När är det bäst att besöka Storbritannien?

När ska man resa till Storbritannien? Frågan ställs ofta och kanske mer specifikt om London i olika sammanhang och jag tänkte hjälpa till att bena ut det hela lite.Allt beror såklart lite på vad som är syftet med resan men nu resonerar jag generellt.

Våren är min favoritperiod på många sätt, framför allt i England och det beror dels på lamningssäsongen som jag varit inne på i tidigare inlägg. Jag som gillar turer ut på landet älskar när små gulliga lamm hoppar sidvärtes i de gröna hagarna med varandra så där som bara lamm kan. Det är fortfarande kallt i vattnet och kan vara lite ostadigare väder précis som hemma (och speciellt på högre höjder) men generellt har våren åtminstone upp till Midlands kommit längre än i Sverige så det känns som att man får lite extra vår av att åka den här perioden och så komma hem till ett Sverige som börjar komma ikapp sedan. Det är fler blommor i trädgårdarna och utslagna träd helt enkelt. Förutom detta så hander det mycket roligt under våren inte bara i sportens värld utan i många byar finns det olika traditioner. I London går roddtävlingen mellan Oxford och Cambridge av stapeln som en av de anglofila höjdpunkterna och när vi nu pratar universitetsstäder så har de fortfarande liv kring sig och är inte bara fulla av turister eller sommarkursare med undantag av tiden runt påsk. Just påsklovet är förövrigt en tid jag faktiskt inte rekommenderar just London som jag tycker är helt outhärdligt då med långa köer till det mesta. Påsken är också den period då järnvägen har flest banarbeten för att göra av med projektpengar utanför pendlartid. För den som vill surfa är maj fantastiskt utan sommarens stiltje i värmeböljorna och höstens tidiga mörker.

Sommar i Devon

Sommar i Devon

Sommaren är en blandad kompott som beror lite på vart man vill åka och när men det här är när det är enklast att ta sig runt i nationalparker och längs kuster utan bil med olika turistbussar. Början av sommaren påminner om våren men med höjdpunkter som Wimbledontennis och Trooping the Colours och för den som vill försöka begripa sig på cricket, dricka Pimms och äta gurksnittar är det nu man ska åka liksom om man är trädgårdsintresserad såklart men där varierar det med vad man är ute efter vilket ni själva vet mer om än jag. En bit in i juli blir det plötsligt hektiskt på de brittiska vägarna och i augusti kan det bli outhärdligt att köra nere i Devon och Cornwall med alla skollediga barnfamiljer. Det är också under sensommaren som priser på stugor och annat boende skjuter i höjden rejält och blir mer nödvändiga att boka i förväg, åtminstone om man tänkt sig Devon, Cornwall, Norfolk, Lake District och skotska högländerna. Juli och augusti är däremot just på grund av all ledighet den period som ser flest landsbygds- och flygshower samt Highland Games och annat i Skottland för den som vill se djur och traditioner. I augusti och september är hedarna i Skottland, Nordengland och Devon dessutom fulla av blommande ljung vilket är en fantastisk syn att väga mot trängseln. Det är såklart nu och en bit in i september det är varmast i vattnet men badorterna åker man till lika mycket för att ha kul och längs Atlanten hyr man våtdräkt för där blir badtemperaturen ändå sällan varmare än i Sverige.

Marlow tidigt i november

Marlow tidigt i november

Hösten lugnar det ner sig men september brukar vara fin med flera festivaler och viss värme och perfekt för de som reser utan barn. Det här är en bra tid att åka till storstäderna med sitt utbud av muséer, butiker och teatrar, Inte bara London är en fin teaterstad utan även Bristol och budgetstaden Sheffield och varför inte gå och se något hos Royal Shakespeare Company i Stratford-upon-Avon. Edinburgh är underbart vilken tid som helst även om det krävs vindjacka stora delar av året och Birmingham är laddad med shopping och nära en massa sevärdheter. Fotbollssäsongen är i full gång och början av hösten är full av matfestivaler som den i Ludlow. Runt månadsskiftet oktober-November stänger surfskolorna men du kan fortfarande surfa så länge du är van och inte förlitar dig på instruktörer och livräddare så de som är vana vid en kuststräcka gör ofta det.

Januari i Cornwall

Januari i Cornwall

Vintern har sina fördelar den också. Jag älskar perioden innan jul både i Sverige och England så länge jag slipper trängseln i butikerna och det finns få saker som är mysigare än att julhandla i York med någon kör som sjunger Christmas carols i gathörnen eller för den delen höra den stora kören i York Minster under advent. Här rekommenderar jag alltså mys i fina katedralstäder men också Regent Street i London är stämningsfull. Själva julen är en ganska tystlåten affär men nyår går livat till i både London, Edinburgh och Cornwalls turistorter och därefter börjar den stora januarirean överallt då man kan fynda om man gillar shopping. Även den som tycker om lugnare platser kan njuta av vintern för när nyårsafton är över återgår Cornwall till vinterns lugn och ro med några vintersurfare och långpromenader på stranden. Strandrestaurangerna är visserligen sällan öppna men allt annat är som vanligt och på små ställen har den som reser ensam stor chans att prata mer med lokalbefolkningen som inte är överväldigad av turister. Bland soliga dagar kan det också dyka upp riktigt maffiga vinterstormar med skyhöga vågor, rekordhögt tidvatten och kraftiga åskväder om man gillar att njuta av krafter större än människan vilket jag gör så länge det inte blir extremt. Längre norrut är klimatet betydligt kallare men det är otroligt vackert i bergsområdena i hela Nordengland när där ligger snö (detsamma gäller såklart Skottland och Wales men där har jag själv varit mycket mindre på vintern).

Just England har så många invånare att få ställen blir så nedstängda på vintern som i Sverige och det är egentligen mest juldagen som nästan allt är igenbommat. Det är också mer stängt på orter som är svårare att nå vintertid när turistbussar genom natursköna områden inte kör eller vintervägarna blir för dåliga i bergsområden. Du kan heller inte vänta dig att hitta alla friluftsmuséer eller privatägda palats och herrgårdar öppna just vintertid ens i mer tätbefolkade områden utan då vilar de från invasionen av oss andra och gör nödvändiga renoveringar. Håller du dig till större turistorter med sevärdheter så är sportlovet en bra tid att åka med barnen. Förvisso har britterna också skollov vissa av våra veckor (Googla ”half term” och relevant år så ser du när) men det är inte i närheten av samma trängsel som under påsklovet när du åtminstone i London får lägga till alla sydeuropéer med ledigt. Half term innebär också att många familjevänliga sevärdheter som medeltidsslott och muséer har speciella uppvisningar och aktiviteter.
Som du ser kan du åka lite när som helst för det finns alltid något på gång men har du särskilda funderingar kring något specialintresse eller område så fråga här under inlägget så ska jag försöka svara.

4 kommentarer

 1. Alltid, alltså 🙂 jag skulle säga maj. Naturen som vackrast, parker i ljuvaste blom och lagom varmt. Eller slutet av november/början av december med julen som du skrev, i någon annan mindre stad än London. York, Lincoln och Birmingham är fantastiska ställen med marknaderna och mitt eget favoritställe är Chatsworth och Bakewell i juletid. Att se upp för half terms är ett bra tips!

  Gilla

  1. Ja jag älskar ju också våren och maj är enastående just i Yorkshire ju. 🙂

   Gilla

 2. Åsa FM · · Svara

  Jag håller med Anna – Alltid! eller för att travestera en känd ölreklam – hver gang!

  Gilla

  1. Ja och min slutkläm är ju ”som du ser kan du åka lite när som helst” så jag instämmer. 😀

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: