Campa på heden

Camping i Storbritannien är inte alltid detsamma som i Sverige eftersom det inte finns någon allemansrätt och du inte kan sätta upp ett tält var som helst. Däremot är det inte så olikt när det gäller campingplatser utan de är märkta efter sin service som hemma och tar ofta både husbilar, husvagnar och tält. En sak som ar vanligare än i Sverige är ocksa att lantbrukare och andra med mycket mark avsätter en del till camping och hyr ut platser pa gården som extra inkomst i turistområden. Ofta är detta platser med enkel service – ibland bara en parkeringsplats ute pa en äng – men du får väldigt vacker utsikt om gården ligger fint. Ytterligare en skillnad är att det finns fler campingar för stationära vagnar i amerikansk stil där många bor permanent vilket kommit mer och mer i Sverige på sistone men ar betydligt vanligare bland britterna som har andra boendeproblem och dyra hus eller bara fler alternativa livsstilar.

Jag har tältat en gång i England så idag ska det handla om Grouse Hill Caravan Park & Camping i Flask som ligger uppe på kullarna ovanför Robin Hood’s Bay i Yorkshire, alldeles vid kanten av nationalparken North York Moors för det var en fin upplevelse. Campingen ligger ganska ödsligt men längs vägen mellan Whitby och Scarborough och har du ingen bil kliver du av bussen vid puben i lilla Flask och går den korta biten därifran och detta var precis vad vi gjorde. Vi möttes av rullande grässlänter och du behöver eventuellt stötta upp husvagnar en del – det var lite blandad kompott beroende på hur nära servicehusen man befann sig men du ser det på hemsidan med sina många bilder. Själva slog vi upp tältet pa en hyfsad plats som ni ser på min egen gamla bild.

Med heden bakom campingen.

Med heden bakom campingen.

Det var en hel del år sedan vi var här nu som ni ser av fotokvaliteten men jag vet att campingen nyligen renoverats och uppgraderats så jag tror bara den blivit bättre och den vann brittiska bilorganisationen AA:s pris 2014 för mest förbättrade camping 2014 bland annat med nya ”wigwams” att hyra med eget vatten och TV. Vi hade under vårt besök sedan ett tvättrum, en duschlänga och en minimal servicebutik att utnyttja men så hade också de flesta bil och körde till någon av städerna och provianterade. Idag vet jag att butiken har mer men vill slippa köra och ändå äta mer än medhavd mat går man ner till puben The Flask Inn igen. Den var en sådan där pub som inte är jättemysig (ganska stor) men som har det man vill ha – god mat, dryck och ett biljardbord utan en massa stök och med trevlig atmosfär i ett gammalt värdshus från 1800-talet. Även puben erbjuder förövrigt övernattning i rum eller campingvagnar och är hyfsat rankad på till exempel TripAdvisor.

Vy från bortre änden av campingen.

Vy från bortre änden av campingen.

Vackra Flask.

Vackra Flask.

Vad du kommer hit för är dock inte campingens service utan det fina läget och för att ta dig runt bland sevärdheterna längs Yorkshirekusten och heden. Bussen går ofta nog för att du ska hinna se Whitby, Robin Hood’s Bay och vad det nu kan vara du har spetsat in dig på även om du inte har bil fast det kräver mer planering. Barn skulle älska Flask även de men mest på grund av den vilda naturen och nya, stora lekplatsen för det är ingen stor camping med underhållning. Själva myste vi vid primusköket med våra konservburkar curry och potatis från Sainsburys och lyssnade på fasaner och olika skogshöns som bröt tystnaden ute på heden bakom oss. Vyerna ditåt är otroliga under sensommaren när ljungen blommar. Små vandringsleder går kors och tvärs ut på heden också men man får vara lite försiktig just här eftersom försvaret har en stor Star Wars-liknande anläggning på hedplatån några kilometer bort och man vill inte råka vandra ut i nagot skjutfält eller in pa förbjudet område – även om dessa ar skyltade som hemma är det lätt att missa något och britterna ar inte lika förstående till sådana intrång. Den större, kända vandringsleden Coast to Coast är en av de leder som också finns nära eftersom den slutar i Robin Hood’s Bay.

På campingen skjuts det inte ett dugg och sov gjorde vi som små barn i den här miljön med doft av hed och hav och jag hoppas de inte utökat så att det blivit allt för livligt utan att heden fortfarande dominerar.

Annonser

One comment

  1. Intressant, men hoppar nog det där med camping nuförtiden. Har campat mycket, mycket i största delen av Europa när jag var yngre,så nu räcker det. Men visst var det kul!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: