Storstadens spännande infrastruktur

Det måste ha varit runt tjugofem år sedan jag besökte London Transport Museum så när vi nu i helgen hade ett par timmar att slå ihjäl innan flyget så blev det ett besök. Övriga familjemedlemmar hade aldrig varit där och dessutom renoverade de för några år sedan och byggandet av Londons nya stora järnvägssatsning CrossRail är full igång så det kändes som om ett besök var på tiden.

DSC_0349

Muséet ligger som många av er vana Londonresenärer vet mitt i Covent Garden och är faktiskt inrymt i de gamla hallar där det tidigare var blomstermarknad innan den flyttade ut söder om Themsen. Här har man moderniserat och gjutit nya golv som håller stora fordon samt skapat utställningsbalkonger som utnyttjar höjden men ändå bevarar lite av den gamla stämningen. En bra detalj här är att din biljett är giltig hela året om du registrerar dig hos dem.

När du kommer in uppmanas du att ta dig högst upp och där börjar den fascinerande historia som Londons transportsystem faktiskt är. Här ser du modeller av hästspårvagnar och får veta mer om hur man tog sig fram förr när London hade få broar över Themsen och roddare var vanliga. Senare blev det hjulångare och ångbåtar och fler och fler broar men också alltså spårbunden trafik. Det är intressant att läsa om hur man inte fick dra spår in i Londons centrala delar så när järnvägen kom så hamnade de stora stationerna i det som var stadens utkanter och till exempel Paddington var på den tiden en by. Från alla dessa stationer anordnades transport in till jobb i centrala London.

DSC_0340

DSC_0341

DSC_0343

DSC_0344

Inne i en omnibus

Det är också en social historia som berättas på muséet. Den om hur tusentals hus revs i Londons slumområden för att ge plats till järnvägar och tunnelbana utan att de boende fick någon som helst ersättning eller flytthjälp. Det är en historia om de närmast galna män som grävde tunnlar och om de som slet tiotimmarsdagar som konduktörer och hur de ibland fifflade med biljetthanteringen för att underlätta livet. Just sådana här sociala berättelser på muséer om det vi tar för givet i vardagen tycker jag är jätteintressanta och här finns mer även om medelklassen i de framväxande förorterna. Det är människor som kommit på, finansierat och slitit med transporter för att du och jag ska kunna ta oss fram i tillvaron. Visste du förresten att en amerikansk affärsman räddade delar av Londons tunnelbana när finanserna gick knackigt.

Tänk dig ångan från den här nere i tunnlarna!

Tänk dig ångan från den här nere i tunnlarna!

DSC_0346

Fordonen själva hamnar också i fokus och flera av dem går att gå in i medan man läser om utveckligen vid sidan om och på bottenvåningen blir det en massa om tunnelbygge och rulltrappor men också om design av både skyltar, logos, affischer och vagnsinredningar så här kommer en smula konst in i det också liksom när det gäller hur fordonen själva designats och blivit ikoner för London. Här nere kan du också köra tunnelbanesimulatorer, både en från 1938 och en mer modern. Jag minns att jag gjorde något liknande under mitt första besök och inte kunde stanna vid Edgware Roads plattform alls men dottern hade inga sådana problem utan skulle bli en utmärkt förare och som hennes far sa så tjänar de bra i London men det är säkert stressigt.

Provkör tunnelbanan

Provkör tunnelbanan

DSC_0348

30-talsvagn

DSC_0347

Det är många barn på muséet och på bottenvåningen har de ett lekområde med modeller av bussar att leka i så om du är i London en regnig dag med familjen så är detta klart ett alternativ. Efteråt kan man ta en kaffe eller ett glas vin i caféet som också det har olika barnvänliga alternativ bland matutbudet. Först måste man dock gå igenom butiken och det här måste vara en av de roligare museibutikerna i London, inte minst för att de har kuddar, plånböcker och massor av annat i gamla tygmodeller man känner igen från tunnelbanan. Här finns också transportrelaterade leksaker i massor, kopior av skyltar, böcker om shopping i London, skrivmaterial och t-shirts. Vid caféet en trappa upp finns en specialbokhandel med mängder av litteratur om järnvägar och olika engelska och internationella linjer. Till butiken och caféet kommer du in utan biljett så det är en affär så god som någon för rolig shopping i Covent Garden.

DSC_0355

Museibutiken

Vem vill inte ha hundtäcke i tunnelbanestil.

Vem vill inte ha hundtäcke i tunnelbanestil.

2 kommentarer

  1. Åsa FM · · Svara

    En favorit! och vi besöker alltid shopen när vi är i London, sist blev det en snygg plåtburk.

    Gilla

    1. Ja visst är den rolig. Hade kunnat köpa det mesta inklusive järnvägsböcker.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: