Game of Thrones på riktigt

Jag brukar ju inte skriva så ofta om ställen jag inte besökt själv men idag tänker jag göra det och jag fortsätter att hålla mig till temat TV. Game of Thrones är en av de i särklass mest populära TV-serierna någonsin och jag tror till exempel att den är den mest illegalt nedladdade just nu. Jag kan helt enkelt inte vänta tills jag själv får se de platser på Nordirland där så mycket av serien spelats in. Det här blir inlägget jag skriver åt mig själv inför en framtida resa.

I början av serien är Doune Castle i Skottland inspelningsplatsen men Castle Ward nära Downpatrick vid östkusten i County Down har i de efterkommande delarna fått bli Winterfell, allas vårt favoritslott med den ärliga familjen Stark där det talas med Yorkshiredialekt i serien – vi är ju ändå i norr. Det är inte 1760-talets stora slott åt Viscount Bangor som är med såklart men detta går att se för de som inte alls är intresserade av serien och likaså slottets vackra trädgård. Winterfell har istället skapats i den gamla historiska bondgård som hör till ägorna. Idag ägs det av National Trust och här kan man vid sjön Strangford Lough delta i diverse aktiviteter, inklusive bågskytte. Du kan faktiskt även åka på cykeltur till flera platser associerade med scener från just Winterfell och vet du inte hur du ska komma hit så går det turistbussar från Belfast. Välkommen till Westeros!

Castle Wards gamla torn Foto: Ardfern

Castle Wards gamla torn Foto: Ardfern

Dark Hedges är ett av de där ställena som har fotograferats i massor och som hamnat på listor på Facebook med titlar som ”platser du inte trodde fanns” så du känner nog igen denna bokskog från 1700-talet även om du inte följer Game of Thrones. Du hittar den utanför Ballymoney i County Antrim där den planterades av familjen Stuart för att imponera på besökare till deras slott Gracehill House. I serien är har denna ”allé” använts när Arya utklädd till pojke togs från Kings Landing.

Dark Hedge Foto: Ian Paterson

Dark Hedge Foto: Ian Paterson

Vi håller oss kvar i County Antrim där Bushmills inte bara är känt för whiskey utan också för Dunluce Castle. Det har funnits ett slott ute på klipporna här sedan 1200-talet och det är ett av de mest dramatiskt belägna slott jag vet. Detsamma tyckte nog skaparna av Game of Thrones för det här är Greyjoys Iron Islands (heter de Järnöarna i svensk översättning månntro?) Det här känns som ett otroligt passande val av inspelningsplats.

Dunluce Castle Foto: Brinkview

Dunluce Castle Foto: Brinkview

Vill du se var de sju gudarna brändes så är det till underbart vackra Downhill Strand utanför Londonderry du ska bege dig medan Tollymore Forest Park vid Newcastle inte långt från gränsen till Irland har fått bli flera av scenerna utanför muren. Är inte Nordirland galet underskattat?!

Downhill Strand  Foto: Kenneth Allen

Downhill Strand Foto: Kenneth Allen

7 kommentarer

 1. resfredag · · Svara

  Åh! Slott och Game of Thrones, det blir inte bättre än så! 🙂

  Gilla

  1. Hihi, nej är man ett fan så är man.

   Gilla

 2. Älskar Game of Thrones! Vi har sett om alla avsnitt från början nu i husbilen, så att vi är väl förberedda när den nya säsongen kommer. Kul att mycket spelats in i Skottland!

  Gilla

  1. Nordirland! 😀

   Gilla

 3. Åsa FM · · Svara

  Oj då! Älskar Game of Thrones och Nordirland ligger på ”vill se-listan” – vilken kombination! Jag har dålig koll på var den är inspelad. Jag vet bara att vissa delar är inspelade på Island.

  Gilla

  1. Ja Island har nog minst lika många inspelningsplatser. Jag vill också till Nordirland. Giant’s Causeway har lockat mig i åratal.

   Gilla

 4. Åsa FM · · Svara

  Samma här!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: