På Gunnars äng

Drömmer du om den engelska landsbygden i lite vildare stil men inte fullt så turistig som delar av Lake District? Då kan du ta dig till vackra Gunnerside som är en av mina favoritbyar i hela England. Belägen mitt i dalen Swaledale i Yorkshire Dales nationalpark har jag nämnt den både i det inlägget och i mitt inlägg om fina platser i Yorkshire. Nu är det på tiden att den får sin egen presentation.

gunnerside

Gunnerside

Yorkshire Dales är känt för sina små hölador i sten och ingenstans är de fler än i Swaledale som i sin tur inte har fler någon annanstans än i just Gunnerside.  Byn är en populär destination för de som gillar att måla och du gör helt rätt i att ta med kamera, målargrejer eller varför inte bägge delarna hit, speciellt under våren. Mitt första besök var i maj när smörblommorna täcker ängarna nedanför byn och det är sagolikt vackert att blicka ut över de där stenladorna.

swalegunn

Hölador i Gunnerside i augusti

gunnflower

Gunnerside

Det här är verkligen en pytteby men eftersom vandringsleden Coast to Coast går igenom Swaledale och dalen är känd för sin skönhet så kommer en hel del vandrare hit sommartid då du kan träffa dem på den lilla puben som tvingades stänga ett tag på grund av dålig lönsamhet men nu tack och lov öppnat igen. Kings Head är inte mycket mer än ett rum med en bar men stämningen är underbar. Utanför kan du slå dig ner med en pint och se fåren ta sig själva längs landsvägen till nästa hage – jag vet, för jag har sett dem. Det är när du ser pubskylten du inser att Gunnerside ligger mitt i Englands vikingatrakter och byns namn betyder just ”Gunnars äng” för här slog vikingarna sig ner och vem skulle inte göra det om man kunde?

gunnpub

Vikingarnas kungadöme

Byn må vara liten men här finns såklart ett tea room också. På Ghyllfoot Tea Room njuter du av te och bakverk i den gamla gårdens trädgård på sluttningarna till berget Ghyll och kvällstid driver ägarna restaurang Pennyfarthing bredvid.

gunnghyll

I trädgården hos Ghyllfoot Tea Room

gunnfarmhouse

Gårdarna klänger på sluttningarna

Idag ger Gunnerside ett pittoreskt intryck men som jag redan skrivit i tidigare inlägg om Yorkshire Dales och just Swaledale så har bly utvunnits ur bergen här och det lilla lokala muséet The Old Working Smithy berättar om den hårda gruvdriften och om livet i byn med sin fåruppfödning och annat jordbruk.

gunnmuseum

The Old Working Smithy

gunnfarm

Swaledale helt enkelt

Annons

4 kommentarer

 1. Åsa FM · · Svara

  Byn Gunnerside missade vi tyvärr när vi bilade i trakten i somras men stenladorna och -murarna imponerade stort på både maken och mig – vilket enormt arbete! Mil efter mil med dessa fantastiska stenmurar, avbrutna av ladorna.. Det är dessutom så noggrant lagda, varje sten är inpassad och utvald i rätt storlek, man blir ödmjuk när man ser sådant hantverk.

  Gilla

  1. Ja verkligen. Man kan gå kurser i hur man gör stenmurar.

   Gilla

 2. Åsa FM · · Svara

  Ja, men jag tror ingen i vår tid skulle orka åstadkomma denna mångfald, mil efter mil, inte bara en utan flera i rader i varje dal – från dalarna upp mot åsarna, all denna inhägnande betes- och åkermark.
  Sammanlagt måste det handla om hundratals mil – minst! De är väl byggda under lång tid, men det gör inte arbetet mindre imponerande.

  Gilla

  1. Nej det är otroligt imponerande. Ett härdat folk däruppe på sina ”hill farms”.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: