Om jag var premiärminister

Det är ju val i Storbritannien snart och just inläggets titel är också titeln på en serie inlägg i tidningen The Independent av kända britter som arbetar inom vitt skilda områden men alla är välbekanta om inte nationellt så iallafall inom sina egna yrkesområden. Här har de fått skriva om vad de själva skulle göra om de vore premiärministrar och det är spännande läsning. Hundra dagar innan valet började tidningen publicera allas inlägg och serien har därför också kallats 100 Days 100 People. Klicka in och se om du hittar någon favoritperson och vad hen skulle hitta på.

Själv har jag fastnat för Jamie Olivers text som jag tycker var sympatisk, inte helt otippat full av reformer kring hälsosam mat och miljö. Författaren Joanne Harris skriver om vikten av bibliotek för en nation och britternas direktör för Läkare utan gränser skriver om hur landet absolut skulle tvingas ta itu med den humanitära situationen i Syrien om hon hade något att säga till om. Många är involverade i hälsofrågor men inte bara läkare och välgörenhetsmänniskor utan även till exempel Philip Pullman som skrivit Den mörka materien skriver om hur privatiseringen av NHS skulle stoppas och allt återgå till det allmänna så det här är helt klart en fråga som upprör många fler än några av mina engelska vänner.

Jodå, det är The Independent och inte någon av de stora konservativa tidningarna som valt ut och publicerat dessa hundra personers tankar och många personligheter jobbar just inom miljörörelsen, välgörenhetsorganisationer och kultur och skriver ofta om just sina egna områden men det innebär inte att alla skribenter tycker likadant eller lägger samma vikt vid frågor. Jonathan Isaby från Tax Payers Alliance talar till exempel om att skrota moms på lite av varje och att grundligt gå igenom det offentliga spenderandet. Det roliga för mig med den här serien har varit att lära känna människor jag inte visste så mycket om i brittiskt samhällsliv.

Nicola Sturgeon   Foto: Wikipedia

Nicola Sturgeon Foto: Wikipedia

Minns ni förresten hur jag undrade över UKIP och vilken roll de kommer få efter valet? Idag följer jag lika intresserat utvecklingen i Skottland där nationalistpartiet SNP går framåt och påverkar framtiden också England väldigt mycket eftersom de tar många av de skotska rösterna. Det sägs att folkomröstningen om självständighet inte var hälften så viktigt som det här valet när det gäller skotskt inflytande över brittiskt samhällsliv och SNP:s partiledare Nicola Sturgeon har varit en riktig räv som enligt olika källor sagts velat samarbeta med både Labour och de konservativa. Labour är de stora motståndarna uppe i Skottland men samtidigt de som just därför liknar hennes egna parti mest och där det kanske skulle kunna gå att komma överens i olika frågor. Det senaste jag läste var att Labour skulle tvingas öka budgeten för den offentliga sektorn och annat om SNP skulle vilja samarbeta med dem. Fortsättning följer men håll ögonen på politiken uppe i norr och fortsätt vänta er uppstickare som ger de stora elefanterna huvudbry.

Annonser

2 kommentarer

  1. Jo det ska bli mycket intressant och följa detta val. När jag var över i påsk frågade jag en hotellägare när valet skulle äga rum och fick svaret ”jag vet inte, jag sysslar inte med sånt” vilket var lite sorgligt att höra.

    Gilla

    1. Ja jag vet allt för många som inte är registrerade och tänker rösta. Klaga på att ditt och datt är skrutt kan de däremot.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: