knutpunkt med vägar åt olika håll och är alltså så än idag och därför är shoppingutbudet inte heller så pjåkigt för en relativt liten stad (70 000 invånare). Längre ner i staden kan man promenera länge på den gigantiska allmänningen The Strays om man känner att butiker inte lockar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: