Orden vi ärvde

Vilket är ditt favoritord i engelskan? För poeten och författaren Blake Morrison är det ”whiffle-whaffle” och jag själv älskar just de där orden som låter fantasifullt engelska mer än några andra och som gärna betyder att människor är förvirrade, pratsamma, tramsiga eller liknande. Jag skulle själv kunna välja ”whimsical” men gillar också ”rubbish” och många, många andra.

I artikeln From plitter to drabbletail: the words we love har The Guardian låtit kända kulturpersonligheter få berätta små historier kring sina favoritord vilka ofta är riktigt annorlunda eller som i Morrisons fall dialektala. Hilary Mantel har valt ”nesh” som är att må lite tjyvtjockt och resonerar om hur det finns ett helt annat ord för detta i hennes barndoms Derbyshire.

flickr-words

Foto: Flickr Words

Emma Healey har valt ordet ”clot” och skriver om hur det ligger bra i munnen och uppmanar oss att uttala en massa ord relaterade till detta. Därmed kommer hon också in på hur känsloladdade den här gruppen ord är. Vi kan ha det negativt ”cluttered” hemma men vem blir inte varm i själen av tanken på clotted cream.

För Aminatta Forna är det gammelmormor från Orkney som påverkat när hon valt det dialektala ”plitter” om att blöta ner sig i lek i vattenpölar men hon kommer också in på ”clarted” där uppifrån och det är definitivt något vikingarna lämnat kvar för även min man från Yorkshire brukar använda detta ord flitigt – ”look, you’re all clarted up in it” var en vanlig fras till vår dotter när hon var liten och hade kladdat ner sig rejält.

Sarah Hall har kommit att tänka på hur så många ord som beskriver ljus börjar med ”gl-”. Hon nämner glimmer, glimt, glow och glare och detsamma gäller ju svenskan med ord som glöd och glans. Här märks att vi är en germansk språkfamilj.

Roligast är dock de mer ovanliga orden och John Sutherland har svaret på vad den som behöver använda uttrycket ”arse about face” i finare sällskap kan säga medan Nina Stubbe kommer in på ord från hästsport och jag som gammal hästtjej kan bara instämma i hur magiska alla ord lät på engelska. Snaffle (nosgrimma) och stirrup (stigbygel) är nog faktiskt också favoritord för mig för att inte tala om namnen på hästens färger med gamla ord som piebald och dun.

Här kan jag lätt snöa in på katedralarkitektur eller varför inte köksredskap men då skulle inlägget bli ännu längre. Läs istället de sjutton roliga bidragen genom länken ovan och njut.

Annonser

8 kommentarer

 1. Vilket kul inlägg! Som trädgårdsnörd så älskar jag de engelska orden för maskros … dandelion och fingerborgsblomma … foxglove. Och när vi ändå är inne på blommor … oopsy daisy kanske också skulle platsa …

  Gilla

  1. Tack. Ja, foxglove är ju underbart – blommor kunde jag ju också ha nämnt.

   Gilla

 2. kul läsning!

  Gilla

  1. Tack. 🙂

   Gilla

 3. Kul det där med nesh. Ett ord jag hör ofta. Någon som alltid är frusen av sej fast det inte är kallt. Och mardy i Sheffield är någon som är sur och tjurig av sej.

  Gilla

  1. Ja mardy hör man i York också men inte nesh.

   Gilla

 4. Carina Moody · · Svara

  Det är härligt att smaka på olika ord, engelska som svenska, särskilt de dialektala. Och så många ord som har samma ursprung i språken. Här i min hemstad har man öppnat ett Ordmuseum med gamla/ovanliga ord.

  Gilla

  1. Åh, det vill jag besöka.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: