Hur ska det gå?

Så var det dags – valet i Storbritannien är i full gång även om det säkert dröjer tills vi ser alla resultat i vad som kommer bli kaotiskt. En orsak till detta kaos är såklart det brittiska valsystemet med valkretsar där alla som bor i en krets röstar på en person i något parti och den person som får flest röster vinner valkretsen och får sin plats i parlamentet medan övriga helt enkelt glöms bort. Det här har skapat stora orättvisor eftersom små och stora valkretsar räknas likadant (=en vinnare) även om en stor valkrets med många invånare kan ha mängder av väljare som inte alls röstat på vinnaren. Det här har inte gjort så mycket när det bara har funnits de stora Labour och Tories att välja mellan men det har gjort det svårt för små partier att slå sig in och få platser samtidigt som de stora två såklart inte varit intresserade av att ändra valsystemet utan hållit sig till att ha varandra som ständiga motståndare. I förra valet kom Liberal Democrats hur som helst in genom vinster på tillräckligt många platser och de hade som en av sina stora punkter på den politiska agendan att reformera valsystemet men sedan de väl började samregera med de konservativa så hördes inte mycket mer om den där reformen och jag tror det är det som slår tillbaka mot dem nu när väljarna sviker tillsammans med det faktum att de rent allmänt körts över lite för mycket.

Det blir intressant att se vilka som tar deras platser. Tidigare trodde jag mycket på de gröna men nu tror jag inte de kommer ha någon vidare framgång. Säker är jag däremot på att det nuvarande valsystemet ger SNP i Skottland på tok för många platser utan att jag för den sakens skull behöver tycka varken bu eller bä om deras politik. Det är inte representativt att knappa fyra miljoner människor ska ha 40-50 platser av 650 även om samma system också håller ner kontroversiella UKIP som måste vinna valkretsar för att få platser. The Independent har en sida som visar hur det ser ut nu och hur det hade kunnat se ut med ett mer svenskt valsystem. Pressen har idag också visat en bild från en vallokal i Woolwich i sydöstra London som påminner mer om Nordkorea än England.

lori

Woolwich Arsenal Foto: Lori Smith

Idag kommer de konservativa förövrigt med anklagelser om att människor i sydvästra Skottland trakasserats om de uppgett att de tänkt rösta på något annat än SNP och det hela verkar uppe i norr bli en slags repetition av folkomröstningen så här är sista ordet definitivt inte sagt i historien om de två ländernas förhållande.

Medan vi väntar på resultaten kan vi förfasas över kvällstidningarnas smutskastning av de olika partierna och överhuvudtaget känns det mer än någonsin som om valet handlat mer om att såga varandra än att faktiskt ha visioner vilket knappast är unikt för Storbritannien nuförtiden. Det vi kan glädjas över är att valdeltagandet är ovanligt högt.

Annonser

4 kommentarer

 1. jag får nog titta på tv ikväll

  Gilla

  1. Ja här kör vi Sky News från 22.00

   Gilla

 2. Kaos blev det inte, men en chock!

  Gilla

  1. Ja det var en överraskning.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: