Bland skäckar och slott

När jag var liten spelade min pappa korrespondensschack – schackdragen kryssades i på ett för ändamålet framtaget vykort med rutor och skickades till människor runt om i världen och på så vis föregick hela partier med hjälp av postgång. Ibland kan jag bli väldigt nostalgisk och längta tillbaka till en långsammare tid där vi visserligen inte fick all den information vi snabbt hittar idag och bloggandet inte alls hade gått för sig men där vi hade tålamod och där vi behövde saker som skivaffärer och resebyråer.

Med undantag för en person minns jag inte alls vilka pappa spelade schack med per post men just denne person bodde i Appleby varför jag lade det på minnet. Redan då var jag fascinerad av att han kommunicerade med någon i England och så lät det där ortsnamnet så fint. Vem vill inte bo i en by full av äpplen? Idag vet jag att det är mer en stad full av hästar, åtminstone en gång om året när den stora Appleby Horse Fair går av stapeln, vanligtvis i början av juni. Jag har faktiskt varit på den med just tack vare Eddie Brown som jag berättade om häromsistens men det är egentligen inget jag rekommenderar en hästmänniska för man kan bli lite nedstämd av hästhanteringen och det pågår faktiskt protester mot kommunen som tillåter evenemanget att fortsätta.

Så fin...

Så fin…

appleby 12Appleby-in-Westmorland som dess fulla namn är ligger i den lite ödsliga Eden Valley vilket som namnet avslöjar är en dal längs floden Eden i det gamla grevskapet Westmorland mellan Lake District och Yorkshire Dales och tillhörande Cumbria. Om du är tågentusiast kan du ha passerat på vackra Settle-Carlisle Railway. I de här trakterna och en bit in i County Durham bor många ur de brittiska öarnas resandefolk och de samlas just i Appleby för sin hästmarknad då det som brukar locka mest folk är när de svartskäckiga tinkerhästarna drivs ner i floden mitt i stan. Det här är inte bara för att bada utan för att familjens män och småkillar ska få visa sig tuffa och det är det här som kritiserats mest eftersom hästarna drivs ner på varierande sätt och ofta halkar och de är ibland både undernärda och inridna för tidigt. Det är en imponerande syn att se en flod full av hästar men jag blir illa till mods av att se de där småkillarna och trots den dåliga kvaliteten på mina foton tagna med en gammal kamera och inscannade lite hipp som happ måste jag lägga upp fotona så att ni kan se vad mer som kan hända på denna galna marknad. Man tror knappt det är England faktiskt. Det körs små travlopp ute på de leriga fälten i trakten också så en och annan sulky men också hemgjorda vagnar, både vackra och fula kommer körande längs gatorna lite hur som helst.

appleby 1appleby 2appleby 3

Oklart om det fanns barn i vagnen. Man tar inte kort på dem hur vågat som helst.

Oklart om det fanns barn i vagnen. Man tar inte kort på dem    hur vågat som helst.

Trafikstockning i Appleby.

Trafikstockning i Appleby.

Om man då inte alls vill komma hit och se hästarna? Jo då är Appleby en historisk gammal stad med ett bastant gammalt slott. Minns ni Lady Anne Clifford av Cumbria från 1600-talet som jag nämnde i mitt inlägg om Skipton? Här återkommer hon för det här enda riktigt stora slottet i Eden Valley var hennes favoritslott. Redan romarna hade en befästning här och lite senare var det dags för danska vikingar att vinna slottet och grunda staden och ge den dess fina namn – redan då visste danskarna visst hur hygge skapades. Idag är den normandiska kärnan en av de äldsta intakta i hela England vilket egentligen är konstigt för liksom många andra slott uppe i norr har det under medeltiden skiftat mellan skottar och engelsmän och den förste lord Clifford stupade faktiskt i slaget vid Bannockburn i Skottland när han ledde engelska styrkor. Slottet har sett flera medeltida kungligheter vilket säger något om hur viktigt det var och en gång återtogs det faktiskt till kungamakten av självaste Rikard Lejonhjärta. Jag kan garantera att det känns i benen när du gått nedför trapporna i kärnan men det är det värt för utsikten är fantastisk. Den stora hallen från 1400-talet kan du också se men då måste du förboka en av få dagliga visningar (se hemsidan). Trädgården är både stor och vacker och parken full av ekorrar och fåglar och här uppe i Cumbria är det faktiskt inte den inplanterade grå ekorren utan vår egen fina, vilda röda som huserar än så länge. Apropå vild så är Eden ett bra fiskevatten med lax och öring.

appleby 8

De yngre delarna av slottet.

Slottets kärna

Slottets kärna

appleby 6

Utsikt från kärnan.

Har du gått en tur på slottet så kan det hända att du erbjuds te men annars finns det flera tea rooms inne i Appleby som också har en fin stadskärna. Huvudgatan Boroughgate är ovanligt bred och kantas av fina hus och med floden nära känns staden väldigt grön sommartid. Genom The Cloisters borta vid Market Place som byggdes på 1700-talet för att husera stadens smörförsäljare går du om du vill kika på St Lawrence kyrka där Lady Anne är begravd.

4 kommentarer

 1. Åsa FM · · Svara

  Jag får obehagskänslor över resandefolket och deras hästar, har sett dem på Irland också.. På en av bilderna ser man en brun häst som ser väldigt mager ut.. och jag tror det är som du skriver – att vissa rids in alldeles för tidigt. (Många skulle jag gissa på…) Jag hoppas kommunen förbjuder eländet!

  Gilla

  1. Ja visst ser just den ut att vara inriden som ung? 😦 Hästhållningen är varierad hela den tycker jag. Det där att hästar får gå ensamma i Storbritannien stör mig.

   Gilla

 2. Helena FREEDOMtravel · · Svara

  Hästarna på de översta bilderna ser ju väldigt fina ut! Tråkigt med hästar som missköts… Fascinerande med korrespondensschack för övrigt… knappast någon som skulle ha ro till idag när allt ska gå så fort!

  Gilla

  1. Nej idag ska allt gå blixtsnabbt. 😦 Jag känner själv hur jag dragits med i det i många situationer.
   Ja många av deras hästar är jättefina så det är hemskt individuellt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: