Varför så populärt?

Jag ser flera svenskar som på nätet rekommenderar kedjan Nando’s till resenärer som frågar var de kan äta i London och det är mycket mer sällan jag ser det på internationella resefora. Vad är det som är så speciellt att så många svenskar vill rekommendera detta koncept?

Nando’s finns utspritt från Aberdeen till Plymouth men störst är de inte helt förvånande i London där det finns runt femtio restauranger bara i de mer centrala delarna samt i Manchester om man ser det till invånarantal. Det är en sydafrikansk kedja som fått sitt namn av grundaren Fernando eller hans son och som serverar portugisisk mat med en twist av Portugals gamla koloni Mozambique. Den finns alltså i Sydafrika och flera andra länder i södra Afrika men min brittiska vän som bott nere i Maputo har aldrig sett kedjan där och säger att det de serverar är standardmat från Mozambique men i sämre utförande. Från Afrika har kedjan sedan spridit sig till diverse brittiska samväldesländer som Kanada och Australien men är också stora i Mellanöstern vilket jag antar är för att de specialiserar sig på kyckling, knappt har något annat på menyn och definitivt inte fläsk. Nando’s finns också i USA sedan en tid tillbaka med arton restauranger i områden kring Washington och i Storbritannien har de funnits sedan 1992 så de fanns inte i London när jag bodde där men hade de gjort det hade jag nog testat den som fattig student.

"Nandos logo" by Source (WP:NFCC#4). Licensed under Fair use via Wikipedia - http://en.wikipedia.org/wiki/File:Nandos_logo.svg#/media/File:Nandos_logo.svg

Kedjans kända logo    ”Nandos logo” by Source (WP:NFCC#4). Licensed under Fair use via Wikipedia

Själv hade jag inte haft en tanke på att prova eftersom det finns så vansinnigt många andra roliga restauranger att välja mellan inte minst i London men efter alla dessa rekommendationer tänkte jag att jag ju måste testa vad sjutton det är så jag vet vad folk pratar om. För ett par år sedan fick jag tillfälle när dottern hade med sig en kompis på vår resa och de ville till Madame Tussauds. Alldeles runt hörnet in på Baker Street finns en Nando’s och det tog inte lång tid innan vi fick bord där trots att den låg just i detta turistdistrikt. Turister var just vad det drällde av därinne – det hördes knappt någon engelska utöver vid beställningar utan det var idel skandinaviska språk, spanska och franska och det hade nog dels I det här fallet med läget att göra men också med att priserna är rimliga vilket betyder en del för Londonturisten som redan lägger pengar på så många upplevelser,

Restaurangens paradrätter är kyckling i piri-piri i olika utformanden (med eller utan skinn, olika kycklingdelar och i varierande styrkor) och till detta kan man betala extra för tillbehör. En halv kyckling med två tillbehör går på lite over tio pund vilket får anses vara bra valuta för pengarna för den hungrige. Det finns också kycklingburgare, sallader och wraps samt barnmeny.

Tonåringarna beställde bröstbitar och jag som gillar saftigare delar tog kycklinglår. Som tillbehör kan du välja mellan kryddat ris, pommes, salad, coleslaw och lite annat och jodå, rätten var helt okej men något att bli upphetsad av tyckte jag inte det var utan faktiskt ganska torrt. Tonåringarna var heller inte vidare imponerade även om också de tyckte det var kul att se vad alla pratar om. Däremot blev jag förvånad over att det sydafrikanska vinet var så pass bra och tänker att det kanske är för att de har så manga restauranger att det blir som för Systembolaget – billigt att köpa så mycket av bra kvalitet.

Lokalerna varierar men ofta utnyttjas ytor under markplan för att få mer yta för hyran i framför allt Londons snabbmatsrestauranger så man ser inte så värst mycket mer än andra middagsgäster om man inte har turen att få något av de få borden på en ovanvåning som många har.

Skulle jag äta här igen? Nej inte om det inte var enda någorlunda hälsosamma alternativet. Många verkar tycka att det är spännande med något som inte finns hemma i Sverige fast det helt klart är en stor kedja och tonåringarna lockas nog av det fasta priset på läsk med påfyllning i amerikansk stil. Andra menar att det passar den som äter LCHF och det gör det ju om man nu antar att kryddblandningarna är utan allt för manga tillsatser men det finns ju så manga andra ställen att äta på då – en helt vanlig pub brukar servera mixed grill med stekt ägg på toppen och har betydligt lugnare atmosfär. Även budgetmat är inte heller så svårt att hitta i London för ungdomar, barnfamiljer och andra som vill leva billigt – redan Notting Hill är fullt av små spännande hål i väggen, på Brick Lane får du indiskt för ganska lite pengar och så har ju hamburgerrestauranger och kedjor som Giraffe formligen exploderat.

Nando’s är annars inte rädda för att sticka ut som företag. En reklamkampanj i Sydafrika drev med Mugabe som mindes hur han hade kul med Saddam Hussein och andra diktatorer och hur det nu var så ensamt i diktatortoppen under julmiddagen att han hellre åt på Nando’s. Reklamen till låten ”Those Were the Days” uppskattades inte alls i Zimbabwe utan fick dras tillbaka. Här är den:

4 kommentarer

 1. Jag har aldrig hört talas om den kedjan förut och brukar ofta välja restauranger där man kan se att många av landets invånare sitter och äter. Det brukar bli riktigt bra! 🙂

  Gilla

  1. Det är en jättekedja främst i London. Jag brukar också äta lokalt och då blir det många bättre pubar, fish & chipsrestauranger och indiskt men i London kan man ju experimentera med det mesta. Chinatown är kul i storstäderna också.

   Gilla

 2. Ätit där en gång och aldrig mer. Populärt i Sheffield med främst bland studenter. Dyrt för vad man får, ganska torr kyckling. Men det är alltid knökfullt ändå. Aldrig förstått det där.

  Gilla

  1. Jamen visst är kycklingen torr!? 😀 Jag fattar inte hypen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: