Englands vackraste strand med egen amfiteater

Sommaren närmar sig och det är inte mer än rätt att jag får tjata om Cornwall lite till för det är ju nu ni letar stränder eller hur? Idag får ni inte bara en av mina absoluta favoriter utan också en amfiteater som heter duga. Allt i samma vackra hörn av Penwith-halvön längst ut i väster.

Längs smala landsortsvägar kom vi första gången från Penzance ner till den lilla, lilla byn Porthcurno som liksom gömmer sig i grönskan. Vi var på väg till Land’s End med buss och det enda vi såg från byns busshållplats var just all denna grönska och så det telegrafmuseum platsen är känd för men det var något med allt det där gröna och vetskapen om att havet och vandringslederna var alldeles där bakom som gjorde att vi var tvugna att återvända nästa dag och då med badkläder. Den kända Minackteatern (namnet kommer av det lokala ordet för klippig plats) hade vi naturligtvis tänkt att se på grund av att den är så berömd men det kändes ändå inte som samma brådska som det gjorde att få se mer av det där lummiga landskapet.

telegraf

Telegrafmuséet

swcp

Det första vi gjorde när vi återkom nästa dag var trots allt att ta oss upp till teatern eftersom vi såg att det var en rejäl uppförsbacke dit och vi ville veta att vi skulle ha gott om tid. Dessutom sken solen och jag tänkte att fotona däruppifrån skulle kunna bli bra. Vi betalade vårt inträde och gick in i den utställning som berättade hur Rowena Cade efter första världskriget flyttade till Cornwall, köpte sig en fastighet ute på klipporna för hundra pund (bara det!) och så småningom lånade ut delar av marken till ett lokalt teatersällskap med Shakespeare på repertoaren. Efter en tid fick Cade idén att bygga en terass i sluttningen så att det blev mer av en etablerad sommarscen och under fler decennier byggdes teatern sedan ut. Att efter utställningen sätta sig på en stenterass och blicka ner över scenen och landskapet är makalöst och har man tur så hoppar delfiner i havet bakom. Klicka på länken ovan om du vill veta vad som ges på teatern – det brukar variera mellan Shakespeare, lättsammare stycken och konserter med både klassiskt och folkmusik. Vädret är vad det är i Cornwall så ta med regnkläder om du har biljett till något för paraply uppskattas inte alltid (stenterassernas storlekar varierar).

minflow

Minack med sommarblomster

minstage

Minackteatern

minackview

Amfiteater med stil.

När vi var nöjda med besöket och hade fikat i teaterns utmärkta café var det dags att gå ner till stranden och de av oss med vanan inne från barndomens somrar i Sörmlands skärgård tog inte samma väg tillbaka ner utan istället den branta stigen rakt ner från teatern till stranden. Så här i efterhand kan jag känna att det var lite våghalsigt även för mig faktiskt men det var roligt och gav många vackra blomsterupplevelser längs vägen. Där nere väntade det vi sett uppifrån teatern i form av Porthcurnostranden som måste vara en av de mer fotograferade brittiska stränderna tillsammans med Pedn Vounderstranden alldeles bakom vilken man når även från Porthcurno vid lågvatten.Längst därute syns Logan Rock på klipporna. Det är starka strömmar här där Engelska kanalen möter Atlanten och sommartid finns livräddare på dagarna men det gäller ändå att vara uppmärksam om man låter barnen bada vilket man absolut kan göra. Stigen upp från stranden tillbaka till byn tar dig till en liten kiosk men annars finns inget större strandcafé här utan mest det fantastiska landskapet där den som är nära vattnet också kan få se den stora fredliga hajen brugd som är vanlig här.

porthcbeach

Stranden och Logan Rock i fonden

mincliff

porthpedn

Från Porthcurno till Pedn Vounder

porthwalk

Stigen mellan teatern och stranden.

Under andra världskriget var platsen viktig eftersom det gick undervattenskablar för kommunikation här och den ockuperade franska kusten bara var 16 mil bort. Lokala gruvarbetare fanns det gott om och dessa fick bygga tunnlar som försvar och förvaring av telegrafmaterial. Än idag går det se spår av allt detta uppe vid Minack och i andra delar av byn och telegrafmuséet (med café) kan ge mer information om detta och om företaget Cable & Wireless och hur dessa 1870 lade den första telekabeln i världen just här så att England plötsligt kunde kommunicera med Bombay. Är du intresserad av sådant så ta också en tur till Lizardhalvön och Marconiutställningen om det första telegraferandet över Atlanten. Dit är det tyvärr ironiskt nog betydligt sämre kommunikationer om du inte har bil.

telehydda

Kabelskjul där undervattenskablar knöts till fastlandet.

Minackteatern är en av Cornwalls största sevärdheter och ett absolut måste för den som tar sig så här långt västerut. Den går utmärkt att kombinera med Land’s End även om du inte har bil och du kommer inte att ångra besöket. Det här är platsen där England ser ut som Portugal.

porthcurno

Porthcurnostranden och Logan Rock

porth

Minack och Porthcurno

 

 

4 kommentarer

 1. Vilken vacker plats!

  Gilla

  1. Ja den är fantastisk.

   Gilla

 2. Åsa FM · · Svara

  Hann tyvärr inte med den när vi var i Cornwall, har både läst om och sett på TV så jag vet att det verkligen är en plats att besöka!

  Gilla

  1. Ja den är en av mina måsten att rekommender.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: