Englands meste kändis

Idag är det Williams födelsedag så som utlovat beger vi oss till Shakespeares födelsehem i Stratford-upon-Avon i Warwickshire. Hit kommer du på dryga två timmar med snabbaste tåget från London så det är möjligt att göra en dagstur men själv tycker jag det är värt att stanna längre för det är en mysig stad med massor av annat att se.

shakestreet

Shakespeares födelsehem

Det är något speciellt att komma in i hus där världskända människor fötts och speciellt om det är för ett antal århundraden sedan. Jag som är döpt och konfirmerad i kyrkan där Carl von Linnés pappa predikade har tillbringat ett antal timmar i mitt liv runt hans födelsehus i Råshult och det ger en liknande känsla även om huset där faktiskt står i nittio graders vinkel till hur det var på Linnés tid. Här i Stratford ser man huset ute längs gatan men ingången är i en ful modern byggnad vid sidan om som känns mer som kulturcentret Barbican i London men som just därför också har samlingssalar och café så att man verkligen kan fokusera på aktiviteter kring Shakespeare också och inte bara se hans hus. Väl inne möts man av en rolig modell i trä av barden – ursäkta det suddiga fotot för jag hade bara mobilen och den är inte så bra i mörker. Här finns också en lång lista på alla uttryck vi använder oss av i engelskan som faktiskt är fraser Shakespeare skrivit i sina verk. Det är en otroligt imponerande samling.

shakewood

Utställningen här visar också Shakespeares liv i en en tidslinje och så får du se olika minnesföremål från Stratford under hans egen tid inklusive ett och annat han faktiskt kan ha hållit i själv men också saker från senare tiders festivaler och liknande innan det är dags att lämna byggnaden och ta sig ut i den trädgård som hör till födelsehuset. Vi hade faktiskt tur att det inte var så många besökare här utan det gick att se saker i lugn och ro även om den vackra trädgården inte blommar lika fint vintertid ssom annars. Så här från trädgården ser huset ännu mysigare ut tycker jag och man börjar kunna ana dess vinklar och vrår.

shakegarden

Det känns onekligen speciellt att ta steget in och därinne möts man av guider som i tidsenliga kläder berättar om de olika rummen och gör ett jättebra jobb av detta. De första rummen är fina men inte så upphetsande för Shakespeare-fans men sedan kommer man in i köket och vidare in i det handskmakeri som pappan drev. Här får du lära dig att hans föräldrar alltså drev företag men det gjorde ju många under denna tid. Så värst intellektuella verkar de inte ha varit och det är väl här tvivlarna får vatten på sin kvarn. Var det verkligen Shakespeare som skrev alla dessa fantastiska verk? Många tror ju att det var någon betydligt mer högt uppsatt och jag vet att jag har minst en av er läsare på vardera sidan i denna debatt. Själv är jag för engagerad i konspirationsteorierna kring Richard III för att ha orkat spendera lika mycket tid även på Shakespeare men hans far handskmakaren blev faktiskt också borgmästare i Stratford så helt utan talang att kunna uttrycka sig fantasifullt tror jag inte William var och fattig var familjen inte heller.

Handskmakarverkstaden, för man måste kalla det en verkstad med alla specialverktyg, är i sig en fascinerande plats där du som tycker om kläders historia kan prata länge med guiden om olika material beroende på hur rik man var och om hur lång tid det tog att göra olika sorters handskar. Du får faktiskt även prova en del själv innan det är dags att gå upp på husets övervåning. Här hamnar du i ett hyllningsrum till Shakespeare vilket jag själv tyckte var intressant för här finns minnen av alla andra kända personer som vallfärdat hit och lämnat hälsningar. Många britter med litterär anknytning men också andra har till exempel klottrat sina namn på ett gammalt fönster som nu satts i en egen utställningsmonter och flera av dem engagerade sig på 1800-talet i köpet av huset när en av systerdöttrarnas släktingar lade ut det till salu. Inte minst Charles Dickens var väldigt involverad i detta arbete så att du och jag nu kan gå runt och titta. Här finns förövrigt också det mysiga loft jag omedelbart vill ta med mig hem och sitta och blogga i.

shakeskull

shakeloftDen enda trängsel vi upplevde var när det sedan blev dags att kliva in i det rum där Shakespeare kanske, kanske föddes. Man vet inte helt hundra procent men det är det troligaste och oavsett hur det förhåller sig så är det en rolig känsla att stå där vid elden och lyssna till hur uttrycket ”Sleep tight, and don’t let the bed bugs bite” kan ha uppstått. Det hela har med sängarnas konstruktion på den här tiden att göra. Ser ni pinnen som sticker upp?

shakebedBaksidan av huset byggdes ut av Shakespeare som öppnade värdshus där vid faderns död och här är det jag som undrar lite hur det kom in i bilden även om alla inkomstkällor är bra. Dottern Susanna tog över huset i sin tur men vid det laget hade Shakespeare själv hunnit bygga ännu ett hus i staden. Mer om det i det kommande inlägget om Stratford-upon-Avon men jag känner själv att ett besök här gjorde mig mycket mer nyfiken på Shakespeare som person och hur han som spenderade så mycket tid i London hade tid att tänka på husbyggen i lilla Stratford.

shakepubButiken du går igenom efter ditt besök är fantastisk trots att den överexploaterar Shakespeare något alldeles fantastiskt. Här kan du köpa Shakespeare som badanka, Hamlet som julgransprydnad och ett antal roliga magneter och annat med citat. Detta är faktiskt inte det enda utan den som är seriös kring det här med Shakespeare hittar såklart samtliga verk men också framför allt en väldig massa böcker om honom som person. Vem var han? Hur levde han? Vilka omgav han sig med? Var det han som skrev? Jag själv kom härifrån med en bok om hans hustru Anne Hathaway som nog inte hade världens roligaste liv i hans skugga och när min boktolva är avklarad ska ni få veta vad jag tycker om den också.

 

 

6 kommentarer

 1. Lustigt. Här var jag och fotograferade för ett par veckor sedan. Det kommer i min bok till hösten om Londons bästa dagsutflykter. Kul! Håller med om det är en mysig stad. Blev sugen på att färdas med kanalbåt.

  Gilla

  1. Jag satt faktiskt och undrade om du gjort det till en av dina utflykter. 🙂 Det här är verkligen en stad där turismen är fullt begriplig inte bara på grund av Shakespeare.

   Gilla

   1. Ja fast de har onekligen kramat ur allt vad de kan ur Shakespeare så annat intressant får inte riktigt ”syre” och kommer fram om man inte letar.

    Gilla

   2. Precis. Jag älskade den gamla skolan och fattighusen!

    Gilla

 2. Det är alltid spännande med historiska personer. Myter uppstår och fantasin har flödat i flera generationer. Det är bara att fylla på en egna reflektioner och tankar! Hur som helst! Intressant är det! 🙂
  Svar: Vi flög med Finnair och dom har alltid Iittalaglas och Marimekkodesign i den uppgraderade flygklassen! 🙂

  Gilla

  1. Ja det är spännande att inte allt i världen är helt kartlagt.
   Finnair verkar satsa på design en hel del.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: