Ut på landet utan bil

Det vore fel att säga att man ser mer med bil men man ser mer utspritt på distanser. Du hinner plötsligt med tre små byar på en dag istället för att fundera över vilken du helst av allt vill se och se den grundligt. Är det så att du inte har bil, inte har tänkt dig en vandringssemester och ändå vill se landsbygden eller dess fantastiska slott, ja då hittar du ibland lösningen i små lokala bussbolag. Googla på ”coach daytrips” och staden du tänkt basera dig i och plötsligt öppnar sig en ny värld även om du inte ska förvänta dig allt för mycket aktivitet under vinterhalvåret och du tvingas sålla bort en hel del resor till teatrar, shower och mässor (fast säsongsbetonade sevärdheter kan vara värt att kika efter om du är till exempel trädgårdsintresserad eller vill hitta flyg- och jordbruksshower).

Vänta, har jag inte sett det där huset på TV?

Vänta, har jag inte sett det där huset på TV?

I Sverige finns det ju faktiskt också sådana här turer men vi tänker kanske mest på dem som pensionärsresor om det inte gäller skånska bolag som kör ner till tyska alkoholbutiker och julmarknader. Själv har jag varit på en underbar guidad tur på norra Gotland med Gertrud Lyrung som jag hoppas fortfarande har hälsan så att ni också kan göra det. Fundera på detta alternativ även i Storbritannien (där turerna sällan är guidade annat än av chauffören lite grann när han kör) för här finns det ett stort utbud i det tätbefolkade landet. Tänk också på dem som något för vem som helst även om pensionärerna dominerar eftersom de ofta slutat köra bil men vad är det för fel på detta? Jag har väldigt svårt för åldersdiskrimineringen i Sverige och i Storbritannien där alla pratar med alla mer kan det bli mycket roliga resor för en anglofil.

När jag bodde i York använde jag mig ofta av Eddie Brown Tours som tog mig till små avkrokar i Yorkshire Dales, Lake District och Cotswolds och det roliga var att en av chaufförna dessutom bodde på gränsen till The Dales så han kunde berätta en massa om sina grannar i olika gårdar vi körde förbi och hade full insikt i lamningssäsongen och mer därtill. Dessutom hände det ofta att någon av damerna (för det är mest damer) själva kom från någon by och började berätta barndomsminnen från tiden innan familjen flyttade till stan. Eftersom du inte kör själv kan du också ta en whisky på en bypub där priset är detsamma som 1945 – jodå det hände mig på Victory in Europe Day den åttonde maj ett år. Det blir också ofta tid att besöka något tea room och att på egen hand strosa runt i byar och småstäder.

Reeth

Reeth, Swaledale

Även i St Ives använder vi oss flitigt av detta i form av Oates Travel som du hittar nästan nere vid Market Place. I fönstret ser du vilka turer som ges just den vecka du är där om du vill vara spontan men du kan behöva boka för det kan bli slutsålt på turer till mer populära ställen som The Lost Gardens of Heligan, Jamaica Inn och Doc Martins Port Isaac.

Ofta är de här turerna lite flexibla så det händer att chauffören och passagerarna kommer överens om att ta en vackrare väg hem om tiden räcker till. Det är ett underbart alternativ när du inte har så mycket pengar heller. Att blanda vanliga bussbolag är inte bara att hålla reda på tidtabeller utan ofta att behöva köpa dagskort eller extra biljetter till flera olika. Här är allt bekvämt inbakat, ofta även inträden om turen går till någon speciell sevärdhet. Förr var man tvungen att gå till bolagens kontor och plocka broschyrer eller titta efter lappar på lyktstolpar och i butiker som i Londons ytterområden (i centrala London är det mest dyra turistbolag du ser annonsera på ditt hotell) men idag finns all information ju bekvämt på nätet.

Annons

13 kommentarer

 1. Daytrips passar ju mej som guide och reseledare. Helt i min stil. Synd bara att det sällan använder guider, utan bara chaufförer som ibland guidar lite, ibland mycket och ibland nästan inget. Och egentligen tycker jag inte de ska guida, utan istället vara mer uppmärksamma i trafiken. Men så är det här.
  Ha det bra!

  Gilla

  1. Ja det är ju det. De guidar nog mest i Yorkshire där gubbarna är pratkvarnar i hemlighet. 😀

   Gilla

 2. Du har sanslöst härliga resetips! Jag skulle vilka åka överallt, nu, genast! Tänk om man bara kunde. Blir så inspirerad! Underbart.

  Gilla

  1. Haha, tack så jättemycket. Ut med dig nu! 😀

   Gilla

 3. Hej. Jag håller på med en bok som kommer till hösten som handlar om dagsutflykter med tåg från London. Inte bussar dock men lite åt samma håll;)

  Gilla

  1. Spännande. Jag har faktiskt undrat vad din nästa bok skulle handla om för det måste ju komma en. 🙂 Då får jag säkert lite extra läsare jag också när de börjar googla dina utflyktsmål. Jag har ju en kategori ”Dagstur från London” men den är inte så jättestor. Jag snöar lätt in på Yorkshire och Cornwall istället, hm…:D

   Gilla

   1. Jag är ny på din fina blogg och jag ser att här finns material för en heltidstjänst;) Jag ser också Great Little Britain bland dina följda bloggar. Jag ska träffa Åsa på torsdag och fika. Om jag får stämmer jag gärna av innehållet i utflyktsboken med dig.

    Gilla

   2. Ja jag är jätteglad att du kikar in och självklart får du stämma av innehållet. Jag är sååå nyfiken.
    Hälsa Åsa, hon verkar ha slutat blogga? Det tar ju en del tid…

    Gilla

   3. Självklart ska jag hälsa och återkommer gärna till dig. Tack!

    Gillad av 1 person

 4. Kul! På många ställen finns det dessutom hop-on-hop-off bussar där biljetterna varar en dag eller flera. Tänker t.ex. på om man vill åka längs Hadrian’s Wall mellan Newcastle och Carlisle. Där kunde man hoppa av och på olika bussar och se olika byar och romerska fornlämningar.

  Gilla

  1. Ja i de stora turiststäderna finns det hop-on-hop-off och så finns det ju underbara busslinjer genom vackra områden som North York Moors och Dorsets kuststräcka. Det får bli ett inlägg om de också. 😀

   Gilla

   1. Ser fram emot det inlägget!
    När jag tänker efter så menade jag egentligen hop-on-hop-off-BILJETTER på lokaltrafiken.

    Gillad av 1 person

   2. Ja jag tänkte att det kanske var det du menade. Jag använder ofta sådana på dagsturer men det gäller att man kollar in att bolagen är samma om man byter. Det får väl bli fler inlägg. 😀

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: